Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима български музиканти от световна величина идват в Казанлък за "Чудомирови празници 2024"

Снимка : фондация "Чудомир"

Петима български музиканти от световна величина, които за пръв път свирят заедно в този състав, ще гостуват в Казанлък за 30-те Чудомирови празници. На пиано ще свири Надежда Цанова, която е родом от Казанлък. Първа цигулка е Ангелина Абаджиева, Кремена Оксенкруг ще свири на втори пулт, на вилончелото -Александър Сомов, а на виола- Румен Цветков. Клавирният квинтет ще изпълни произведения на Йоханес Брамс и Роберт Шуман на 31 март в 18:30 часа в залата на Исторически музей “Искра”, информират от фондация "Чудомир".

Надежда Цанова, по чиято идея квинтетът идва в родния и град, го нарича “dream team” (отбор – мечта), а произведенията, които изключителните музиканти ще изпълнят пред казанлъшката публика, са едни от най-красивите камерни творби, писани някога за такъв състав.

Всички петима музиканти са носители на множество международни признания. Ангелина Абаджиева е цигулар и концертмайстор на Филхармонията в Кьолн. Работила е и като концертмайстор в Майнския театър, “Метропол театър – Берлин” и Западното немско радио в Кьолн, където е поканена да се включи в златния фонд на радиото, записвайки като солист на радио оркестър под диригентството на Хелмут Фрошауер.

Кремена Оксенкруг е директор на Симфоничния оркестър в Сливен. Дълго време е била организатор и артистичен директор на фестивал за барокова музика във Венеция, преподава цигулка във висше учебно заведение в Белгия.

Виолистът проф. Румен Цветков живее в Испания и преподава виола в консерватории в Испания и Нидерландия, както и в Нов български университет в София. Той е соло виолист на симфоничния оркестър на Испанската кралска опера във Валенсия по лична покана на един от най-големите диригенти на световно ниво маестро Зубин Мета.

Александър Сомов живее във Франция, където е водач на виолончеловата група на филхармоничния оркестър в Страсбург. Той е редовен концертмайстор на Лондонската филхармония.

Надежда Цанова е концертиращ солов пианист с редица изяви в Европа, Съединените американски щати, Азия, участва в редица музикални проекти. За поредна година казанлъшката пианистка е номинирана в конкурса на предаването "Алегро виваче" на програма "Хоризонт" на Българското национално радио за Музикант на годината в класическите жанрове за 2023. В предходното му издание тя печели наградата в категория “Активна творческа дейност”. За нея можете да дадете своя глас тук: https://bnr.bg/horizont/page/muzikant-na-godinata?fbclid=IwAR2wGSCRgwObUm4tFiOaIqr-skrFUt0KNGzxjV3touD3ypJaWE7MSaHz8mQ

Забележителните музиканти се събират в този състав за пръв път, а самата Надежда Цанова изразява благодарност на организаторите на Чудомирови празници 2024, че този концерт ще се случи именно в Казанлък, където с годините е възпитано уважение към класическата музика.

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на театър “Любомир Кабакчиев” в Културно-информационния център на ул. “Искра” 4, както и на място на събитието.

30-те Чудомирови празници в Казанлък ще започнат на 25 март и ще продължат до 1 април. Програмата включва още редица разнообразни културни събития, посветени на живота и творчеството на именития писател, художник, краевед и общественик Димитър Чорбаджийски – Чудомир. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

700 ученици от страната спортуваха с Радев в Ямбол

Близо 700 ученици от цялата страна се включиха  в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития взе участие държавният глава Румен Радев. Турнирът по утринна гимнастика..

публикувано на 18.05.24 в 16:32

Временно не работи светофарна уредба

Светофарната уредба на кръстовището на улиците „Димчо Стаев“ и „Христо Ботев“ в Стара Загора не работи от днес по технически причини – скъсани са кабели. Отстраняването на повредата ще отнеме известно време, поради което от Община Стара Загора..

публикувано на 18.05.24 в 14:59

На Античния форум в Стара Загора бе открит фестивала на Античността и Средновековието „От Августа Траяна до Боруй“

“Това е първият подобен фестивал, който ще стане традиция за Стара Загора. Днес и утре ще бъдем свидетели на това как в древността хората са живели, хранили са се, какво са обличали . Убедена съм, че на старозагорците и гостите на града това ще им..

публикувано на 18.05.24 в 14:36

Румен Радев в Ямбол: Неприемливо е продължаването на войната между Русия и Украйна

Неприемливо е продължаването на войната между  Русия и Украйна и е крайно опасно страстите на войната да се разпалват и в Европа. Това  заяви президентът Румен Радев в Ямбол , коментирайки покушението срещу словашкия премиер.  Държавният глава за пореден..

публикувано на 18.05.24 в 14:13

"Младежки център за развитие-Взаимопомощ” взе участие в младежки обмен, финансиран по програма „Еразъм+“

Поредният младежки обмен, финансиран по програма „Еразъм+“ на Европейската комисия, в която казанлъшката организация “Младежки център за развитие-Взаимопомощ”  взе участие, се проведе между 08.05. и 15.05.2024 г. в Кавос, Гърция. Проектът “Мисли извън..

публикувано на 18.05.24 в 12:17

Четвърти турнир „Грифон“ по традиционна стрелба с лък през уикенда на „Туида“ край Сливен

Четвърти турнир „Грифон“ по традиционна стрелба с лък ще се проведе днес и утре в късноантичната и средновековна крепост „Туида“ край Сливен. Над 50 стрелци от цялата страна ще покажат умения в индивидуална и групова стрелба. Началото ще бъде дадено в..

публикувано на 18.05.24 в 11:23

Над 500 вземат участие на традиционния танцов събор "Мараш пее"

В Стралджа днес ще бъде открит традиционният събор на народното танцово творчество "Мараш пее". Във фолклорния празник се очаква да се включат над 500 танцьори от цялата страна. Днес и утре в Стралджа за поредна година ще гостуват стотици любители и..

публикувано на 18.05.24 в 10:35

Близо 700 ученици се включват в инициативата "Спортувай с президента"

Близо 700 ученици от цялата страна ще се включат в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития се очаква да вземе участие държавният глава Румен Радев. Турнирът по..

публикувано на 18.05.24 в 10:13

Първи фолклорен фестивал събира над 200 участници в Николаево

В този час в Николаево започва Първият фолклорен фестивал „В подножието на Асара“ с участието на над 200 участници от танцови формации и изпълнители от общините Стара Загора, Гурково, Опан, Мъглиж и Сливен. Организатори са Народно читалище „Зорница“ от..

публикувано на 18.05.24 в 08:05

С ремонт за 7 млн. лева реновират ОУ „Самара“

Двама от заместник-кметовете на Община Стара Загора, чиито ресори са свързани със строителството и образованието – арх. Мартин Паскалев и Надежда Чакърова, посетиха Основно училище „Самара“. Посещението им бе инициирано от желанието им да се уверят..

публикувано на 17.05.24 в 18:56