Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стара Загора повикаха "лекари" на дърветата за преглед на 147 зелени "пациенти"

Арбористи от цяла България работят на територията на община Стара Загора до края на месец януари. Общо 147 опасни и труднодостъпни дървета в детски градини, училища и тесни улици ще бъдат обработени, както и такива на територията на Летния театър.

Дворът на Основно училище "Кирил Христов", сутринта.  Температурите навън са много близо до фразата " от студ дърво и камък се пука", но на територията на школото има зелени "пациенти", които се нуждаят от лекар.  

Екипът арбористи – Иван Бориков и Максим Янев, който е и ландшафтен архитект, се подготвят за прегледа им.   

" Подобно на лекарите – хирурзи  и ние имаме нужда от инструменти с които да извършваме необходимото за да прегледаме а ако се налага и да излекуваме нашите зелени "пациенти",  обяснява ръководителят на дейностите и арборист Максим Янев.  

Затова, заедно с малката резачка,  сбруята с оборудване на Иван Бориков тежи около 20 килограма.  Минути по-късно арбористът  е на височина от  5-6 метра в короната на дървото. Прегледът на зеления пациент бързо показва проблемен клон. За който обаче, тези, които гледат от земята, няма как да подозират. 


При прегледа, а ако се налага -  и при, образно казано, "операцията" на дървото от значение са много неща – начинът на среза - от това зависи дали зеленият "пациент" ще може да затвори раната си. От значение са анатомията, устройството на дървото.  Най-честата манипулация, която се налага да се направи на зелените "пациенти", е съкращаване на короната. А за да се вземе решение за нея от значение пак са редица фактори – например  колко силно е издържен клонът преследвайки светлината, определяне на центъра на тежестта и налага ли се да бъде корегиран,  физичния закон за лост, според който ако се вземат 10 процента от този лост, стабилността в основата ще бъде повишена  и много други. 

Ако експертизата не стига или за нещо се колебае, могат да се използват и уреди, например импулсен томограф. Той измерва честото на вълните, които преминават през дървото, когато се удари с чук по ствола му. Колкото по-бързи са те, дървесината е по-здрава.

Около 20 са активно практикуващите арбористи в България. У нас професията не е включена в професионалния класификатор.  

"Когато е на терен, арбористът  не бива да бъде сам, защото наред с грижата за пациента, трябва да се мисли и за него самия, за неговата безопасност", казва Максим Янев

Прегледите на набелязаните 147 зелени "пациенти" в Стара Загора от арбористите под ръководството на Максим Янев  продължават до края на месеца.  

А колко точно дървета в Стара Загора имат нужда от лекари – на този етап отговорът на въпроса не е ясен. Около 114 000 са дърветата в Града на липите, но тепърва предстои тяхната паспортизация.  За която има проведени разговори с Янев, но нещата все още са в процес на уточняване.

Повече чуйте в репортажа


По публикацията работи: Дарина Колева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пътешествия без план

Маргарита и Цветин Шущаркови са с емейство пътешественици. Винаги са на път, наяве или в мислите си. Цветин, родом от Казанлък, е инженер-икономист по професия, Маргарита е от София. Завършила е зоология в Испания.  Известността си придобиват от..

публикувано на 30.06.24 в 19:19

Къде изчезна детето ми, какъв е този тийнейджър?

Преходната възраст между детството и зрелостта е изключително деликатна, а често определяна и като "трудна".  Децата се борят с непознати емоционални състояния и техните прояви, родителите се опитват да защитят авторитета си пред тях. Неразбирателства,..

публикувано на 30.06.24 в 11:50

„Светът е нашата песен“ обедини музиканти в проект с кауза

„Светът е нашата песен“ е музикален проект с кауза за опазване на околната среда. В него се обединяват музиканти, като група "Strykers“, невероятният глас Гергана Стоянова, позната ни от музикален формат и най – малкият участник, но голям по душа Леон..

публикувано на 28.06.24 в 17:25

Свиленградската професионална гимназия изпраща много успешна учебна година

Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика "Христо Ботев" в Свиленград изпраща една изключително успешна учебна година. Десетки са отличията и наградите, спечелени от възпитаниците на гимназията в различни конкурси и състезания...

публикувано на 28.06.24 в 16:05

Историческият музей в Свиленград привлича малки и големи с интересни инициативи през лятото

Историческият музей в Свиленград със съдействието на Общината и Арт галерията организират и тази година ваканционна програма за работа с деца „Лято в музея”. Предвидени са поредица от събития и атрактивни занимания като часове по моделиране с глина,..

публикувано на 28.06.24 в 11:52

„Най-щастливото турне“ на Графа стартира с грандиозен концерт в Летния театър в Стара Загора

Този петък (28 юни), голямото лятно шоу на Графа ще разтърси Летния театър в Стара Загора. От екипа му гарантират, че всички очаквания на публиката ще бъдат надминати. В основата на програмата е концепцията на впечатляващия концерт на Влади Ампов на НС..

публикувано на 28.06.24 в 11:10

Д-р Уес Уинджит представи "Позитивната образователна среда: Адлериански подход" в Тракийски университет

Д-р Уес Уинджит гостува на Тракийски университет и изнесе своя лекция за първи път на живо в зала на университета. Срещата е по покана на Департамента за информация и повишаване на квалификацията на учители  при Тракийски университет - Стара Загора..

публикувано на 27.06.24 в 13:00

Стара Загора събра елита на куизърите в България

В събота Стара Загора беше домакин на "Фестивала на знанието". Най-добрите отбори по куиз в страната си дадоха среща на третото поредно издание, организирано от варненеца Димитър Георгиев. 156 участници, разпределени в 21 отбора, отговаряха на 80..

публикувано на 25.06.24 в 18:30

Конкурс за късометражно кино събра ученици от цялата страна в Стара Загора

Третото издание на Национален конкурс за късометражно кино „Ученически кинофест Стара Загора“се проведе в РБ „Захарий Княжески“. Организатори са Международен младежки център и Център за подкрепа за личностно развитие, съвместно Община Стара Загора...

публикувано на 25.06.24 в 16:41

Инициативата "Светилник" предостави химн на училище в Сливен

Сливенското основно училище „Христо Ботев"  получи училищен химн като дарение от организацията на музикалните автори и издатели „Музикаутор".  Сертификатът за притежание бе връчен от Генералния директор на БНР Милен Митев на тържествена церемония в..

публикувано на 25.06.24 в 16:11