Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

290 страдат от Периневрални кисти на Тарлов в България290 души страдат от рядкото заболяване Периневрални кисти на Тарлов в България. Кистите много често са част от друга болест или са придружени от друго заболяване. Това коментира в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ неврологът от Медицинския факултет на Тракийския университет доц. Петя Минева. Тя поясни, че е изключително важно да се постави точната диагноза и ако пациентът се нуждае да бъде насочен към неврохирург.

Предизвикателство за лекарите е да открият факторите, които предразполагат към развитието на тарловите кисти, тъй като все още малко се знае за тях, подчерта доц. Минева.

Периневрални кисти на Тарлов е невропатично заболяване или по-точно мехуресто разширение, изпълнено с гръбначномозъчна течност в корена на гръбначния нерв.

Стара Загора беше домакин на Втория национален конгрес, посветен на рядкото заболяване.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с доц. Петя Минева.


Още от категорията

Деменцията води до разпад на личността

Деменцията е състояние, в което човек губи паметта, мисловната си способност и възможностите да се справя с ежедневните си дейности. Терминът „деменция“ обхваща няколко медицински състояния, сред които и болестта на Алцхаймер. Нарушенията,..

публикувано на 17.02.24 в 12:05
д-р. Таня Перчемлиева

Няма регистрирани случаи на коклюш в област Стара Загора

Няма регистрирани случаи на коклюш в област Стара Загора от началото за тази година, но през изминалата 2023 г. има един регистриран случай на 3- месечно бебе. Бебето, дошло от Англия, не е имало  пълен прием  на необходимата имунизация. Това  за..

публикувано на 16.02.24 в 14:44

Стара Загора отбелязва Деня на влюбените

Регионалната здравна инспекция, Българската асоциация по семейно планиране и Асоциацията на студентите по медицина организират поредица от събития, посветени на Деня на влюбените – 14 февруари. Кампаниите за безплатно тестване за ХИВ и СПИН ще..

публикувано на 10.02.24 в 12:55

Лечение на изтрити зъби

Изтриването на зъбите е форма на износване на зъбните тъкани, причинена от контакта и триенето „зъб в зъб“. Това триене на зъбите един в друг по време на дъвкателната функция с времето води до износване на дъвкателната им повърхност. То е..

публикувано на 03.02.24 в 12:43

Стара Загора - все още далеч от грипна епидемия

Актуалните данни за област Стара Загора сочат, че болните са 170 на 10 хиляди души от населението и здравните власти нямат основание на този етап да обявяват грипна епидемия. В момента сме далеч от праговата стойност от 311/10 хиляди души за..

публикувано на 27.01.24 в 12:46

Ръст с 10 % на ражданията в УМБАЛ „Киркович“

1320 бебета са се родили в УМБАЛ „Проф. Киркович“ в Стара Загора през 2023 година. От тях момчетата са 675, а момичетата – 630. Те са с 10 процента повече в сравнения с 2022 година. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът..

публикувано на 20.01.24 в 12:40

Студова алергия - в капана на ниските температури, или все по-често срещана уртикария

Студовата алергия е все по-често срещан проблем през студените зимни дни. Този вид алергия не е просто непоносимост към ниските температури, а неразположение, което може да се отключи при метеорологични условия като силен студен вятър и влага, при..

публикувано на 14.01.24 в 14:30

Нова модерна зала ще има Медицинския факултет

Строителството на новата мултифункционална учебна зала-аула към Медицинския факултет на Тракийския университет напредва и до края на лятото се очаква да бъде готова. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“..

публикувано на 13.01.24 в 12:42

България - на последно място по трансплантации в Европа

През 2023 година бяха реализирани голям брой трансплантации в България, но въпреки това оставаме на последно място по този показател в Европейския съюз. Това коментира в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“..

публикувано на 06.01.24 в 12:25

Специалисти ще помагат на пациенти с дигитални зависимости

Технологиите се развиват толкова бързо, че променят драстично живота ни. Ставаме все по-зависими от тях, а някои хора дори се пренасят във виртуалната реалност и започват да губят връзка с настоящето. Все по-често се говори за дигитална зависимост и..

публикувано на 05.01.24 в 15:22