Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Териториалният план за справедлив преход за Стара Загора ще претърпи промени

Териториалният план за справедлив преход за региона на Стара Загора със сигурност ще претърпи промени преди да бъде предложен на Европейската комисия. Това коментира Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие - Стара Загора, след поредната дискусия посветена на плана и поредицата от протести на работещи в мините и тецовете на комплекса „Марица-изток“ с искане за запазване на въглищните централи.

„И на последната среща в Стара Загора имаше петима зам.-министри, те поеха ангажимент да прегледат абсолютно всички предложения и коментари и всичко, което е в границата на законовата рамка да бъде отразено в плана. Така че не очаквам плана да бъде представен в този му вид. Напротив очаквам сериозно отражение на препоръките и забележките, когато те са законови и смислени, разбира се“, коментира Грозева.

Тя коментира и предложението на протестиращите за предоговаряне на механизъм на капацитет, който да гарантира работа на топлоцентралите на въглища.

„Това е ненаписаното домашно на България в периода 2012-205 г. , до 2019 г., когато страната ни трябваше да защити механизмите за капацитет, и което тя не направи. Териториалният план не е обвързан с намаляване на работата на тецовете през 2026 г. Единствената причина за редуцирането на производство от централите е липсата на договорен механизъм за капацитет“, обясни Румяна Грозева.

Тя добави, че няма да е лесно да се договори тепърва механизъм за капацитет и най-добре да се обединят усилия с държава и регион, който са в същото положение, като Полша.

До 13 септември продължава общественото обсъждане на териториалните планове за справедлив преход за регионите Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Още от категорията

Започна изграждането на екологично и иновативно междублоково пространство

Стартира проект „Зелени решения за междублоково пространство в кв. „Железник“ за преодоляване на „Градския топлинен остров“. Той ще се реализира в пространството  на жилищните сгради с административни адреси ул. „Загорка“ № 31; ул. „Загорка“ № 33, ул...

публикувано на 04.12.23 в 14:38

Европейският съюз готви нова регулация за развитие на водородната икономика

Предстои съвсем скоро Европейския съюз да одобри нова регулация за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива, в които се включва и водорода. Това сподели в интервю за „Минутите на Зелената сделка“ Георги Симеонов, директор дирекция..

публикувано на 30.11.23 в 17:02

Старозагорска делегация се включва в Европейската седмица на водорода 2023

Д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие- Стара Загора заедно с ректора на  Тракийски университет проф. Добри Ярков и екип от университета  участват в  най-голямото годишно събитие, посветено на..

публикувано на 22.11.23 в 10:00
Весела Марева

Весела Марева - новият експерт в Платформата за справедлив преход (JTP)

Весела Марева е новият експерт в списъка на Платформата за справедлив преход(Just Transition Platform). Платформата е ключовият инструмент на ЕС за подпомагане на държавите членки и регионите да отключат подкрепата, налична чрез Механизма за..

публикувано на 15.11.23 в 10:00

АРИР-Стара Загора организира работна среща с граждани по темата за енергийната бедност

Работна среща с гражданите в регион Стара Загора на тема "Енергийна бедност и енергийна трансформация" ще се проведе в четвъртък 9 ноември.На нея ще бъдат  дискутирани  процесите на енергийна трансформация и как те ще се отразят върху състоянието на..

публикувано на 08.11.23 в 10:00

Д-р Мария Трифонова представи ролята на Университетите в прехода в Брюксел

Ролята на Университетите в прехода представи в Брюксел гл. ас. д-р Мария Трифонова, преподавател в  Стопански факултет, СУ „Св. Климент Охридски“. От презентацията й става ясно, че предстои в следващия месец да бъде учредена нова структура към..

публикувано на 01.11.23 в 10:00

Седмица на програмирането в Стара Загора

В Стара Загора стартира Седмица на програмирането. Тракийски университет, център „Европа Директно“ и Сдружение IT Стара Загора организират инициативата, посветена на новостите в технологичния свят, съобщи Боряна Пейчева, председател на Сдружение..

публикувано на 25.10.23 в 10:00

Община Стара Загора приема документи за подмяна на стари електроуреди

Община Стара Загора, в сътрудничество с други 5 общини, изпълнява Интегриран проект „Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух“ по Програма LIFE на Европейския съюз. Предвидените по проекта дейности са..

публикувано на 18.10.23 в 10:00

Румяна Грозева: На България се гледа като една от добрите перспективи в развитие на водородната икономика

Ролята на регионалните власти в насърчаването на водородните технологии е част от проведената в Брюксел Седмица на градовете и регионите, съобщи Румяна Грозева, директор на Агенцията за регионално икономическо развитие на Стара Загора (АРИР), която..

публикувано на 10.10.23 в 17:00

Стара Загора със зелен градски транспорт

Проектът „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора, финансирани по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020“ е на стойност  53 млн. и 800 хил. лева, от които безвъзмездната финансова помощ е близо 45 млн...

публикувано на 27.09.23 в 10:00