Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ямбол и село Бояджик отбелязват 120 години от рождението на Джон Атанасов

2
Снимка: интернет

По традиция всяка първа седмица на октомври Община Тунджа и с. Бояджик отбелязват рождението на бащата на компютъра Джон Атанасов. Традиционно се организират поклонение пред паметника на откривателя в родното село на баща му Иван Атанасов - Бояджик, крос на името на учения, кръгла маса и състезания по информационни технологии.

Джон Атанасов е роден на 4 октомври в семейството на Иван и Айва Атанасови в щата Ню Йорк, САЩ. Баща му Иван Атанасов е роден през бунтовната 1876 г. и по чудо оцелява. На 13 години, през 1889 г. заминава за Америка, където на бял свят се появява синът му Джон през 1903 г.

Вчера рождената дата на учения бе почетена от ръководството на община Тунджа, Научно-техническите съюзи в Ямбол, основното училище и читалището в с. Бояджик и РУО пред паметника му в центъра на селото и пред мястото, където е била родната къща на бащата Иван Атанасов.

 Днес се провежда Кръгла маса на тема "От Джон Атанасов до информационния век" с модератор проф. Драгомир Добруджалиев. 

 Утре в 9:30 ще бъде даден стартът на кроса в памет на Джон Атанасов, а от 13:30 ч. в Дома на техниката започва 19-тото състезание по информационни технологии "Джон Атанасов - баща на компютъра".

 Първият паметник на учения е орелефа по инициатива на НТС -Ямбол, открит на фасадата на Дома на техниката в Ямбол. От тази година домът носи името на Джон Атанасов.

"През 2003 г. със съдействието на община Тунджа, спомоществувателството на инж. Стоян Проданов и на НТС е издигнат паметник на гениалния учен в родното село на бащата Иван Атанасов и е поставен паметен знак на мястото, където е била бащината му къща", сподели за Радио Стара Загора секретарят на УС на НТС-Ямбол Милен Михайлов.

Милен Михайлов разказа накратко пътят до разработването на първата електронна цифрова сметачна машина от гениалния Джон Атанасов. Завършил аспирантура по математика през 1926 г., младият учен създава и избистря концепцията си за машината от 1936 до 1938 г.  "През следващите три години в колежа в Айова със сътрудника му Клифърт Бери създават първата електронна цифрова изчислителна машина. В много отношения тя е първата - с първото приложение на двоичната система в електронна машина, използва първата регенеративна памет, работи с  първите логични схеми, използвани и до днес", обяснява Михайлов. 

През 1970 г. акад. Благовест Сендов "го открива за България и света като произход". Влиза във връзка с него и го кани у нас. Ученият идва със съпругата си в Ямбол и посещава с. Бояджик. Джон Атанасов е удостоен с орден "Кирил и Методий" първа степен. 

През 1973 г. след съдебен процес е признат приноса на гениалния учен за първия цифров електронен компютър АВС  или "Атанасов - Бери - компютър", което на практика признава, че това е първата цифрова машина / компютър/  в света.

През 1983 г. идва отново в България и посещава родното място на своя баща, обявен е за почетен гражданин на Ямбол и е награден с орден "Народна република България" - Първа степен. 

През 1990 г. получава държавната награда на САЩ за технологии. В приветствието си към Джон Атанасов президентът Джордж Буш - старши подчертава българският му произход. Този факт е още едно голямо признание за изобретението на големия учен, с български произход.


По публикацията работи: Кристина Русева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка - ВМРО

Красимир Чревилов е водач на листата на ВМРО в 27 МИР - Стара Загора

Листа от 16 кандидати за народни представители регистрира в Районната избирателна комисия – Стара Загора за предстоящите предсрочни парламентарни избори  ПП „ВМРО – Българско национално движение“ .  Красимир Червилов е водач на листата, член на НИК на..

публикувано на 02.05.24 в 18:09

Кметът на Ямбол и екипът му зарадваха възрастните хора в града с над 1000 великденски козунаци

На Велики четвъртък в Ямбол беше проведена благотворителна акция, организирана от кмета Валентин Ревански , неговия екип и общинските съветници, използвали платформата на „Пряка демокрация“. По време на инициативата бяха раздадени над хиляда..

публикувано на 02.05.24 в 16:25

Литийно шествие с иконата на свети Георги в Ямбол на 6 май

Община Ямбол и архиерейското наместничество на Ямболска духовна околия организират тържествено честване на 6 май, Гергьовден, съобщават от пресцентъра на местната администрация . Утринната служба в храм „Св. вмчк. Георги Победеносец“ ще..

публикувано на 02.05.24 в 16:23
Община Стара Загора

Две срещи с бизнеса и търсещите работа предвижда Община Стара Загора през месец май

„Успяхме да създадем профил на посетителите на тазгодишното изложение WorkIn Stara Zagora. От 20 до 75-годишна възраст са били участниците в кариерния форум. Проследихме също, че 2/3 от тях говорят поне два езика и сме приятно изненадани  колко..

публикувано на 02.05.24 в 16:20

Митрополит Киприан изми ритуално нозете на 12 свещеници и миряни

На Велики четвъртък за осма поредна година в катедралния храм „Св. Николай Чудотворец“ старозагорският митрополит Киприан извърши ритуално умиване на нозете на 12 свещеници и миряни. Още рано сутринта десетки вярващи изпълниха храма, за да присъстват на..

публикувано на 02.05.24 в 15:28

Писани яйца, шарени, разкрасиха площада в Стара Загора на Велики четвъртък

На Велики четвъртък децата от почти всички детски градини в Стара Загора се включиха в традиционната инициатива на Общината „Писани яйца, шарени". На централния площад малките старозагорчета и техните учители споделиха своите прекрасни творения, а..

публикувано на 02.05.24 в 15:03

Цветен празник за децата на Ямбол на Велики четвъртък

Деца от Ямбол боядисваха великденски яйца на площад „Освобождение“ на Велики четвъртък. Празникът се организира за трета поредна година от Община Ямбол, за да се съхранят православния дух и традиции. Най-нетърпеливи да седнат край масите с..

публикувано на 02.05.24 в 14:25

В защитена къща в Стара Загора обитатели и персонал майсториха великденски яйца

В най-важния ден от Страстната седмица Православният свят си спомня за новото послание – Бог е Любов, съобщено от Христос на учениците Му по време на Тайната вечеря. А всички ние се подготвяме за Възкресение Христово.  Защото днес е време да се..

публикувано на 02.05.24 в 14:24

На зелен, зелен Гергьовден канят в село Могила за 6 май

"Зелен, зелен Гергьовден" е надсловът на организирания от църковното настоятелство при храм Свети Георги Победоносец  в старозагорското село Могила, празник за 6 май.  В 09:45 сутринта празничната програма ще започне с отслужване на Света литургия и..

публикувано на 02.05.24 в 14:15
Павлина Делчева

34 семейства чакат общински жилища в Стара Загора

Близо 20 души трябва да напуснат общинските си жилища в Стара Загора, след като вече не отговарят на доходните критерии. Това става ясно от справките направени от общината, информира ресорният зам.-кмет Павлина Делчева. В момента община Стара..

публикувано на 02.05.24 в 14:00