Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 4 до 8 декември в Стара Загора ще се проведе Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата

Снимка: БГНЕС

В рамките на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България 2021 – 2025 г. ще се проведе Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата. Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословният начин на живот, информират от РЗИ –Стара Загора.

От 4 до 8 декември 2023 г. всеки желаещ ще има възможност в Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора (СБАЛПФЗ) от 7:30 до 13:30 часа да си направи проба Манту. Това е основният скринингов тест за откриване на туберкулоза. Съвместно със Сдружение „Свят без граници“ РЗИ – Стара Загора ще организира извършване на проверка за туберкулиновата чувствителност сред ромското население. 

На 6 декември продължава инициативата за проверка на туберкулинова чувствителност на желаещи лица от Затвора в Стара Загора – общежитие в с. Черна гора, която ще се проведе съвместно със Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) и РЗИ – Стара Загора.

В кабинет КАБКИС 10 към РЗИ – Стара Загора от 4 до 8 декември ще се извършва скрининг за риска от туберкулоза на всички клиенти на кабинета, чрез попълване на анкети и консултации. При съмнение за наличие на заболяването, те ще се насочват за консултация към лекар специалист за извършване на допълнителни изследвания. При откриване на случаи на туберкулоза, своевременно ще се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, с цел прекъсване на веригата за предаване на инфекцията.


По публикацията работи: Моника Съртонева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Одобриха проект за ремонт на улици в община Павел баня

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова подписа нови 57 споразумения за финансиране на обекти със средства от бюджета по Инвестиционната програма за общински проекти. Тя беше приета от Народното събрание в края..

публикувано на 16.05.24 в 16:46

1214 са абитуриентите в Стара Загора

1214 абитуриенти от 19 училища в община Стара Загора казват „сбогом“ на училището, за да поемат по своя нов път. Първи, на 23 май,  ще празнуват СУ „Железник“ и ПГЕТ „Г. С. Раковски“. На деня на светите братя Кирил и Методий, на българската..

публикувано на 16.05.24 в 16:31

Бъдещ строеж остави 40 семейства без транспортен достъп до жилищата им

40 семейства в суперцентъра на Стара Загора останаха изненадващо без транспортен достъп до жилищата си, след като бъдещ строеж на сграда разруши подхода към блока.  Кооперацията на бул. „Цар Симеон Велики“ 100 е строена в края на 50-те началото на..

публикувано на 16.05.24 в 15:57

„Размяна на ненужни вещи и намиране на нови съкровища“ – екологична инициатива в Стара Загора

Старозагорски детски център организира в неделя, 19 май екологичното събитие, наречено „Размяна на ненужни вещи и намиране на нови съкровища“. Инициативата започва от 11ч. на ул. Димитър Наумов 70 – до Прокуратурата в Стара Загора. Всеки може да..

публикувано на 16.05.24 в 15:30

Арт работилница „Къде отиват старите ни дрехи?“ организираха в Стара Загора

Арт работилница „Къде отиват старите ни дрехи?“ организираха Община Стара Загора и партньорът й TEXCYCLE. В нея второкласници от Шесто основно училище “Свети Никола“  научиха как дрехите могат живеят втори живот и защо е добре да се събира..

публикувано на 16.05.24 в 14:57

Кампания се бори с трудовия травматизъм и в Стара Загора

Стара Загора е поредната спирка от кампанията на „Главна инспекция по труда“ и Министерство на труда и социалната политика за намаляване на трудовия травматизъм у нас. Мотото, по което тя протича е „ Прибери се у дома след работа! Там някой те..

публикувано на 16.05.24 в 14:48

Първият празник „В подножието на Асара“ ще се проведе в Николаево на 18 май

200 певци и танцьори ще участват в първия фолклорен празник „В подножието на Асара" в град Николаево. Фестивалът, организиран от Община Николаево, ще се проведе на  18 май, събота, на централния градски площад . На сцената ще се изявят читалищни..

публикувано на 16.05.24 в 13:03

Сигурна зона за непридружени деца откриха в бежанския център в Харманли

"Сигурна зона за непридружени деца" отвори врати в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли. На церемонията присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. Услугата е създадена съвместно с УНИЦЕФ България и Държавната агенция за бежанците...

публикувано на 16.05.24 в 12:44

Близо 2 хил. лева даде старозагорец за телефон менте

Старазогарец стана жертва на измамна схема за продажба на фалшиви мобилни телефони. На 15.05.2024 г. във Второ РУ - Стара Загора се е явил 55-годишен мъж, който заявил, че в периода от 13.05.2024 г. до 14.05.2024 г. е бил измамен от непознато за него..

публикувано на 16.05.24 в 12:15

35-годишен е загиналият при катастрофата вчера край Ракитница

Мъж на 35-години е загиналият при тежкото пътно произшествие вчера на пътя между старозагорските села Богомилово и Ракитница, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора.   На 15.05.2024 г., около 08:50 часа, по път II-66, от с. Богомилово към с...

публикувано на 16.05.24 в 11:59