Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

72% от учителите в България все още не използват изкуствен интелект

Снимка: Pixabay

72% от учителите в България все още не използват изкуствен интелект, а 41% никога не са използвали такива инструменти. Това показват данните от проведена анкета на Сдружение „Свят без раници“ сред училища от цялата страна.

Проучването не е представително и служи по-скоро като референтна точка за планиране на по-нататъшни дейности за дигитализация на българските училища, въвеждането на съвременни технологии като изкуствен интелект, както и преодоляването на дигиталната пропаст в България, подчерта за Радио Стара Загора Павлина Петрова, програмен директор на Сдружение „Свят без раници“.

Разпространението на изкуствения интелект може допълнително да задълбочи цифровото разделение между столицата и регионите. Например само 7% от анкетираните от София са отговорили, че никога не са използвали инструменти като ChatGPT и Bing Chat. В селата, градовете и областните градове този брой е 23-25%. Редовно използват ИИ над 64% от респондентите от София и 42-50% от респондентите в други типове населени места.

Друг извод от анкетата е, че училищата нямат стратегическа визия за дигитализация. 82% от отговорилите представители на административни училищни екипи са отговорили отрицателно на въпроса “Във Вашето училище има ли разписана стратегия за дигитализация/ за използване на дигиталните технологии?”

Резултатите от онлайн анкетата подчертават важността на програми за въвличане на учителите в процесите на училищна дигитализация и използването на изкуствен интелект, уточни Павлина Петрова.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Църквата отбелязва големия празник Възнесение Христово

Днес православният свят чества големия Господски празник - Възнесение Христово. На четиридесетия ден след възкресението си Христос се възнесъл на небесата пред погледа на учениците си. 40 дни след възкресението си Христос многократно се явявал на..

публикувано на 13.06.24 в 07:35

Буря със силен вятър и слаба градушка премина над Ямбол

Буря със силен вятър и слаба градушка премина над Ямбол малко преди 21:00 часа снощи. На тел. 112 са подадени  над 10 сигнала за паднали дървета. Дърво е паднало на Крайречния булевард в града, а друго е нанесло щети на 2 автомобила в кв. "Хале". Няма..

публикувано на 13.06.24 в 07:30

Буря с градушка нанесе щети в Сливенско

Буря, придружена с градушка, удари снощи Сливен и околните села. Градушката беше с големината от лешник до орех. По данни на Регионалната дирекция за борба с градушките най-сериозно са ударени кв. "Речица", село Мечкарево и населени места от западната..

публикувано на 13.06.24 в 07:26

Президентът ще наблюдава състезание с дронове на полигон „Тюлбе“ в Казанлък

Президентът Румен Радев ще посети утре учебния център на Сухопътни войски „Тюлбе“ в Казанлък, информират от пресцентъра на държавния глава. Радев ще бъде посрещнат в 12 часа на военния полигон от почетен караул, след което ще се състои..

публикувано на 12.06.24 в 17:31

Не само Нинова, но и ИБ на БСП да даде оставка, иска член на Общинския съвет на Столетницата под Липите

"Катастрофалните резултати на БСП от  избори 2:1 са основание за оставка не само на председателя на Столетницата, но и на цялото Изпълнително бюро на Партията".  Такова е мнението на Живка Аладжова , член на общинския съвет на БСП и делегат на Конгреса на..

публикувано на 12.06.24 в 17:27

Въвеждат воден режим в старозагорското село Ракитница, жителите готови на протест

Напрежение сред жителите на старозагорското село Ракитница. От днес населеното място минава на воден режим, а хората недоволстват и са готови на протести. Засега ограничението е във вторник и четвъртък от 22.00 до 6.00 часа, но ако не даде желания..

публикувано на 12.06.24 в 17:11

Дипломи за поредния випуск „Детско полицейско управление“

На официална церемония днес четвъртокласниците от Начално училище „Димитър Благоев“ получиха дипломите си за успешно завършено обучение по превантивната програма „Детско полицейско управление“. Учениците преминаха през двугодишен курс, на който придобиха..

публикувано на 12.06.24 в 17:03

17,3 милиона лева помощ от Министерството на иновациите за индустриална зона "Загоре"

Вторият етап от разширението на индустриалната зона „Загоре“, с терените край село Еленино ще бъде подкрепено от Министерството на иновациите и растежа със 17,3 млн лева от Плана за възстановяване и устойчивост. Тя беше избрана с още 10..

публикувано на 12.06.24 в 16:27

Назначиха нов зам.-директор на хасковската полиция

Шефът на Криминална полиция в Хасково к омисар Ангел Марков е временно преназначен за срок от една година на длъжност заместник-директор на Областната дирекция на МВР в областния град, съобщиха от пресцентъра на ведомството.  Назначението е със заповед..

публикувано на 12.06.24 в 16:15
Община Стара Загора

„Танцуваме заедно с децата от Център за специална образователна подкрепа“ организират в Стара Загора

„Танцуваме заедно с децата от Център за специална образователна подкрепа“ организират в Стара Загора. Събитието е от 18 часа пред сградата на Общината. Организатори са екипа на Центъра, част от който е народния певец Веско Василев. Идеята е да се..

публикувано на 12.06.24 в 16:13