Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С общоградски ритуал почетоха будителите в Стара Загора

Снимка: Община Стара Загора


Стара Загора отбеляза Деня на народните будители с тържествен ритуал пред паметника на Митрополит Методий Кусев в парк Аязмото.

Празникът започна в храм „Св. Теодор Тирон“, бе отслужена заупокойна света литургия в памет на Митрополит Методий Кусев. След края на службата, свещеници и граждани се поклониха пред паметта на дядо Методий и почетоха 101 години от кончината му.

Честванията продължиха пред паметника на Митрополит Методий Кусев в началото на едноименния парк. Там бе отслужен молебен за здраве и благоденствие, а старозагорският митрополит Киприан припомни ролята на православната вяра за духовното израстване и пробуждане на българското народно самосъзнание.

На честването присъстваха официални лица, началникът на Регионално управление на образованието Стара Загора Татяна Димитрова, омбудсманът Иванка Сотирова, учители ветерани, общински съветници, граждани, представители на културни и образователни институти.

В словото си към присъстващите временно изпълняващият длъжността кмет на Стара Загора, Радостин Танев каза, че младите хора имат нужда от добрия пример.

В тържественият общоградски ритуал участваха и учениците театрална група „Малки актьори“ с ръководител Величка Велчева при ОУ „Кирил Христов“.

В знак на признателност и преклонение пред делото на всички български будители, граждани и ученици положиха венци и цвета на паметника на Митрополит Методий Кусев.

От 16.00 часа, в залата на Културен център „Стара Загора" ще бъдат връчени наградите „Анастасия Тошева" за високи постижения в областта на науката и образованието в община Стара Загора, наградата „Митрополит Методий Кусев" на Регионално управление на образованието – Стара Загора и наградите на Съюза на учените. От 18.00 часа е откриването на Седма национална изложба „Графичен форум" в зала Байер. До края на седмицата, редица събития в Стара Загора са посветени на светлото будителско дело. 

Чуйте целия репортаж в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Иван Славов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Плувен басейн, Стара Загора

Плувният басейн в Стара Загора възобновява работа

Наднормено съдържание на амониеви йони е установено във водата на Общинския плувен  басейн, потвърди управителят Динко Иванов.   Допълнителните проби за изследвания са взети след получени оплаквания от родители на деца, посещаващи басейна. От..

публикувано на 20.05.24 в 13:47

Музика и много изненади във второто издание на фестивала "На зелено" в Бедечка

Музика и много изненади очакват посетителите във второто издание на фестивала "На зелено", който се провежда в старозагорския парк "Бедечка", съобщават организаторите.  За втора година старозагорският Творчески колектив „На улицата" прави вдъхновяваща..

публикувано на 20.05.24 в 12:29

Прокуратурата повдигна обвинение срещу избягалия от местопроизшествието шофьор

Окръжна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа шофьор, избягал от местопроизшествието след причиняване на катастрофа, при която е загинал 28-годишен мъж, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив. Шофьор премаза друг..

публикувано на 20.05.24 в 12:20

Над 3000 литра контрабанден зехтин са иззети на ГКПП -Капитан Андреево

Над 3000 литра контрабанден зехтин откриха при проверка на турски тежкотоварен камион граничните полицаи от  Граничен пункт "Капитан Андреево".  Контролът е извършен в хода общите действия срещу контрабандата, осъществявани от служители на ГД "Борба с..

публикувано на 20.05.24 в 12:11

Скандал между двама завърши с изстрел във въздуха

Скандал между двама мъже в съботната вечер завърши с изстрел във въздуха, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора.  На 18.05.2024 г. във Второ РУ - Стара Загора е получено съобщение, че около 20:45 ч., в гр. Стара Загора, на бул. „Цар Симеон..

публикувано на 20.05.24 в 11:36

Шофьор премаза друг водач на автомобил и избяга от произшествието

Шофьор премаза друг водач на автомобил, след което избяга от произшествието.  На 18 май около 01:53 часа в ОДМВР - Стара Загора е получено съобщение за тяло на мъж, намиращо се на платното за движение на път II-66, в района на км 48+000, между Стара..

публикувано на 20.05.24 в 11:18

Стара Загора изрази съпричастност към засегнатите от ХИВ и СПИН

Регионална здравна инспекция – Стара Загора отбеляза на 19 май 2024 г. от 20:00 часа Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ и СПИН. На площада пред сградата на Общината ръководството, служители на РЗИ, партньори и граждани..

публикувано на 20.05.24 в 10:01

В Гурково за празника на розата наградиха най-възрастния розопроизводител в България

95-годишният гурковец Вълчо Вълчев бе удостоен с приз „Пазител на традициите в розопроизводството". Отличието му бе връчено от кмета Кънчо Папазов на тържествено честване на Празника на розата за дълголетното му усърдие, прочуто трудолюбие и успехи,..

публикувано на 20.05.24 в 09:54
Малина Панайотова и Боряна Георгиева (вдясно)

Порталът на НАП с електронни услуги е отличен с нова награда

Националната агенция за приходите (НАП) получи поредна награда за Портала си с електронни услуги за развитие на иновативни решения в ИТ областта. Отличието е в категорията InnovationOfTheYear („Иновация на годината“) в класацията #TechElite. На..

публикувано на 20.05.24 в 09:52

Студенти от Тракийския университет със златни медали от „Европейско кенгуру за студенти 2024“

Студенти от Стопански факултет към Тракийски университет спечелиха два златни и три сребърни медала на Националното математическо състезание „Европейско кенгуру за студенти 2024“.  Призьорите  -   Жасмин Георгиев – златен медал, Християния Христова..

публикувано на 20.05.24 в 09:37