Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 милиона лева за индустриална зона "Еленино" очаква община Стара Загора

Заводът за батерии в старозагорско, за който премиерът Николай Денков съобщи преди дни, може да бъде изграден в следващите 3 – 4 години. Подписано е споразумение за разбирателство за инвестиционно намерение с белгийския консорциум, каза в Стара Загора днес министърът на иновациите Милена Стойчева. Тя присъства на откриването на възстановения планетаруим в града. Очаква се в завода за батерии от ново поколение да работят около 800 човека. 

Милена Стойчева коментира, че министерството на иновациите ще подкрепи финансово създаването на водородна долина в региона, която да бъде една от осемте в Европа. 

Кметът Живко Тодоров съобщи, че със съдействието на министерството на иновациите вече има конкретни инвеститорски намерения за индустиална зона Еленино. Става дума за предприятия, които работят в сферата на зелената енергия. Община Стара Загора е кандидатствала с проект към Министерството на иновациите за изграждане на инфраструктурата на индустриална зона Еленино на стойност около 20 милиона лева. Министерството обяви програмата за финансиране на индустриални паркове и зони с бюджет 220 милиона лева. 

Живко Тодоров съобщи още, че в началото на 2024 г. от Министерството на икономиката ще започнат процедура по избор на външен консултант за изграждане на индустриална зона в района на летището край Стара Загора. Такъв външен консултант може да бъде или Световната банка, или Европейската банка за възстановяване и развитие. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Павлина Делчева

Една фирма се е явила на конкурса за ремонта на Дома за възрастни хора в Старозагорски минерални бани

Една фирма се е явила на конкурса, обявен от община Стара Загора за ремонта на Дома за възрастни хора в Старозагорски минерални бани. Това каза за Радио Стара Загора ресорният зам.- кмет на община Стара Загора Павлина Делчева и допълни, че към момента..

публикувано на 01.10.24 в 16:21
Георги Георгиев

Връщат отново в ареста подсъдимия по делото "Дебора"

Подсъдимият по делото „Дебора“ Георги Георгиев отива отново в ареста. Това става след като окръжния съд в Пловдив отмени определението на районните магистрати за „домашен арест“.   Георгиев е обвинения за отправена закана за убийство към Дебора..

публикувано на 01.10.24 в 15:17

ВСС отново отложи избора за председател на Окръжния съд в Хасково

За пореден път ВСС отложи избора за председател на Окръжния съд в Хасково. Причината е, че изискана справка от НАП за един от  кандидатите, която все още не е постъпила. Отлагането беше поискано от председателя на Върховния административен съд – Георги..

публикувано на 01.10.24 в 14:47

Есенни литературни дни завладяват Стара Загора

С церемония по отчитане на резултатите и награждаване на отличените участници в XI Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“ ще започнат Есенните литературни дни в Стара Загора. Награждаването е от 17:30 в залата на Регионална библиотека..

публикувано на 01.10.24 в 14:23
Пилотен проект за телемедицина се реализира в столично средно училище

Зелена светлина за телемедицината у нас

Народното събрание узакони диагностиката и лечението от разстояние или т.нар. телемедицина преди седмица. В Закона за здравето депутатите записаха, че болниците могат да извършват мобилни профилактични и скринингови дейности в труднодостъпни и отдалечени..

публикувано на 01.10.24 в 13:26

Сливенският митрополит Арсений освети нов храм в ямболското село Завой

В ямболското село Завой днес, на големия православен празник “Покров на Пресвета Богородица“, сливенският митрополит Арсений освети новоизградения с дарения храм, носещ името “Покров на Пресвета Богородица“  "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси..

публикувано на 01.10.24 в 13:06

Сребърни накити на стойност 90 хил.лева задържаха на ГККП "Лесово"

На пункта Лесово в микробус, пътуващ от Турция за Румъния, са открити сребърни накити за близо 90 хил. лева. Контрабандните  накити са иззети и по случая е образувано досъдебно производство, под надзора на Окрижна прокуратура - Ямбол. Близо..

публикувано на 01.10.24 в 12:45

Седем младежи влизат в битката за Кмет на Млада Загора

Седем са кандидатите за кмет на Млада Загора тази година. Младежите ще влязат в пряк сблъсък и ще представят своите концепции пред публика и жури на 4 октомври от 17,30 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Два нови момента..

публикувано на 01.10.24 в 12:18

С концерт на най-известните си ученици НУМСИ "Христина Морфова" чества 50 години

Тържествен концерт с участието на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора ще бележи, тази вечер от 19.00 часа официалното честване на 50-годишнината от основаването на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“.  Датата..

публикувано на 01.10.24 в 10:15

Няма да тестват Националната система за ранно предупреждение и BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение  и оповестяване и на системата BG- Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите,..

публикувано на 01.10.24 в 09:38