Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пейка с послание:

В България има един невидим град от 400 000 души с редки диагнози

4
Снимка: Станислава Раянова

На 29 февруари се отбелязва Международния ден на хората с редки болести. В Стара Загора за 13-та поредна година изразяват съпричастност към всички с редки заболявяния, организирайки поредица от събития. Едно от тях бе поставяне на пейка в градинката с пингвини, пред църквата "Свети Николай". Посланието, което привлича погледите на старозагорци гласи: "В България има един невидим град от 400 000 души с редки диагнози". Целта на инициативата е да привлече общественото внимание към проблема. 

Монтирането на пейката е факт, благодарение на лекарите Рени Колева и Диана Девлова, община Стара Загора и Националния алианс на хората с редки болести. 

На официалното събитие председателят на Сдружението на Тарловите пациенти в България Моника Маринова връчи благодарствена грамота на д-р Антония Тодорова, началник отдел "Здравеопазване и социални дейности" в Община Стара Загора, за оказаната подкрепа, която получават не само на днешната дата, а целогодишно. 

Моника Маринова напомни, че хората с редки болести са наричани "невидими", тъй като техните проблеми остават невидими не само за обществото, но и за държавните политики в сферата на здравеопазване, социални дейности, образование, и призова повече хора да се запознаят с трудностите на хората с редки заболявания, за да не се чувстват те изолирани и непълноценни.

Тазгодишното мото на Международния ден на редките болести е "Всеки има цвят... Ти сподели своя!", което направиха и десетките присъстващи.

Множество разноцветни балони полетяха в небето като знак на съпричастност към всички, страдащи от редки заболявания. 

Подробности чуйте в прикачения звуков файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Болярово обсъдиха опасността и мерките при възникване на пожари

Опасността от пожари и реакция при възникването им беше темата на проведената в Болярово среща на кметовете и кметските наместници от района.  Два пожара са регистрирани само за седмица в малката гранична община. При единия от тях край с. Воден са..

публикувано на 26.06.24 в 16:43
Петя Чакърова, директор на Регионална дирекция

54 са приемните семейства от област Стара Загора, работи се по това те да могат да отглеждат деца с увреждания

97 деца са вписани в регистъра за осиновяване в област Стара Загора. А от началото на годината 11 са били осиновени – пет в България и шест – в чужбина. Продължават усилията по посока деинституционализация на децата без родители, като в регистъра на..

публикувано на 26.06.24 в 16:29

Комисия установява причините за мъртвата риба в река Сазлийка

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е издал заповед за създаването на междуведомствена комисия, която трябва да установи причините, довели до измирането на риба в река Сазлийка в района на село Лясково. Това обяви секретарят на Община Стара..

публикувано на 26.06.24 в 16:25

Въведеният през нощта воден режим в старозагорски села остава

Водният режим, въведен във вечерните часове в селата Лозен, Михайлово и Ракитница в община Стара Загора, ще се запази. Това обяви на среща със заинтересованите страни в сградата на общинска администрация управителят на ВиК-дружеството инж. Радостин..

обновено на 26.06.24 в 16:05

4,4% ниво на безработица в област Стара Загора през май, Георги Гьоков отново оглави ОД "Бюро по труда"

По равнище на безработица област Стара Загора се нарежда на шесто място от 28-те области  в страната след София град, Варна, Бургас, Габрово и Перник. Това съобщи днес Георги Гьоков,  директор на Бюрото по труда в Стара Загора. С най-ниски..

публикувано на 26.06.24 в 16:04

Обвиниха директор на общинско предприятие в Димитровград

Директорът на общинско предприятие „Благоустрояване“ в Димитровград е отстранен от работа със заповед на кмета след полицейска акция. От прокуратурата съобщиха, че 45-годишният мъж е уличен за присвояване и че става дума за 10 000 лв. Разследващите..

публикувано на 26.06.24 в 15:21

Стопани в Старозагорско негодуват от спиране на водата за напояване

Водоподаването за напоителна дейност в Старозагорска област е спряно в началото на седмицата. За това сигнализират Тракийския съюз на зърнопроизводителите засегнати от действията на държавата земеделски стопани. Появата на проблема съвпада с..

публикувано на 26.06.24 в 15:16
Хасково

Свикват първо заседание на новоизбрания общински съвет в Хасково

На 5.07 в Хасково ще бъде проведено първо заседание на новоизбрания общински съвет. Окончателните резултати от проведените частични избори на 23 юни за състава на местния парламент бях обявени в началото на седмицата.  Съгласно ЗМСМА първото заседание на..

публикувано на 26.06.24 в 14:05

Искам тази агония да приключи, заяви в съда Дебора

С думите „ Измина една година от случилото се, вече искам тази агония да приключи”,  Дебора Михайлова от Стара Загора коментира старта на четвъртото заседание по делото срещу обвинения за обезобразяването на момичето Георги Георгиев, което се гледа в..

публикувано на 26.06.24 в 13:40

Над 170 положиха изпит по обща езикова култура в Тракийския университет

Изпит по обща езикова култура в рамките на редовната кандидатстудентска сесия се проведе днес в Тракийския университет. Заявилите участие кандидат-студенти бяха 171,  а самият изпит се проведе едновременно в ректората на университета в Стара Загора и..

публикувано на 26.06.24 в 13:32