Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален протест в подкрепа на въглищната индустрия

Днес миньори и енергетици решават да останат ли блокадите по пътищата

Национален протест за запазване на бъдещето и независимостта на българската енергетика ще се състои днес в различни точки на страната. Началото му е обявено за 18ч.. В него ще се включат миньори и енергетици от въглищната индустрия в цялата страна. В Старозагорска област, където вече втора седмица продължават активните протестни действия, се очаква да се присъединят и представители на частния сектор, както и обикновени граждани. Вчера протестиращите миньори и енергетици изпратиха своите искания към правителството, Народното събрание, президентът и ЕК в четири точки. 

Остава настояването за изтегляне на териториалните планове за справедлив преход. Наред с това заетите в комплекс „Марица-изток“ искат в преработените документи да бъде записано  количеството произведена електроенергия от въглищни мощности и съответно необходимите количества въглища съгласно решенията на Народното събрание от 31.01.2020 г. и 12.01.2023 г. Да се гарантират приходите и социалната програма по Колективния трудов договор 2022 г. на „Мини Марица-изток“ ЕАД не по-малко до размера на разходите през цената на тон условно гориво при заетост по норматив. Миньори и енергетици настояват също незабавно да започне работа по преработване на всички програмни и съпътстващи документи, за да се гарантира изпълнението на двете гореспоменати решения на Народното събрание. След преработването им да им бъдат предоставени в 14-дневен срок преди внасяне за гласуването им заедно със становища, анализи, модели и др., използвани за разработването им. Те искат също и незабавно изготвяне на енергийна стратегия от експерти в страната и други стратегически документи, гарантиращи устойчиво развитие на сектор енергетика по години.

Междувременно днес протестиращите служители на комплекс „Марица-изток“ ще решат дали блокадите в различни точки от Старозагорска област остават или движението ще бъде пуснато отново 14 дни по-късно.

Председателят на КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“ Бисер Бинев коментира, че независимо от решението, което днес протестиращите ще вземат, от понеделник стартира подписка за ефективни стачни действия в държавните дружества от комплекса: ТЕЦ „Марица-изток 2“ и „Мини Марица-изток“. Необходимо е тя да бъде подкрепена от повече от половината работници. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Църквата отбелязва големия празник Възнесение Христово

Днес православният свят чества големия Господски празник - Възнесение Христово. На четиридесетия ден след възкресението си Христос се възнесъл на небесата пред погледа на учениците си. 40 дни след възкресението си Христос многократно се явявал на..

публикувано на 13.06.24 в 07:35

Буря със силен вятър и слаба градушка премина над Ямбол

Буря със силен вятър и слаба градушка премина над Ямбол малко преди 21:00 часа снощи. На тел. 112 са подадени  над 10 сигнала за паднали дървета. Дърво е паднало на Крайречния булевард в града, а друго е нанесло щети на 2 автомобила в кв. "Хале". Няма..

публикувано на 13.06.24 в 07:30

Буря с градушка нанесе щети в Сливенско

Буря, придружена с градушка, удари снощи Сливен и околните села. Градушката беше с големината от лешник до орех. По данни на Регионалната дирекция за борба с градушките най-сериозно са ударени кв. "Речица", село Мечкарево и населени места от западната..

публикувано на 13.06.24 в 07:26

Президентът ще наблюдава състезание с дронове на полигон „Тюлбе“ в Казанлък

Президентът Румен Радев ще посети утре учебния център на Сухопътни войски „Тюлбе“ в Казанлък, информират от пресцентъра на държавния глава. Радев ще бъде посрещнат в 12 часа на военния полигон от почетен караул, след което ще се състои..

публикувано на 12.06.24 в 17:31

Не само Нинова, но и ИБ на БСП да даде оставка, иска член на Общинския съвет на Столетницата под Липите

"Катастрофалните резултати на БСП от  избори 2:1 са основание за оставка не само на председателя на Столетницата, но и на цялото Изпълнително бюро на Партията".  Такова е мнението на Живка Аладжова , член на общинския съвет на БСП и делегат на Конгреса на..

публикувано на 12.06.24 в 17:27

Въвеждат воден режим в старозагорското село Ракитница, жителите готови на протест

Напрежение сред жителите на старозагорското село Ракитница. От днес населеното място минава на воден режим, а хората недоволстват и са готови на протести. Засега ограничението е във вторник и четвъртък от 22.00 до 6.00 часа, но ако не даде желания..

публикувано на 12.06.24 в 17:11

Дипломи за поредния випуск „Детско полицейско управление“

На официална церемония днес четвъртокласниците от Начално училище „Димитър Благоев“ получиха дипломите си за успешно завършено обучение по превантивната програма „Детско полицейско управление“. Учениците преминаха през двугодишен курс, на който придобиха..

публикувано на 12.06.24 в 17:03

17,3 милиона лева помощ от Министерството на иновациите за индустриална зона "Загоре"

Вторият етап от разширението на индустриалната зона „Загоре“, с терените край село Еленино ще бъде подкрепено от Министерството на иновациите и растежа със 17,3 млн лева от Плана за възстановяване и устойчивост. Тя беше избрана с още 10..

публикувано на 12.06.24 в 16:27

Назначиха нов зам.-директор на хасковската полиция

Шефът на Криминална полиция в Хасково к омисар Ангел Марков е временно преназначен за срок от една година на длъжност заместник-директор на Областната дирекция на МВР в областния град, съобщиха от пресцентъра на ведомството.  Назначението е със заповед..

публикувано на 12.06.24 в 16:15
Община Стара Загора

„Танцуваме заедно с децата от Център за специална образователна подкрепа“ организират в Стара Загора

„Танцуваме заедно с децата от Център за специална образователна подкрепа“ организират в Стара Загора. Събитието е от 18 часа пред сградата на Общината. Организатори са екипа на Центъра, част от който е народния певец Веско Василев. Идеята е да се..

публикувано на 12.06.24 в 16:13