Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурори от Районна прокуратура – Стара Загора изнесоха открит урок за професията на магистрата пред осмокласници

Прокурори от Районна прокуратура – Стара Загора изнесоха открит урок пред ученици от Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов“ в гр. Стара Загора в рамките на Образователната програма на Висшия съдебен съвет - „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

На 17 януари 2024 г. магистратите Десислава Калайджиева, Евгения Иванова и Даниел Пеев представиха пред осмокласницитетемите „Участие на децата в съдебния процес“, „Децата – пострадали и извършители на престъпления“ и „Дейността на прокуратурата“.

В рамките на проведената среща те говориха за професията на магистрата, основните аспекти на провеждане на разпит на пострадали деца, непълнолетните като извършители на престъпления, техните права и задълженията в контекста на актуалната тема за детското насилие. На достъпен за учениците език беше разяснено, че наказанията се налагат за престъпления, за да се поправят и превъзпитат извършителите. Магистратите говориха за видовете наказания, тяхното изпълнение и какви са последиците след осъждане. Прокурорите представиха и случаи от практиката по дела и преписки с участието на непълнолетни пострадали и извършители на престъпления.

Особен интерес предизвика представяния в рамките на срещата дискусионен модул, относно различните видове насилие към децата, онагледяващ в основна степен актуалната тематика, свързана с домашното насилие, проявата на такова в училище и в социалните мрежи. Учениците взеха активно участие, като задаваха въпроси, споделиха личен опит и изразиха мнения.

В края на срещата учениците получиха удостоверения за проведеното обучение, както и образователно – информационни материали, предоставени от Висшия съдебен съвет.


По публикацията работи: Десислава Крачолова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Партия „Заедно за силна община“ се регистрира за предстоящите местни избори в Хасково

Общинската избирателна комисия в Хасково регистрира листата на най-новата партия „Заедно за силна община“ за предстоящите нови местни избори на 23 юни. Листата е от 24 кандидати за общински съветници.  „Големите партии пренасят своите проблеми по..

публикувано на 21.05.24 в 10:26
храм

Почитаме светите равноапостоли Константин и Елена

На 21 май църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.  През 313 г. император Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като..

публикувано на 21.05.24 в 10:05

Радио Стара Загора навършва 88 години

Радио Стара Загора става на 88 години.  На 20 май 1936 г. началникът на радиоразпръскването в България, видният интелектуалец Панайот Тодоров, познат с артистичния си псевдоним Сирак Скитник, издава разпоредба да започне редовно програмно предаване от..

публикувано на 21.05.24 в 05:46

До 30 май движението от 157-ми до 162-ри км на АМ „Тракия“ става двупосочно

От днес до 30 май движението на АМ „Тракия" в участъка от 157-ми до 162-ри км ще се осъществява двупосочно в платното за София. Промяната в организацията на движение в отсечката на територията на област Стара Загора е за изпълнението на гаранционни..

публикувано на 20.05.24 в 18:34

Девет са основните приоритети в годишната общинска програма за закрила и развитие на децата

Общинска програма за закрила и развитие на децата за календарната година ще обсъдят и гласуват общинските съветници на Стара Загора на предстоящото си заседание, насрочено на 30 май.   Програмата е разработена съгласно изискване на Закона за..

публикувано на 20.05.24 в 17:40

В Ямбол продължава пролетното обновяване и полагане на пътна маркировка

С повишаване на температурите започна полагането на нова пътна маркировка по улиците в Ямбол. Това съобщават от пресцентъра на общината С приоритет се работи в районите около училищата и детските градини, както и на местата, по които има най-интензивен..

публикувано на 20.05.24 в 16:05

Църквата в сливенското село Самуилово има храмов празник днес

Днес, хубавият християнски празник – денят на свети Константин и Елена ще отбележат и жителите на голямото сливенско село Самуилово. Неговите над 2 300 жители се радват на красивата църква, чиито патрони са светите майка и син, построена почти изцяло с..

публикувано на 21.05.24 в 07:00

Община Стара Загора предоставя 2 специализирани буса за хора с увреждания

Община Стара Загора ще представи утре две нови транспортни средства, чрез които ще се обезпечава движението на хора с увреждания в рамките на общината. Това са два специализирани буса на обща стойност 211 088 лева - те са закупени със средства от..

публикувано на 20.05.24 в 15:16
Надежда Чакърова

С празнично шествие Стара Загора посреща 24 май

По традиция,  24 май  ще бъде отбелязан в Стара Загора с тържествен ритуал по издигане на националното знаме на Република България, който ще започне в 10:00 часа на площада пред Общината. Празничното  шествие  от деца, ученици, преподаватели,..

публикувано на 20.05.24 в 15:10
Плувен басейн, Стара Загора

Плувният басейн в Стара Загора възобновява работа

Наднормено съдържание на амониеви йони е установено във водата на Общинския плувен  басейн , потвърди управителят Динко Иванов.   Допълнителните проби за изследвания са взети след получени оплаквания от родители на деца, посещаващи басейна...

публикувано на 20.05.24 в 13:47