Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическият бранш настоява за актуализация на професиите

2
СНИМКА: https://futurefortourism.org/

Специалностите „туроператор“ и „туристически агент“ да влязат в списъка на професиите за професионално образование и обучение. Искането към властимащите отправят от  туристическия бранш. По темата вече е сформирана работна група в Министерството на образованието и науката, която заедно със заинтересованите страни работи за промени в Закона за професионалното образование и обучение. Това разкри Радостина Христова от Обединение „Бъдеще за туризма“. Тя определи като парадоксално наличието на едва 8 учебни часа в обучителните програми на професионалните гимназии в направлението туроператор. По думите на Христова реформата трябва да залегне в учебната 2025 или 2026г. година. „Искаме заедно с училищата да работим за бъдещето на туризма и професията“, подчерта Христова.

194 000 работни места ще се търсят в сферата на туризма, търговията и транспорта през следващите 3 до 5 години у нас. Със средно образование за ресторантьорство и хотелиерство – над 15 000 души, над  11 000 -  с висше образование. Това показа изследване на Института за пазарна икономика след анализ на данните от Агенцията по заетостта.От своя страна Антони Илиев – директор на Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък, коментира, че не разбира необходимостта от обособяването на отделни обучителни програми за „туроператор“ и „туристически агент“. Той подчерта, че възпитаниците на училището изучават подобни дисциплини.


По публикацията работи: Живко Иванов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен.

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието в МБАЛ - Сливен

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието днес в детско отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен. Това съобщи пред БНР началникът на отделението д-р Люба Бъчварова. Със симптоми на хранително натравяне са регистрирани общо 48 деца..

публикувано на 11.05.24 в 19:41

Откриха обявения за издирване ученик от Хасково

Обявеното за национално издирване дете от Хасково е открито живо и здраво. Установено е, че 13-годишният Дениз Рамадан Яшар, който вчера не се е прибрал след училище, е отишъл с автобус при свои роднини. Те обаче не са съобщили на родителите му, че..

публикувано на 11.05.24 в 16:34

Започват проверки за обработка срещу кърлежи и комари в Ямболско

От Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще направят проверки в петте общини на областта за извършените обработки на тревни и водни площи срещу кърлежи, комари и гризачи. Със затоплянето на времето и зачестилите валежи са се увеличили сигналите за..

публикувано на 11.05.24 в 12:55

Полицията издирва 13-годишно момче от Хасково

Полицията издирва 13-годишно момче след като не се е прибрало от училище, съобщиха от полицията. Сигналът е подаден снощи преди полунощ от майката му. Преди месец Дениз Рамадан Яшар също не се прибра, но тогава е бил открит в района на училището си,..

публикувано на 11.05.24 в 12:48
патици

Откриха огнище на птичи грип в симеоновградско село

БАБХ констатира огнище на инфлуенца в птицевъден обект за отглеждане на патици мюлари в симеоновградското село Константиново. В обекта се отглеждат около 6300 бр. патици.  Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна..

публикувано на 11.05.24 в 09:57
ГПЧЕ

Национално състезание по френски език с първо издание в Стара Загора

Първото национално състезание по френски език – Франсиада , ще се проведе на 11-и май в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора. За участие са се записали 25 ученици от пет града , разпределени в три възрастови категории.  Самият изпит е в две части –..

обновено на 11.05.24 в 09:47
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

В училища с имена на старозагорски поети и писатели отбелязват 11 май

Ученици от пет старозагорски училище ще се включат в своеобразен поход по случай 11-и май - денят, в който православната църква почита Св. Св. Кирил и Методий. Учебните заведения носят имената на поети и писатели, родени в града. Изявени възпитаници..

обновено на 11.05.24 в 09:45
РЗИ, Стара Загора

Д-р Недялка Кабаджова е новият директор на РЗИ – Стара Загора

Новият директор на Регионална здравна инспекция – Стара Загора е д-р Недялка Кабаджова. Тя е назначена със заповед на министъра на здравеопазването от 9 май 2024 г. Д-р Кабаджова работи в РЗИ – Стара Загора от 2021 г. Завършила е медицина в..

публикувано на 11.05.24 в 09:12

Прогноза за времето

Атмосферното налягане e малко по-високо от средното за месеца и ще се задържи почти без промяна. Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове все още по-значителна облачност ще има на места над югоизточната половина от страната. След..

публикувано на 11.05.24 в 09:03
Община Сливен

48 деца се натровиха в детска градина в Сливен

48 деца от детска градина „Елица" в Сливен са установени с хранително отравяне. Едно от децата е в Инфекциозно отделение, на вливки, но в стабилно състояние , съобщи директорът на детската градина Надя Стоянова. Информaцията е на коресподента ни Стоян..

публикувано на 10.05.24 в 19:07