Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Рождество Христово жена от Димитровград навършва вековен юбилей

Снимка: БНР - Стара Загора

Жителка на Димитровград ще чества своя 100-годишен юбилей навръх Коледа. Дамяна Йовчева Миткова е родена на 25 декември 1923 година в тогавашното село Марийно още далеч преди Димитровград да е създаден и то да стане негова съставна част, съобщиха от общинския пресцентър.

По разказ на нейната дъщеря Йорданка Занева, цитирана от общинския пресцентър, баба Дамяна е родена в бедно семейство на животновъди. Най-голямата от четири деца е и помага на своите родители за отглеждането на по-малките си братя и сестра. Летния сезон е на нивата, а зимния е в къщи - преде, тъче, върши домакинската работа. Семейството е изключително задружно.

Завършва основното си образование в Марийно. Омъжва се през 1944 г. и ражда три деца, едното от които умира на шест месеца. След развод отглежда сама двете си деца. Работи като чистачка в училището, а по-късно в Автобаза на "Марбас". Строи сама втория етаж от къщата, в която живее и до днес. Отгледала е и двамата си внука.

Последно в Хасковска област 100 години на пети декември т. г. навърши баба Стефана от харманлийското село Доситеево. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Повишен риск от пожари в Ямболско

За повишен риск от пожари предупреждават в ямболските общини Стралджа, Тунджа и Елхово. В района започна и жътвената кампания, което допълнително усложнява ситуацията. Опасността от пожари  се повишава с всеки изминал ден, тъй като в района не е валяло..

публикувано на 12.06.24 в 15:21

В Сливенска област разкриват 139 работни места

Нови 139 работни места предвижда Регионалната програма по заетост на област Сливен през 2024 г. Общо пет предложения са разгледани по време на днешното заседание на Постоянната комисия на Областния съвет за развитие  – четири от общините и едно от..

публикувано на 12.06.24 в 15:14
Обновеният зоопарк в Стара Загора

Лятно зооучилище в Стара Загора

За втора поредна година  Зоопарк Стара Загора предлага нови и интересни преживявания за младите почитатели на животните.  Този път образователната програма е на тема "Зооекспедиция" . Организаторите обещават много емоции, игри със стари и нови..

публикувано на 12.06.24 в 14:38

В Стара Загора заработи "Контактен център" за деца на разделени родители

С официална церемония беше открита новата услуга „Контактен център“ към Комплекса за социални услуги в Стара Загора. Той ще осигурява неутрален терен за срещи, където децата на разделени родители ще се виждат с този от тях, с когото не живеят..

публикувано на 12.06.24 в 12:36

Община Ямбол сключи договори с МРРБ за инфраструктурни проекти

Кметът на Ямбол Валентин Ревански подписа споразумения с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за предоставяне на допълнителна целева държавна субсидия за още два приоритетни инфраструктурни обекта.  Договорът за..

публикувано на 12.06.24 в 12:12

Жена е пострадала при пожар в къща в село Еленино

На 158 сигнала за произшествия са реагирали екипите на пожарната през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). За последните 24 часа са потушени 106 пожара. В 15:14 ч. на..

публикувано на 12.06.24 в 10:02

Търсят доброволци за преброяване на белия щъркел у нас

Доброволци за преброяването на белия щъркел търсят от Българското дружество за защита на птиците. Инициативата трябва да се проведе между 15 юни и 15 юли, каза Йорданка Горанова. Тя обясни, че при предишното преброяване е отчетен ръст в..

публикувано на 12.06.24 в 09:06

В Хасково се охлаждат с водна арка, намалиха работното време за някои служители

Хасково днес се очаква да бъде най-топлото място в България според  синоптиците. От общината поставиха отново водна арка, която да охлажда преминаващите през центъра на града.  Очакванията са днес термометърът в областния град да се покачи до 40-тото..

публикувано на 12.06.24 в 08:58

Жълт код за опасни жеги, очакват се градушки

Предупреждение за много горещо време остава в сила в Южна и в Източна България , а в северните райони от страната и в планините е обявен код жълто за силни гръмотевични бури .  С умерен вятър в Северозападна България ще нахлува по-хладен въздух и..

публикувано на 12.06.24 в 04:56

До 38 градуса стигна температурата в Ямбол

Температурите на сянка в Ямболско достигнаха в следобедните часове 37-38 градуса на сянка. От Центъра за спешна медицинска помощ не отчитат повишен брой повиквания, заради горещините, но съветват да се избягва престоят на слънце.    Централните..

публикувано на 11.06.24 в 16:58