Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 26 милиона лева е бюджетът на община Гълъбово тази година

Назряват протести заради поетото, но неизпълнено обещание от страна на държавата за ремонт на пътя Мъдрец - Гълъбово

По-висок размер на данък сгради и такса смет ще заплащат през тази година  жителите на територията на община Гълъбово, е решението на местния Парламент. 

"Чрез увеличението миньорската община опитва да компенсира  намалелите местни приходи  от концесионната такса от комплекс „Марица Изток“ заради прилагането на политиките  по „зелената сделка“", обясни заместник кметът на Гълъбово Пламен Бараков.  

„С увеличението на налозите очакванията са в общинския бюджет да постъпят с около  десетина процента по-високи приходи. Но и така пак няма да успеем да компенсираме по-ниските постъпления от концесионна такса, която само за миналата година е със 700 000 лева по-малко“, даде пример Бараков.  „Като брутен размер на налозите, които плаща една къща или един човек, те са значително по-малко от това, което заплащат жителите на Стара Загора“, подчерта заместник-кметът.  

Община Гълъбово е сред първите на територията на областта с вече приет бюджет за тази година.  25 милиона и 900 хиляди лева е финансовата му макрорамка.  В тази сума са включени парите по така наречените "делегирани дейности", в размер на 13 милиона лева, местните приходи и привлечените средства от външно финансиране на проекти на община Гълъбово.

"Планираме основен ремонт, саниране и ремонт на инсталациите  на сградата на Второ основно училище, а стойността на проекта е за 2 милиона лева. Три милиона лева пък са предвидени за довършването на втория етап от ремонта на пътя Гълъбово - Мусачево. Първият участък беше завършен миналата година", припомни заместник –кметът на община Гълъбово. 

Без изпълнение на обещанието на този етап остава ремонтът на пътя  Гълъбово - Мъдрец, който е част от Републиканската пътна мрежа, а лошото му състояние стана повод за нееднократни протести. 

"Избран е изпълнител , дори преди дни той спечели търг за места, на които да разположи офисите си на територията на община Гълъбово.  Доколкото ни е известно, е осигурено и финансиране. Последните обещания бяха за старт на строителството през миналия ноември, вече сме февруари 2024 година.  Изпитваме трудности дори да осъществим контакт с АПИ, за да разберем защо проектът се бави. Натрупва се социално напрежение, хората се чувстват излъгани, не са изключени протести", каза още замедстник –кметът. 

Пътят  Гълъбово - Мъдрец е с дължина около 18 километра. Отсечката не е основно ремонтирана откакто е изградена в края на 70те години на миналия век. В същото време това е основна пътна артерия за автобусите с работници от комплекса "Марица изток", който е обект от общонационално значение. Пътят  Гълъбово - Мъдрец е и основният начин за над 5000 жители на общо седем села да достигнат до общинския център Гълъбово.  

Цялото интервю със заместник -кмета на община Гълъбово можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Дарина Колева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Гурково ще кандидатства за саниране

Пореден етап за саниране на многофамилни жилищни сгради започна вчера. В него могат да участват три области в страната, които ще бъдат най-засегнати от зеления преход. Те са Перник, Стара Загора и Кюстендил. Процедурата се финансира с подкрепата на..

публикувано на 20.06.24 в 14:22

Допълнителни автобуси за Задушница в Стара Загора

За нормалното транспортно обслужване на гражданите за възпоменанието „Задушница" на 22.06.2024 г. /събота/, фирма „Тролейбусни и автобусни превози" ЕООД Стара Загора ще осигури допълнителни автобуси до Гробищен парк, както следва: Линия № 17 кв...

обновено на 20.06.24 в 14:04

Мъж с перука и ръкавици обра зъболекарска клиника в Хасково

Мъж с перука и ръкавици обра зъболекарска клиника в Хасково. Неизвестният крадец задигнал 6000лв. от лечебницата на ул. „Добруджа". Това съобщават от ОД на МВР в Хасково.  Сигналът за кражбата на пари е подаден вчера в 8, 30 часа. Служител на клиника е..

публикувано на 20.06.24 в 10:49
адв. Десислава Кънева

Съдебна медиация влиза в сила от 1 юли, ще помага на страните да намерят общо решение

Дела за собственост, за делба, както и търговски спорове между съдружници попадат в обхвата на задължителната медиация, която съгласно законовата уредба в ГПК, приета от НС на 25 януари 2023 година, влиза в сила от 1 юли. В този тип дела съдът ще..

публикувано на 20.06.24 в 10:41
Община Стара Загора

Управителите на общински дружества в Стара Загора се отчитат пред комисии

Управителите на всички общински дружества в Стара Загора ще проведат разговори с ресорните комисии в местния парламент. Този следобед от 15 часа те ще обсъдят отчетите на предприятията. Това съобщи председателят на Общинския съвет Ивета Лазарова...

публикувано на 20.06.24 в 09:42

Трети фестивал на лавандулата в Чирпан

Третото издание на международния фестивал на лавандулата в Чирпан ще се проведе в дните от  21 до 23 юни, съобщиха от Общината.  "Официалното откриване е в петък, но реално започваме от четвъртък със съпътстващо мероприятие "Гурме и вино" в двора на..

публикувано на 20.06.24 в 09:30

Община Стара Загора въвежда чатбот за известяване на граждани

Общинската администрация в Стара Загора разработва програма за насърчаване на електронните услуги. За тази цел се работи и по цялостно функционално изменение на сайта на Общината. Това разкри за Радио Стара Загора Николай Диков, който поема поста на..

публикувано на 20.06.24 в 09:14

"Турандот" под палката на маестро Паликаров

Когато става дума за Пучини, няма голямо значение дали дирижираш първата или последната му опера.  Всяка една без преувеличение е шедьовър. Той е един от композиторите, чието цяло творчество се изпълнява. Единственото, за което мога да съжалявам, когато..

публикувано на 20.06.24 в 08:00

Жълт код за опасни горещини е обявен в цялата страна

Жълт код за опасно горещо време е в сила за цялата страна в четвъртък. Очаква се максималните температури да достигнат до 38-39 градуса, съобщават от НИМХ. Днес ще бъде слънчево, след обяд над северните и планинските райони с незначителна..

публикувано на 20.06.24 в 04:50

Шест екипа огнеборци гасят пожара край Казанлък

Четири екипа на пожарната в Казанлък и два от Стара Загора са ангажирани с потушаването на пожара, който избухна този следобед във вилната зона на Града на розите. Към момента стихията се контролира от огнеборците на терен, но все още не е локализирана...

публикувано на 19.06.24 в 18:35