Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории под Липите:

Кои са строителите на първите училища на възстановена Стара Загора

И кой възстановява църквата Света Богородица?

Мъжката гимназия, днес ПГСА "Лубор Байер" в Стара Загора

На Димитровден, когато строителите празнуват разказваме история на създателите на три от емблематичните сгради на Стара Загора, строени след пепелищата от пожарите на Руско -Турската война и оцелели и до днес. Знаете ли кой е построил днешното Второ основно училище " Петко Рачов Славейков", Професионалната гимназия по строителство и архитектура "Лубор Байер" и кой възстановява църквата "Света Богородица"?  

Било е в края на 80 –те години на 19 век. Подобно на  Феникс, Стара Загора бавно надигала снага изпод пепелта. Градът вече имал устройствен план, разчертан от Лубор Байер.  А местната управа проводила вест до подбалканските общини – ако знаят добри майстори - дюлгери, да ги пратят. Да вдигнат училища, да възстановят черкви,  да има къде да се просвещават людете и да пазят вярата си.  

"Така историята на възстановяването на Стара Загора завинаги се свързала с две имена на тревненски майстори уста (майстор) Генчо Кънев – Голям Генча и неговият ученик  Генчо Новаков - Малък Генчо", разказва Райна Антонова, главен уредник отдел "Нова история" в Регионалния исторически музей в Стара Загора.  


Генчо КъневГенчо Новаков

Освен строител, уста Генчо Кънев бил вещ и в чертаенето на проекти и скици за построяването на сградите. Още в 60-те години на 19 век създал своеобразна строително –проектантска фирма, с офис собствената му къща в Трявна. През зимата зимата чертаел, а през лятото със свои хора изпълнявал възложените му обекти. Прочут бил майсторът със строенето на класни училища, негово дело била Априловската гимназия  Че славата на  Голям Генча и на неговия най-изявен ученик прехвърлила Балкана говори фактът, че през 1880-та година уста Генчо Кънев бил поканен за строителството на  Девическата гимназия, днешното Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" в Стара Загора.

И ако парите за строителството на Девическото училище били осигурени от Източна Румелия, за изграждането на Мъжката гимназия, днешната Професионална гимназия по строителство и архитектура "Лубор Байер", в Стара Загора, средствата се осигурявали от Общината. А градежът почнал с 21 000 турски лири - толкова имало събрани, били необходими много повече. Затова и първоначално Мъжката гимназия била само с един етаж, а пълното завършване на сградата се случило след Съединението... 

Мъжката гимназия, днес ПГСА

След като учител и ученик - строители  работили  заедно по двете училища, ученикът решил да поеме по свой път. А с учителя майстор е свързана още една емблематична сграда под Липите – храмът "Света Богородица", който уста Генчо възстановява  

Строителството на черквата "Света Богородица" струвало 46 000 гроша на старозагорци. А църковното настоятелство водело нарочен тефтер за сметките. От него става видно, че уста Генчо Кънев ползвал материали на вересия, за които когато имало пари, старозагорци се разплащали.  От приходната и разходната сметка на настоятелството става видно и друго- имало и случаи, в които майсторът не вземал плата за труда си…

Освен сградите на Девическата и на Мъжката гимназия и възстановяването на храм "Света Богородица", името на уста Голям Генча и на неговия ученик е свързано и с други сгради в Стара Загора. Според спомените на сина на майстора учител, бащата Голям Генча е строил и къщи. За ученика му, Малък Генчо със сигурност се знае, че е изградил един от телеграфо-пощенските клонове в Стара Загора.  През 1945 година изгаря сградата на общината в Стара Загора. А заедно с нея изгарят и архивите, които биха могли да разкажат повече по темата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стара Загора събра елита на куизърите в България

В събота Стара Загора беше домакин на "Фестивала на знанието". Най-добрите отбори по куиз в страната си дадоха среща на третото поредно издание, организирано от варненеца Димитър Георгиев. 156 участници, разпределени в 21 отбора, отговаряха на 80..

публикувано на 25.06.24 в 18:30

Конкурс за късометражно кино събра ученици от цялата страна в Стара Загора

Третото издание на Национален конкурс за късометражно кино „Ученически кинофест Стара Загора“се проведе в РБ „Захарий Княжески“. Организатори са Международен младежки център и Център за подкрепа за личностно развитие, съвместно Община Стара Загора...

публикувано на 25.06.24 в 16:41

Инициативата "Светилник" предостави химн на училище в Сливен

Сливенското основно училище „Христо Ботев"  получи училищен химн като дарение от организацията на музикалните автори и издатели „Музикаутор".  Сертификатът за притежание бе връчен от Генералния директор на БНР Милен Митев на тържествена церемония в..

публикувано на 25.06.24 в 16:11

Потопената църква в яз. Жребчево пазела мощи на св. Иван Рилски

   Случайна среща с младата фотографка Антония Генчева от с. Енина ми припомни историята на Потопената църква в яз. Жребчево, започнала през 1959 г. с решението за построяването му.  Със своите 25 000 декара, водното съоръжение  е сред  най-големите язовири..

публикувано на 25.06.24 в 14:56

На рядък занаят обучават децата в Старозагорските минерални бани

Напоследък почти всеки празник на селище или фестивал на народното творчество, който да не покаже майсторството на различни занаяти. Един рядък занаят е чекането или чеканка, който създава релеф върху ламарина. „Името му идва вероятно от народната дума..

публикувано на 25.06.24 в 13:29

Графа избра Стара Загора за началото на националното си турне

„Най-щастливото турне“ на Влади Ампов-Графа стартира в Стара Загора на 28 юни.  В специалното събитие ще чуем най-доброто от творчеството на певеца - от любими летни хитове до докосващи сърцето романтични балади. Вечер на споделена радост очаква..

обновено на 24.06.24 в 15:38

Жълт код: как да предпазим детската кожа през летния сезон

Въпреки горещите дни, едно от най-любимите летни занимания на децата си остава играта на слънце. Дали с плажна архитектура на пясъчни замъци, в морето или басейна, карайки колело под палещите лъчи, или друго - децата обичат точно тези забавления на..

публикувано на 23.06.24 в 11:50

Палеокастро – скалното светилище на Слънцето

Тополовградското скално светилище Палеокастро принадлежи на древна мегалитна цивилизация, живяла по нашите земи, разказа  Веселин Кълвачев, директор на Историческия музей в града. За пета поредна година група ентусиасти ще се изкачат до мистичния..

публикувано на 20.06.24 в 11:29

Заплененият от Словото Стоян Кокенов и неговата "рожба" - списание "Хризантеми"

В поредния епизод на "Истории под Липите"   ще ви върнем сто лета назад във времето, малко преди да избухне Първата Световна война.  През май, 1916 година в Стара Загора се появява ново печатно издание за лирическа поезия, художествена критика и..

публикувано на 19.06.24 в 14:54

Футбол, деца и успешната връзка между тях

Всички знаем, че спортът е полезен и приятен начин да подобрим физическото здраве на децата . Би могъл да бъде толкова добър и при формиране на детската психика. Колективните спортове са идеалния вариант за това - приучават децата на споделена..

публикувано на 16.06.24 в 11:50