Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Код "червено" в търпението на животновъдите, млекопроизводителите са в най-тежко положение

Танчо Колев
Снимка: www.milkbg.org

Код "червено" в търпението на животновъдите – пет организации от бранша дадоха срок до края на седмицата за мерки от страна на правителството. В противен случай те заплашиха, че наместо на избори, в неделя ще излязат на протести. 

"Проблемите при нас не са преставали", казва Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко и месопроизводителите в България.

 "Изкупната цена на млякото в момента е 70 стотинки, а себестойността на производството му на литър е 90 стотинки. В същото време по магазините килограм сирене струва от 14 до 20 лева, килограм кашкавал пък върви на цена от 20 до 30 лева. Не разбирам как се оформя цената на тези продукти, при положение, че суровината с която се произвеждат, е най-евтината. Работа на държавата е да регулира всички тези процеси, а не да обяснява, че има инфлация", категоричен е фермерът. 

Почти наполовина, сравнено с 2009-та година, е намаляла така наречената референтна субсидия - ако през 2009-та тя е била около 190 лева, сега фермерите получават по 80 лева за глава добитък. 

Към тези несгоди се прибавя и проблемът с изхранването на  животните - заради промените в климата и засушаването, вече прибраната люцерна е на привършване. "Ще влезем в зимата, но дали ще излезем", лаконичен е коментарът по темата на фермера. 

Ако през 2009-та година стопанството на Колев е включвало 260 крави и 200 овце, днес той отглежда 60 крави и 40 овце. 

Танчо Колев не е сред хората ,които искат оставката на министъра на земеделието заради натрупаните в сектора, проблеми. "Сменили сме  десетина министри. В началото всички разбират и казват, да ще се вземат мерки, така не може, но после се намесва политиката и остават само добрите намерения", коментира Колев. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радио Стара Загора навършва 88 години

Радио Стара Загора става на 88 години.  На 20 май 1936 г. началникът на радиоразпръскването в България, видният интелектуалец Панайот Тодоров, познат с артистичния си псевдоним Сирак Скитник, издава разпоредба да започне редовно програмно предаване от..

публикувано на 21.05.24 в 05:46

До 30 май движението от 157-ми до 162-ри км на АМ „Тракия“ става двупосочно

От днес до 30 май движението на АМ „Тракия" в участъка от 157-ми до 162-ри км ще се осъществява двупосочно в платното за София. Промяната в организацията на движение в отсечката на територията на област Стара Загора е за изпълнението на гаранционни..

публикувано на 20.05.24 в 18:34

Девет са основните приоритети в годишната общинска програма за закрила и развитие на децата

Общинска програма за закрила и развитие на децата за календарната година ще обсъдят и гласуват общинските съветници на Стара Загора на предстоящото си заседание, насрочено на 30 май.   Програмата е разработена съгласно изискване на Закона за..

публикувано на 20.05.24 в 17:40

В Ямбол продължава пролетното обновяване и полагане на пътна маркировка

С повишаване на температурите започна полагането на нова пътна маркировка по улиците в Ямбол. Това съобщават от пресцентъра на общината С приоритет се работи в районите около училищата и детските градини, както и на местата, по които има най-интензивен..

публикувано на 20.05.24 в 16:05

Църквата в сливенското село Самуилово има храмов празник днес

Днес, хубавият християнски празник – денят на свети Константин и Елена ще отбележат и жителите на голямото сливенско село Самуилово. Неговите над 2 300 жители се радват на красивата църква, чиито патрони са светите майка и син, построена почти изцяло с..

публикувано на 21.05.24 в 07:00

Община Стара Загора предоставя 2 специализирани буса за хора с увреждания

Община Стара Загора ще представи утре две нови транспортни средства, чрез които ще се обезпечава движението на хора с увреждания в рамките на общината. Това са два специализирани буса на обща стойност 211 088 лева - те са закупени със средства от..

публикувано на 20.05.24 в 15:16
Надежда Чакърова

С празнично шествие Стара Загора посреща 24 май

По традиция,  24 май  ще бъде отбелязан в Стара Загора с тържествен ритуал по издигане на националното знаме на Република България, който ще започне в 10:00 часа на площада пред Общината. Празничното  шествие  от деца, ученици, преподаватели,..

публикувано на 20.05.24 в 15:10
Плувен басейн, Стара Загора

Плувният басейн в Стара Загора възобновява работа

Наднормено съдържание на амониеви йони е установено във водата на Общинския плувен  басейн , потвърди управителят Динко Иванов.   Допълнителните проби за изследвания са взети след получени оплаквания от родители на деца, посещаващи басейна...

публикувано на 20.05.24 в 13:47

Музика и много изненади във второто издание на фестивала "На зелено" в Бедечка

Музика и много изненади очакват посетителите във второто издание на фестивала "На зелено", който се провежда в старозагорския парк "Бедечка", съобщават организаторите.  За втора година старозагорският Творчески колектив „На улицата" прави вдъхновяваща..

публикувано на 20.05.24 в 12:29

Прокуратурата повдигна обвинение срещу избягалия от местопроизшествието шофьор

Окръжна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа шофьор, избягал от местопроизшествието след причиняване на катастрофа, при която е загинал 28-годишен мъж, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив. Шофьор премаза друг..

публикувано на 20.05.24 в 12:20