Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Трупата на ДТ „Гео Милев” открива новия сезон с последната си премиера – „Българският модел”

Снимка: Пресцентър_ДТ"Гео Милев"

За първи път на закрита сцена трупата на Драматичен театър „Гео Милев” ще представи на  11 септември, от 19.00 часа, в Културен център Стара Загора спектакъла „Българският модел” - една модерна интерпретация, на режисьора Невена Митева, на култовия текст на Станислав Стратиев за българската мечта.

Сюжетите, създадени преди близо три десетилетия, са претворени на сцената по неподражаем начин и извън обичайните очаквания на зрителите за комедия, но звучат актуално.

Изключително въздействаща сценография на Величка Джамбазова – истинска картина от светлини и отражения, необичайни костюми – инсталации, оригиналният ритъм на композитора Евгени Господинов, в който са вплетени и химна на ЕС и фолклорни мотиви, задъханите танци от авторската хореография на проф. Петя Цветкова, дават модерна визия на „Българският модел”.

Енергията на спектакъла идва от страстта и отдадеността, с която всички млади актьори, които обновиха трупата, в началото на миналия сезон, създадоха по нов начин популярните роли.

Режисьорският прочит на Невена Митева, който извежда смело и дръзко историята от годините на демократичните промени до днес някак си ни кара да се замислим за българската мечта – вчера, днес и утре. Противопоставянето между стари и млади, между бивши партийци и съвременни демократи, между бедни и богати, описано от Станислав Стратиев,  намира интересен контрапункт в поезията на Христо Ботев.

„Онова, което и до днес ни кара да се смеем през сълзи и да се вълнуваме "гневно", както казваше Стратиев, са някои негови мисли, които са като сентенции за народопсихологията на българина”, изтъква режисьорът на „Българският модел” Невена Митева.

Ремонтните дейности в сградата на драматичния театър продължават, което налага търсене на нови пространства и алтернативи за срещи с публиката, уточни директорът на културната институция Светла Тодорова. За септемврийското турне на старозагорската трупа и предизвикателствата на новия творчески сезон, чуйте повече в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Десислава Крачолова

Още от категорията

Празнични фолклорни срещи по Радио Стара Загора

Месец декември е наситен с празнични срещи и фолклорна музика, които предлага Радио Стара Загора в навечерието на коледните и новогодишните празници.  Предаването  "От извор се песен лее"  и делничните музикални линии с българска народна музика..

публикувано на 05.12.23 в 15:44

платена публикация
Стартира националната образователна кампания „Пресичам безопасно с TEDI” в Стара Загора

24.10.2023г. – Четири старозагорски училища се включват в националната образователна кампания „Пресичам безопасно с TEDI“. С открит урок по безопасност на движението по пътищата в начално училище "Димитър Благоев" бе дадено началото на инициативата в..

публикувано на 24.10.23 в 11:02

платена публикация
"Автохит 2000" ООД отбеляза 20 успешни години на автомобилния пазар

Двадесет години от старта на своя автомобилен бизнес отпразнува старозагорското дружество "Автохит 2000" ООД. На 6 октомври 2023 година с внушителен празничен спектакъл фирмата посрещна своите верни клиенти, приятели и партньори. Празничната феерия премина..

публикувано на 17.10.23 в 15:36

платена публикация
"Автохит 2000" ООД отбеляза 20 успешни години на автомобилния пазар

Двадесет години от старта на своя автомобилен бизнес отпразнува старозагорското дружество "Автохит 2000" ООД. На 6 октомври 2023 година с внушителен празничен спектакъл фирмата посрещна своите верни клиенти, приятели и партньори. Празничната феерия премина..

публикувано на 09.10.23 в 11:41

Продължават да пръскат срещу кърлежи и комари в Ямбол

От 1 до 3 септември 2023 г. в Ямбол ще бъдат обработени зелените площи, детски площадки и улици срещу кърлежи и комари. За по-ефективното и безпроблемно извършване на дейностите по дезинсекция, дезакаризация, дератизация и дезинфекция се умоляват..

публикувано на 30.08.23 в 12:40

платена публикация
Стара Загора става все по-атрактивна за бизнеса

Стара Загора става все по-атрактивна бизнес дестинация и повече компании успешно развиват дейността си в региона. Това показват наблюденията на пазара на труда на световния лидер в HR услугите Adecco България. По този повод компанията организира..

публикувано на 30.08.23 в 09:19

платена публикация
Популяризиране процедурата за предоставяне на международна закрила

След края на Втората световна война, твърде много хора, напуснали своите държави, не могат да се завърнат в тях заради преживяното, разрушенията и липсата на сигурност. Това кара международната общност да приеме разпоредби, чрез които тези хора да..

публикувано на 30.08.23 в 09:16

Рок фестивал „Завинаги под звездите“ в Нова Загора

Рок фестивал „Завинаги при звездите“ ще се проведе в Нова Загора на на 19 август  . Това съобщи Ивайло Енев, зам.-кмет на общината, която е съорганизатор на проявата. Събитието е в памет на Славян Иванов – млад музикант от града, който нелепо..

публикувано на 16.08.23 в 10:10

Мини "Марица -изток" честват своя покровител - Свети Иван Рилски

С тридневна празнична програма ще отбележи  Деня на миньора  - 18 август най-голямото открито въгледобивно находище в страната, съобщават от Пресцентъра на Мини "Марица - изток". В четвъртък от 8 сутринта до 12.30 следобед ветераните - миньори ще..

публикувано на 15.08.23 в 12:57

платена публикация
Норвежки финансов механизъм и ролята му за изпълнение на дейностите по проект „Повишаване на административния капацитет на компетентните органи в областта на убежището и миграцията.“

Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет (ДАБ при МС) започва излъчването на четири информационни видеоклипа, които представят по достъпен начин основната функция на  агенцията с компетентност в прилагането на държавната политика за..

публикувано на 14.08.23 в 17:11