Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отбелязваме Световен ден на сърцето

Снимка: ДКБ

От днес Дружеството на кардиолозите в България започва национална информационна кампания под надслов „Използвай сърцето си, за да знаеш“, насочена към превенция на сърдечно-съдовите заболявания. Инициативата е част от програмата, с която се отбелязва световния ден на сърцето - 29 септември. 

Фокус на Световния ден на сърцето тази година са личната и обществената грижа за сърцето, контролът на сърдечно-съдовите заболявания чрез технологиите, поддържането на активен контакт с лекар.

 „Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат водеща причина за предотвратима смърт в България. Мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, сърдечна недостатъчност – това са основните живото застрашаващи състояния, които засягат вече не само по-възрастното население, но все по-често и млади хора. Информираността, превенцията и профилактиката са изключително важна част от личната, но и от обществената ни здравна култура“, каза за Радио Стара Загора доц. Мариана Господинова – член на управителния съвет на Дружество на кардиолозите в България (ДКБ).

Тя допълни, че сред основните рискови фактори за развитие на сърдечно-съдовите заболявания са нездравословното хранене, липса на физическа активност, затлъстяването, тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол.

Кампанията „Използвай сърцето си" обхваща целия свят, по инициатива на Световната сърдечна федерация.

В България кампанията се провежда за четвърта поредна година, в партньорство с Министерството на здравеопазването, Българското дружество по интервенционална кардиология, Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология, Българската лига по хипертония и Асоциацията на студентите по медицина в България.