Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат две нови паралелки в гимназиите в Хасковска област

Снимка: Областна администрация

Завършващите тази година седмокласници в Хасковска област предпочитат да учат чужди езици. Професионалното обучение изостава след профилираното. Това показва план-приема за новата учебна година, който беше представен на заседание при областният управител на Хасково. От просветното министерство са дали указания в Хасково и региона да бъдат сформирани общо 79 паралелки по профилирано и професионално образование.

В двете езикови гимназии в Хасково и Димитровград имат 9 чуждоезикови паралелки, това означава 11 % от целия план-прием, отчете Дарина Станчева, която временно ръководи РУО –Хасково.

Предлагат се две нови паралелки в Хасковска област. Едната е в Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров" в Димитровград и ако се съберат необходимият брой деца ще се учат „Възобновяеми енергийни източници“. Втората нова паралелка е Електронна търговия и тя евентуално ще е в Професионалната гимназия по електропромишленост и текстил „Захари Стоянов" в Харманли.

Членовете на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на област Хасково дадоха своя положителен вот към тазгодишният план-прием.

Предстои то да бъде съгласувано с Министерството на образованието.

По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

РЗИ, Стара Загора

РЗИ – Стара Загора свиква Общо събрание на Регионалната колегия на съсловната организация на лекарските асистенти и фелдшерите

РЗИ – Стара Загора свиква първото Общо събрание на Регионалната колегия на съсловната организация на лекарските асистенти и фелдшерите . На него ще се проведе избор на органи на колегията ( Управителен съвет, Контролна комисия, Комисия по..

публикувано на 18.06.24 в 15:13

Радио Стара Загора - с първо за тази година изнесено студио. Гостуваме на 19 юни в Свиленград

Екипът на Радио Стара Загора отново е на гости в Свиленград. Изнесеното ни студио от града на коприната слушайте от 8.00 до 10.00 часа. Ще ви предложим разнообразни теми с интересни събеседници в предаването "Репортер":  - Защо Свиленград са развива..

публикувано на 18.06.24 в 15:04
д-р Искрен Станилов показва феромонов капан

Поставят феромонови капани срещу борова процесионка на Аязмото и край кв. „Три чучура-Север“

Община Стара Загора продължава многокомпонентната борба срещу разпространението на боровата процесионка на територията на парк „Митрополит Методий Кусев“ и горичката около кв. „Три чучура-Север“. От днес започва поставянето на над 300 феромонови..

публикувано на 18.06.24 в 14:54

БириМанджаро завладява Градския парк в Ямбол

Крафт бири, бутикова храна за ценители и здрав рок – това предстои на фестивала „БириМанджаро“ от 21-ви до 23-ти юни по повод Деня на Ямбол. В Градския парк ще се разположат 13 крафт пивоварни, които ще бъдат допълнени от свежи коктейли, джелато, храна..

публикувано на 18.06.24 в 13:51

Учениците от специалност "Рекламна графика" от ПГТ "Александър Паскалев" подредиха годишна изложба

Заместник-кметът на Община Хасково Мария Вълчева гостува на годишната изложба на учениците от специалност „Рекламна графика“ от Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“. Творбите на талантливите ученици са експонирани в Паскалевата..

публикувано на 18.06.24 в 13:22
Община Хасково

Община Хасково започва изплащане на възнагражденията на членовете на СИК

Община Хасково ще изплаща възнагражденията на всички членове на СИК от проведените на 9 юни 2024 г. избори за Европейски парламент и за Народни представители. Изплащането ще бъде в периода от 19.06.2024 г. /сряда/ до 21.06.2024 г. /петък/...

публикувано на 18.06.24 в 12:55

Вторият фестивал "На зелено" в Бедечка идва в края на тази седмица

Алтернативният Бедечка фест се организира пред този уикенд в едноименния парк в Стара Загора. Повече от 40 щанда и детски работилници за екология, наука и изкуство ще заемат местата си от петък и плътно до неделя вечер в южната част на парк Бедечка,..

публикувано на 18.06.24 в 12:51

Старозагорски математици представят свои разработки в Куала Лумпур

Трима старозагорски ученици  представят свои разработки в  столицата на Малайзия Куала Лумпур на състезанието WMI Mini Math Creative Competition през месец юли. Това са  Иван Канев  от 11 клас на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“,  Радослав Балкански..

публикувано на 18.06.24 в 11:59

ВСС избира председател на Окръжен съд Хасково

Висшият съдебен съвет днес отново  прави опит да избере председател на Окръжен съд Хасково. Очаква се това да се случи на заседанието, което започна в 9.30 ч. За първи път в историята на съдебната ни система, процедура по избор на председател на..

публикувано на 18.06.24 в 09:54

Тракийски гроб откриха археолози при проучвания в центъра на Стара Загора

Вече трети месец продължават археологическите разкопки на ул. „Цар Иван Асен II“ №91 в Стара Загора.  Теренът, който се проучва, се намира извън крепостните стени на резервата „Августа Траяна – Верея“. Въпреки това се оказва изненада за археолозите..

публикувано на 18.06.24 в 14:35