Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Истории под Липите:

Как брюкселската дантела става "калоферска" и кога пристига тя в Стара Загора

Екатерина Караджова
Снимка: РИМ - Стара Загора

Чували ли сте за „бялата магия“? Така, преди сто лета, са наричали брюкселската дантела. 

А знаете ли, че в Стара Загора е живяла една от майсторките й? И знаете ли защо в България брюкселската дантела е било по-известна като "калоферска"?

На 29 септември 1924 година в малкия салон на Дружество "Театър" в Стара Загора се открива интересна изложба – на ръчно изработени брюкселски дантели от Екатерина Караджова и на картини от брат й Димитър Караджов, тогава ученик в Мъжката гимназия, а по-късно – един от големите художници и преподаватели по рисуване. От тази изложба започва и нашата история, свързана с "бялата магия" – както наричали брюкселската дантела. 

В България техниката за изработването й е  пренесена в началото на 20 век, когато Държавното рисувателно училище обявява курс за желаещи да усвоят тънкостите в  направата й, разказва Райна Антонова, главен уредник Отдел "Нова история" в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Една единствена девойка се оказва желаеща да запише курса - Донка Шипкова от Калофер. Въпреки това, двегодишното й обучение се случва, а държавата дори наема преподавател от Чехия, за да може момичето да усвои тънкостите в занаята.  

 След завършването на курса,  през септември 1910 година в Донка Шипкова открива училище "Трудолюбие" по брюкселска дантела в родния Калофер. Градът е един от опожарените по време на Руско-Турската Освободителна война. И изработването на „бялата магия“ е едно от перата за издръжка на семействата и доходен занаят за доста калафорки. А междувремено в България брюкселската дантела жъне все по-голяма популярност.  Но повече под името "калоферска" - защото калоферки "вплитат" в дантелата България и родния край с рози и лалета ...  

От Калофер брюкселската дантела пристига в Стара Загора със сестрата на Донка Шипкова  - Величка. 

Донка и Величка Караджови

През 1897 се омъжва за Михаил Хаджимихов Караджов от Стара Загора. И заедно със семейния занаят семейството се установява в града под Липите.  От брака на Величка и Михаил се раждат три деца – Екатерина, Борис  и бъдещият художник Димитър Караджов. Екатерина завършва Девическата гимназия и придобива правото да бъде учителка. Но тъй като занаятът за майсторенето на брюкселска дантела се предава от майка на дъщеря, под влияние на леля си и на майка си младото момиче записва курс по брюкселска дантела в Калофер.  Който завършва през 1921 година и получава свидетелство от Пловдив за "майсторка по дантело - плетачния занаят". 

Какво се случва след това и каква е съдбата на Екатерина - цялата история за пътя на брюкселската дантела до Стара Загора ще чуете в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радост Овагимян, психолог: Започнете новата година не с нереалистични планове и обещания, а се фокусирайте върху момента

Нова година, ново Аз!, мислим си ние, правейки списък с нови начинания и обещания. Някои от най-популярните новогодишни обещания са тези, свързани с физическа активност. Фитнес залите и клубовете за групови тренировки са претъпкани през януари, но..

публикувано на 10.01.25 в 15:40

Платформата за грамотност и правопис "Как се пише?" търси думите на 2024 г.

За четвърта поредна година платформата за грамотност и правопис "Как се пише?" търси думите, които да опишат изминалата 2024 г.  Изборът на български думи на годината започва днес и завършва на 20-ти този месец. "В първия етап от..

публикувано на 06.01.25 в 14:03

Стойчо Стойчев: Станахме свидетели на чудо в природозащитата

През изминалата година станахме свидетели на  завръщането на емблематичния египетски лешояд в страната ни . "Това е не просто голям успех, а на границата на чудото . Бяхме притеснени, че можем да го загубим завинаги от природата на България. Неговата..

публикувано на 05.01.25 в 17:55

За книгите и баницата

Един от любимите моменти при посрещане на новата година е тегленето на късмети от новогодишната баница. Всеки се надява да изтегли късмет, който желае, и си обещава да насочи усилията си към неговото сбъдване. Развихряме въображението си в..

публикувано на 03.01.25 в 17:53

Намерен е трети екземпляр на календара на Христо Ботев с лика и баладата за Хаджи Димитър

    В деня на Богоявление, когато се навършват 177 г. от рождението на гениалния ни поет и революционер Христо Ботев, отбелязваме в началото на годината и 150 години от едно малко известно негово издание „Календарь за година 1875”. Тази рядка..

публикувано на 06.01.25 в 07:10

Традиционни рецепти за празничната трапеза от баба Пенка

В тихото селце Малък дол, 82 годишната баба Пенка пази традициите и духа на българската новогодишна трапеза. С нейния опит и любов към традициите в семейството, тя споделя вкусни и лесни за приготвяне рецепти. " За новогодишната вечер..

публикувано на 31.12.24 в 12:05

Шеф Иван Агафинов за храната като философия

Иван Агафинов заминава за Франция почти случайно, но с амбицията да готви в ресторантите на една от най-взискателните нации на света. И успява. Пътят от готвач в Стара Загора до шеф готвач на френски премиери и министри той нарича персоналния..

публикувано на 31.12.24 в 12:03

Историята на Ахмед - между два свята

Ахмед, млад мъж от град Хомс, Сирия, е принуден да напусне родината си в края на 2011 г. заради гражданската война в държавата. Пред избора да воюва срещу своя народ или да загуби живота си, той избира България, където да продължи образованието си...

публикувано на 30.12.24 в 12:45

Пътят на какаото: от Югоизточна Азия до предизвикателството за бутиков бизнес в България

Те са трима, и почти на мускетарски принцип решават да следват пътя на какаото. Разказваме ви историята на Антон Кринчев, Мария Христова и Анна Желязкова, които са от Ямбол, живеят в София, но страстта им към пътуването ги отвежда до сбъдването на..

публикувано на 30.12.24 в 11:54

Три дни и три нощи се приготвят ястията за Нова Година в Япония

Три дни и три нощи се приготвят ястията за празничната новогодишна вечеря в Япония, разказа пред Радио Стара Загора  Сачи Уджие. Заедно със своя съпруг Атсуфуми, на галено Атсу, музикалното семейство живее в Стара Загора и е част от екипа на Държавната..

публикувано на 30.12.24 в 10:00