Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден за размисъл

Снимка: БГНЕС

Днешната събота е "Ден за размисъл", преди насрочените за утре общи за страната местни избори, на които се избират общински съветници и кметове в 265 общини, както и кметове на кметства в над 3 000 села. 

Гласуването ще е само с хартиени бюлетини, както тази неделя, така и на балотажите на 5 ноември. Това реши снощи Централната избирателна комисия. 

От полунощ са в сила забраните за денят за размисъл и важат до края на изборният ден утре в 20 часа обясни говорителя на ЦИК Росица Матева.

Днес над 12 300 секционни комисии ще получат изборните книжа и материали, за да подготвят помещенията за гласуване. Секционните комисии, които трябваше да са със смесено гласуване, а те са над 9 000, няма да получат машини след снощното решение на ЦИК да отмени вота с устройства. 

Това стана след получен доклад на ДАНС и писмо от министъра на електронното управление, че удостоверяване на устройствата няма, обясни заместник председателя на ЦИК Емил Войнов .

Председателят на ЦИК  Камелия Нейкова нарече решението "много трудно" и подчерта, че доверието към изборния процес е на първо място.

След решението за гласуване само с хартиени бюлетини и след като снощното заседание на ЦИК беше закрито, Комисията заседава отново извънредно и стана ясно, че, по информация на фирмата "Сиела Норма", машините вече се транспортират и са пристигнали в част от областните центрове, а в други това ще стане по-късно. 
В същото време ЦИК не е давала разрешение машините да напускат склада, затова спешно е било изпратено писмо до вътрешния министър и директора на жандармерията те да бъдат върнати. 
Емил Войнов, заместник-председател на ЦИК, заяви: "Не сме давали разрешение за изнасяне от склада на тези машини. Ще трябва незабавно да се запечата складът, а тези машини, които са в областните центрове, незабавно да бъдат върнати в склада". 

По публикацията работи: Деян Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СНИМКА: Живко Динчев

Освободиха Живко Динчев от Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица изток 2"

Промени по високите етажи на българската енергетика бяха обявени късно тази вечер. Рокадите засягат енергийните дружества, в това число и ТЕЦ "Марица изток 2". На официалната си страница от Българския енергиен холдинг обявиха настъпилите промени, след които..

публикувано на 28.06.24 в 23:52

Стара Загора получава 14 млн. лв. за изграждане на инфраструктура на нова индустриална зона "Еленино"

Община Стара Загора ще получи 14млн. лв. по програма на Министерството на иновациите и растежа за реализация на нови инвестиционни паркове. Проектът залага изграждане на инфраструктура до терените на индустриална зона "Еленино".  Това обявиха..

публикувано на 28.06.24 в 17:17

Задръстване на Прохода на Републиката

Километрично задръстване се образува на Прохода на Републиката в следобедните часове в района на село Пчелиново.  Причината е, че ТИР се е преобърнал в дерето край пътя и затвори едната лента за движение. Шофьорът не е пострадал сериозно, а..

публикувано на 28.06.24 в 16:47

Без открит огън в Хасковско през почивните дни

Кметовете на общини в област Хасково да действат превантивно, така че да се намали рискът от пожари през предстоящите горещи почивни дни. Такова предупреждение е издадено от областната администрация. Кметовете трябва да предупредят хората да не..

публикувано на 28.06.24 в 16:17

За трета поредна година „Doctor Rock Fest“ в Стара Загора

Третото издание на  „Dr. Rock Fest 2024" започва тази вечер на „Античен форум“ – Стара Загора. Организатори са  групата “Led 7”. За трета година фестивалът ще обедини на сцената рок групи, в които свирят лекари, каза в ефира на Радио Стара..

публикувано на 28.06.24 в 15:49

До два месеца ще започне ремонтът на парк "Пети октомври"

До два месеца ще стартира ремонтът на парк „Пети октомври“ в Стара Загора. С него трябва да бъде с нов облик и парк „Александър Стамболийски“. Те са част от цялостния проект на Общината за обновяване на парковете в града. Това съобщи в ефира на..

публикувано на 28.06.24 в 15:17

Възрастна жена от Хасково даде 3 500 лева на измамници

Възрастна хасковлийка е поредната жертва на ало измамниците. 88-годишната Мария Тодорова е хвърлила 3 500 лв на престъпниците снощи към 21.30 ч след като й позвънили на телефона и по схемата, че синът е пострадал и трябва да му се направи спешно..

публикувано на 28.06.24 в 14:25
Municipality of Sliven

Всички сгради в Сливен с енергийни обследвания могат да кандидатстват за саниране

Всички сгради в Сливен с енергийни обследвания и технически паспорти могат да кандидатстват по нова процедура за саниране, обявиха от община Сливен. Програмата е свързана със засегнатите от трансформацията в Маришкия басейн, а средствата за саниране..

публикувано на 28.06.24 в 12:12

Мехмед Атаман е новият областен управител на Хасково

Г-н Атаман бе посрещнат тази сутрин в кабинета на Г-жа Райчева. Досегашният областен управител направи кратък отчет за работата на администрацията през последните 11 месеца. Г-жа Гинка Райчева изрази благодарност към всички служители на..

публикувано на 28.06.24 в 11:48

Обвиниха мъж за принуда и закана за убийство в условията на домашно насилие

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем по бързо производство И.А., на 27 г., за това, че на 24.06.2024 г. в мъглижкото село Тулово, е принудил 29-годишната Д.А. да претърпи нещо противно на волята ѝ – да го придружи до дома му, като е..

публикувано на 28.06.24 в 11:19