Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Христов: Споразумението се спазва, но 90% от българския слънчоглед остава по складовете

Ангажиментите, поети от правителството към земеделците, се спазват, но въпреки това 90% от произведените през тази година 1,8млн тона български слънчоглед остава по складовете. Това разкри месец след протестите на сектора председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов. Той подчерта, че по документи у нас в момента не се внася украински слънчоглед. По думите му обаче количеството на внесения румънски се увеличават. "Ние не можем да спрем вътрешнообщностните доставки, които българските преработватели са направили“, обясни Христов. Според председателя на Тракийския съюз на зърнопроизводителите търсенето на максимално голяма печалба е причина собствениците на фабрики в България да търсят друг, а не български слънчоглед.

Радослав Христов предупреди, че ако тези процеси се задържат, след няколко години българският слънчоглед ще изчезне изобщо от пазара. Той разкри, че само през настоящата година засетите с маслодайната култура площи у нас са намалели с 1млн. декара заради несигурността. Месец след протестите на сектора, и въпреки липсата на официален внос от Украйна, пазарът на слънчоглед в България е спрял, а цената му е спаднала с цели 100лв. за тон.

При търговията на пшеница пазарът в страната е значително по-раздвижен. Според Радослав Христов обаче в настоящата година износът на зърно от България изостава спрямо 2022г.. По думите му това се дължи на по-ниската цена, която украинци и руснаци предлагат. Той даде пример с последния отминал търг в Египет, спечелен от Русия. "Където и да се появи търг за пшеница, руснаците дават най-ниската цена“, посочи Радослав Христов.

Цялото интервю на Живко Иванов с председателя на Тракийския съюз на зърнопроизводителите може да чуете в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Живко Иванов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фонд Николай Грозев ще връчи стипендии на изявени ученици от Музикалното училище в Стара Загора

Фондация „Дом на Доброто“ и Фонд „Николай Грозев“ днес ще връчат стипендии на 9 от възпитаниците на НУМСИ „Христина Морфова“.Всеки от премираните ученици се изявява в различна сфера на изкуството. Всяко от одобрените деца ще получи еднократна финансова..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

2 лева за час паркиране в Стара Загора от 1 юли

Увеличението на таксата за „Зелена зона“ в Стара Загора ще влезе в сила от 1 юли. Това обяви в ефира на Радио Стара Загора заместник-кметът Радостин Танев. Той уточни, че дотогава ще бъдат готови и алтернативните методи за плащане с банкова карта..

публикувано на 07.05.24 в 08:00

На Светли понеделник митрополит Киприан служи в храм-паметника "Рождество Христово"

На Светли понеделник, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави св. Божествена Златоустова литургия в манастирския храм-паметник “Рождество Христово” – гр. Шипка. Владиката отправи архипастирския си благослов за..

публикувано на 06.05.24 в 17:11

Ямбол отбеляза Гергьовден с литийно шествие с икона с мощите на светеца

Икона с вградени мощи на свети Георги обиколи днес улици в най-стария квартал на Ямбол. В традиционното литийно шествие, предвождано от хоругвите на закрилниците на града - света Троица и свети Георги, заедно с ямболските духовници се включиха..

публикувано на 06.05.24 в 16:17

Хасково празнува 6 май - Гергьовден и Ден на храбростта и Българската армия

Община Хасково и Военните формирования в Хасково и Корен организираха тържествено честване на 6 май- Ден на храбростта и празник на Българската армия.  Венци и цветя на признателност пред паметника на Незнайния войн на площад „Свобода“ поднесоха..

публикувано на 06.05.24 в 13:34

Стотици отпразнуваха заедно Великден в село Роза

Стотици жители и гости на село Роза отпразнуваха един от най-големите християнски празници – Великден, в парка на населеното място. Множество игри, конкурс за най-вкусен домашен козунак, кратка програма и други празнични елементи забавляваха..

публикувано на 06.05.24 в 11:56
войнишкият паметник в Тулово

Родолюбци от Крън - с идея на изграждане на войнишки паметник

Паметник на загиналите във войните офицери и войници от град Крън планира да изгради Инициативен комитет от жители на селото, съобщи Чавдар Ангелов, директор на Национален парк музей "Шипка - Бузлуджа".  "Около 80 офицери и войници, родом от Крън, са..

публикувано на 06.05.24 в 10:00
Византийска православна икона на св. Георги, ХІV в., Константинопол

Над 6 800 старозагорци празнуват името си на Гергьовден

На 6 май - Гергьовден в Стара Загора празнуват над 6 800 именници. С името Георги са най-много - 3 311, след това са дамите на име Галина - 757. За имен ден ще черпят и 690 старозагорки на име Гергана. 348 са дамите с името Галя и точно толкова са и с..

публикувано на 06.05.24 в 09:50

Село Долно Изворово - там, където Бог има много имена, но за всички значи "любов"

В днешните напрегнати и трудни времена, когато вярата често е повод за разединение, в едно казанлъшко село мюсюлмани и християни са заедно на всички празници. В село Долно Изворово, Казанлъшко,  мюсюлмани и християни заедно са вдигнали минаре. И по същото..

публикувано на 06.05.24 в 09:05

С литийно шествие отбелязват Гергьовден в Ямбол

Литийно шествие с икона на Свети Георги Победоносец с частица от мощите на светеца ще премине по централни улици на Ямбол, информира кореспондентът на БНР  Даниела Костова. Празникът ще започне в църквата „Св. вмчк. Георги Победоносец" с..

публикувано на 06.05.24 в 08:11