Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солистът на Софийската опера Мартин Илиев ще бъде Отело на 9 февруари

Солистът на Софийската опера и балет Мартин Илиев сменя поради заболяване тенора Милен Божков в спектакъла на операта „Отело” от Джузепе Верди на 9 февруари. Роденият в Казанлък тенор ще се изяви в една от най-трудните, но обичани от певеца роли – на Отело, в звездното партньорство на световните оперни величия Красимира Стоянова и Желко Лучич. Само преди два месеца старозагорската публика аплодира Мартин Илиев в ролята на Зигмунд от операта „Валкюра”на Вагнер – най-новата постановка на акад. Пламен Карталов от монументалната тетралогия "Пръстенът на нибелунга", с която Софийската опера гостува на 53-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство. Започнал своя професионален път от Старозагорската опера Мартин Илиев с радост се връща на родна сцена, с която е свързан завинаги.

Мартин Илиев завършва музикалното училище в гр. Стара Загора със специалност класическо пеене при Лиляна Божкова и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” при проф. Реса Колева.

Започва кариерата си като баритон с над 20 централни роли, а през 2005 година се насочва към драматичния и героичен теноров репертоар.Като тенор дебютира в ролята на Пинкертон от операта „Мадам Бътерфлай” на Пучини в Държавна опера- Стара Загора. Репертоарът му включва ролите на: Полионе - „Норма” (Белини); Измаел - „Набуко”; Макдъф - „Макбет”; Манрико - „Трубадур”;Дон Карлос - „Дон Карлос”; Радамес - „Аида”; Отело - „Отело”, (Верди); Де Грийо - „Манон Леско”; Каварадоси - „Тоска”; Калаф -„Турандот”, (Пучини); Туриду - „Селска чест” (Маскани); Дон Хозе - „Кармен”, (Бизе); Танхойзер - „Танхойзер”, Зигмунд и Зигфрид - „Пръстенът на нибелунга”, Тристан - „Тристан и Изолда”, Парсифал - „Парсифал” (Вагнер), Герман - „Дама пика” (Чайковски) и др. В репертоара му влизат също „Миса Солемнис” от Бетовен и „Химн на нациите” от Верди.

Дългогодишен солист е на Старозагорската опера, а от 2010г. е солист на Софийската опера и балет. Гастролирал е в почти всички страни от ЕС, Швейцария, САЩ, Русия, Япония. След гастрола на Софийската опера във Фюсен, Германия, е поканен и пее Танхойзер в Кемниц (Германия) и Зигфрид в „Залезът на боговете” в Мариинския театър - Санкт Петербург (Русия). Пее Зигмунд и Зигфрид при гастрола на Софийската опера и балет в Болшой театър в Москва, Зигмунд в премиерната постановка на „Валкюра” в Касел (Германия), Зигфрид в „Зигфрид” и „Залезът на боговете” в Кемниц (Германия), Зигмунд в Олденбург(Германия) и др.

Носител е на „Кристална лира” 2015г. за ролите си в постановката на „Пръстенът на нибелунга” на Софийската опера и балет.


По публикацията работи: Деян Денев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Златни успехи донесе ансамбъл "Зорница" в Стара Загора

С четири златни медала и грамоти се завърна старозагорският Ансамбъл за народни песни и танци „Зорница“ при Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“.  Отличията бяха извоювани на един от най-дългогодишните конкурси в страната, на името на гъдуларя..

публикувано на 15.05.24 в 11:25

Катя Кремзер се изповядва в стихове

Катя Кремзер е от онези лъчезарни жени, които остават белег в съзнанието . От дете живее с музика в душата и подрежда думите в поетични броеници. Словата й облагородяват. Стиховете й носят мъдростта на природните и житейските сезони. Родена е в София...

публикувано на 12.05.24 в 16:40
Валентин Дончевски

"Графика" нова самостоятелна изложба на Валентин Дончевски

Днес, от 18.00 часа, в зала "Лубор Байер" дружеството на Съюза на българските художници в Стара Загора представя самостоятелната изложба "Графика" на Валентин Дончевски. Художникът с китара и поетично перо е подредил 81 творби, създадени през последната..

публикувано на 10.05.24 в 15:33

Детски интеракатвин център в реновираната къща-музей "Хаджи Димитър"

Детски интерактивен център очаква малките посетители в реставрираната къща-музей "Хаджи Димитър", в Сливен. Официалното откриване е тази вечер, от 17 ч., а събитието е част от програмата, посветена на 184 годишнината от рождението на воеводата...

публикувано на 10.05.24 в 14:04

Мащерката - герой в картините и стиховете на Антон Антонов

Днес, от 18.00 часа, в залата за временни експозиции на Художествена галерия - Стара Загора представят самостоятелната изложба "Мащерка" на Антон Антонов. 39 са включените живописни творби, които почитателите на изобразителното изкуство и гостите на Стара..

публикувано на 09.05.24 в 16:55

На разходка в Античността и Средновековието канят в Стара Загора през май

На 18 и на 19 май  граждани и гости на Стара Загора ще имат уникалния шанс да надзърнат във времената, в които градът ни е носел името Августа Траяна и да се разходят и в средновековния Боруй.   Жители и гости на Града на липите ще имат възможност да..

публикувано на 08.05.24 в 09:15

Изложбата “Изкуство в книга - ARS IN LIBRO“ днес гостува в Общинска библиотека „Искра”

По покана на Общинска библиотека „Искра”, гр. Казанлък днес на разположение на посетителите на културната институция е изложбата „ARS IN LIBRO – ИЗКУСТВО В КНИГА“. Тя е реализирана по проект “Ars In Libro – изкуство в книга – от планината Рила през..

публикувано на 07.05.24 в 13:07

Публиката ще оценява най-добрия филм от фестивала "Златната липа"

Международният филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2024 ще бъде открит в Деня на детето – 1 юни със стилна церемония в присъствието на десетки известни артисти от България и от различни европейски страни. Те ще се съберат, както..

публикувано на 07.05.24 в 10:56

Чели ли сте най-продаваната книга от деня на раждането си?

Идеята за създаване на тематични витрини в библиотеките e вдъхновена от успешни практики по света се превръща в реалност и в област Стара Загора. Методистът от РБ „Захарий Княжевски" - Емил Гиргинов в ефира на Радио Стара Загора сподели за..

публикувано на 04.05.24 в 10:08

Пролетният литературен салон в Стара Загора е в памет на Таньо Клисуров

В трепетен, разчувстващ спомен за поета Таньо Клисуров, на когото не достигнаха само 2 месеца, за да отбележи 80-ия си рожден ден, ще се превърне тазгодишният пролетен литературен салон. Организатори на събитието са Община Стара Загора и Дружеството на..

публикувано на 02.05.24 в 14:58