Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник е добрият ден

Знаете ли, че днес, 12 септември, в Етиопия е Нова година. Втората по население държава в Африка има абисински календар. Това е календар на етиопските християни. В него годината има 13 месеца, 12 от тях съдържат 30 дни, а последният се състои от пет или шест дни (в зависимост от това дали годината е високосна). Празникът кореспондира, от една страна, с вярата, че по това време на годината Бог създава света за седем дни; от друга - с легендата за завръщането на Савската царица от Йерусалим. 

За много етиопци Ковчегът на завета, съдържащ двете плочи с десетте заповеди, за които Библията казва, че са дадени на Мойсей от Бог, не е загубен.

Етиопската православна църква твърди, че ковчегът е под постоянна охрана на територията на църквата "Дева Мария Ционска" в Аксум, където никой няма право да го вижда.

Традицията гласи, че църквата притежава тази ценна реликва благодарение на Савската царица, чието съществуване може да бъде оспорвано от историците, но като цяло не и от етиопците.

Те вярват, че около 950 година преди Новата ера царицата е пътувала от Аксум до Йерусалим, за да посети цар Соломон. Историята за пътуването е подробно описана в епоса Кебра Нагаст (Слава на царете), литературно произведение, написано на езика Геез през XIV век.

Началото на всяка Нова година, пък била тя и в Етиопия, е време за търсене на отговори. Днес питаме старозагорци кой е най-добрият ден от седмицата?

От прикачения звуков файл ще научите, че отговорите са заключени в заглавието на една от най-известните песни на дует "Ритон". 


По публикацията работи: Мила Маринова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пътешествия без план

Маргарита и Цветин Шущаркови са с емейство пътешественици. Винаги са на път, наяве или в мислите си. Цветин, родом от Казанлък, е инженер-икономист по професия, Маргарита е от София. Завършила е зоология в Испания.  Известността си придобиват от..

публикувано на 30.06.24 в 19:19

Къде изчезна детето ми, какъв е този тийнейджър?

Преходната възраст между детството и зрелостта е изключително деликатна, а често определяна и като "трудна".  Децата се борят с непознати емоционални състояния и техните прояви, родителите се опитват да защитят авторитета си пред тях. Неразбирателства,..

публикувано на 30.06.24 в 11:50

„Светът е нашата песен“ обедини музиканти в проект с кауза

„Светът е нашата песен“ е музикален проект с кауза за опазване на околната среда. В него се обединяват музиканти, като група "Strykers“, невероятният глас Гергана Стоянова, позната ни от музикален формат и най – малкият участник, но голям по душа Леон..

публикувано на 28.06.24 в 17:25

Свиленградската професионална гимназия изпраща много успешна учебна година

Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика "Христо Ботев" в Свиленград изпраща една изключително успешна учебна година. Десетки са отличията и наградите, спечелени от възпитаниците на гимназията в различни конкурси и състезания...

публикувано на 28.06.24 в 16:05

Историческият музей в Свиленград привлича малки и големи с интересни инициативи през лятото

Историческият музей в Свиленград със съдействието на Общината и Арт галерията организират и тази година ваканционна програма за работа с деца „Лято в музея”. Предвидени са поредица от събития и атрактивни занимания като часове по моделиране с глина,..

публикувано на 28.06.24 в 11:52

„Най-щастливото турне“ на Графа стартира с грандиозен концерт в Летния театър в Стара Загора

Този петък (28 юни), голямото лятно шоу на Графа ще разтърси Летния театър в Стара Загора. От екипа му гарантират, че всички очаквания на публиката ще бъдат надминати. В основата на програмата е концепцията на впечатляващия концерт на Влади Ампов на НС..

публикувано на 28.06.24 в 11:10

Д-р Уес Уинджит представи "Позитивната образователна среда: Адлериански подход" в Тракийски университет

Д-р Уес Уинджит гостува на Тракийски университет и изнесе своя лекция за първи път на живо в зала на университета. Срещата е по покана на Департамента за информация и повишаване на квалификацията на учители  при Тракийски университет - Стара Загора..

публикувано на 27.06.24 в 13:00

Стара Загора събра елита на куизърите в България

В събота Стара Загора беше домакин на "Фестивала на знанието". Най-добрите отбори по куиз в страната си дадоха среща на третото поредно издание, организирано от варненеца Димитър Георгиев. 156 участници, разпределени в 21 отбора, отговаряха на 80..

публикувано на 25.06.24 в 18:30

Конкурс за късометражно кино събра ученици от цялата страна в Стара Загора

Третото издание на Национален конкурс за късометражно кино „Ученически кинофест Стара Загора“се проведе в РБ „Захарий Княжески“. Организатори са Международен младежки център и Център за подкрепа за личностно развитие, съвместно Община Стара Загора...

публикувано на 25.06.24 в 16:41

Инициативата "Светилник" предостави химн на училище в Сливен

Сливенското основно училище „Христо Ботев"  получи училищен химн като дарение от организацията на музикалните автори и издатели „Музикаутор".  Сертификатът за притежание бе връчен от Генералния директор на БНР Милен Митев на тържествена церемония в..

публикувано на 25.06.24 в 16:11