Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормално започна балотажът за кмет в гълъбовското село Искрица

Снимка: БТА

Днешният изборен ден в гълъбовското село Искрица започна нормално. Това става известно на сайта на Общинската избирателна комисия (ОИК). Единствената секция е започнала своята работа нормално, тя е със седем членове.

Към 10.00 часа избирателната активност е 21,90%.

Припомняме, че единия от кандидатите за кмет се отказа от участие в днешния балотаж.

Решението на Общинската избирателна комисия е от 14-и март. Кандидатът е заличен на базата на лично подадено и подписано от него заявление, а комисията се позова на правото на всеки кандидат да заяви своя отказ за участие в изборите за кметове. Предвид указания на Централната избирателна комисия избирателите може да гласуват за другия кандидат за кмет на населеното място или с "Не подкрепям никого".

В решението на Общинската избирателна комисия е записано още, че липсват законови основания, до участие във вота да бъде допуснат третият по резултат кандидат.

Така на днешния балотаж жителите на село Искрица ще имат възможност да гласуват само за един кандидат - този, който получи най-много гласове на първия тур на извънредните избори, проведен на 10-и март.

До извънредните избори се стигна след като на местния вот на 23 октомври 2023 г. двете кандидатки получиха равен брой гласове – по 49.

На 14-и март Общинската избирателна комисия на Гълъбово взе решение и за смяна на един от членовете на Секционната избирателна комисия в с. Искрица. Промяната стана в рамките на политическата формация, издигнала отказалия се кандидат за кмет.


По публикацията работи: Деян Денев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Платформа за подаване на анонимни сигнали за разпространение на наркотици заработи и в Стара Загора

Стара Загора обявява война на разпространението на наркотиците сред младите хора. Вече действа специална платформа за подаване на анонимни сигнали срещу дилъри. Подготвя се и мащабна информационна кампания сред подрастващите как да използват..

публикувано на 15.05.24 в 14:58

РИК - Стара Загора: Все още няма указания за машинното гласуване

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа хартиените бюлетини за вота на 9 юни.  Тази за избор на депутати е със зелени надписи и защитна линия на гърба в същия цвят, а тази за избор на евродепутати - със сини надписи и защитна линия.  Бюлетините са с..

публикувано на 15.05.24 в 14:44

Новият посланик на Аржентина Н. Пр. Алехандро Зотнер Майер гостува на Тракийски университет – Стара Загора

Новият посланик на Аржентина Н. Пр. Алехандро Зотнер Майер избра Тракийски университет – Стара Загора в една от първите си визити от заемането на длъжността. Той бе придружен от търговско-икономическия съветник към посолството Хуан Игнасио Камио..

публикувано на 15.05.24 в 14:34

Община Сливен отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаици

Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаичен парк. Това стана ясно по време на провелата се дискусия на кмета Стефан Радев с общински съветници, информират от общинския пресцентър. Срещата се състоя в..

публикувано на 15.05.24 в 13:26

Химична реакция при производство на наркотици е причина за взрива в Хасково

Взривът в апартамента на 45-годишния Дмитрий Стоянов - Руснака в Хасково вчера е резултат от химична реакция при производство на наркотици. Това съобщиха от прокуратурата днес, повече от 24 часа след инцидента в жилищния блок. От държавното обвинение..

публикувано на 15.05.24 в 13:16

Изплащането на "украинската помощ" се очаква да приключи до края на този месец, каза зам.-министърът на земеделието Иван Капитанов

Продължава изплащането на така наречената украинска помощ на земеделските производители. Очаква се до края на май средставата да стигнат до всички стопани , съобщи зам.- министърът на земеделието Иван Капитанов в Ямбол.  Изплащането помощта е в ход от 9..

публикувано на 15.05.24 в 12:51

Mобилни пунктове ще събират опасни битови отпадъци в Стара Загора

Акцията по събиране на опасни битови отпадъци е планирана за 20, 21 и 23 май в Стара Загора.  За първи път ще се използва мобилна лаборатория, която ще анализира на място и ще прецени как да се третира ненужният продукт, съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 15.05.24 в 12:16

Проф. Добри Ярков: Висшето образование е недофинансирано, протестът не е политически

Близо половин година в сферата на висшето образование очакват обещаното от страна на държавата финансиране. За първи път се наблюдава единомислие във всички университети в страната - и държавни, и частни, че висшето образование е недофинансирано. Това..

публикувано на 15.05.24 в 11:37
Хасково

Финансират младежки проекти в Хасково

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти. За реализацията на идеите на младите хора в бюджета на Общината е предвидена сумата от 70 000 лв.  Средствата се отпускат по Програмата за финансово подпомагане на младежки..

публикувано на 15.05.24 в 11:17

Богата програма за Нощта на музеите подготвят от Туристическия информационен център

Туристическият информационен център и тази година е подготвил много изненади по случай Европейската нощ на музеите на 18 май. Посетителите ще имат възможност да се облекат като древни римляни и да се снимат на фона на античното наследство на..

публикувано на 15.05.24 в 11:02