Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат по-високи такси и цени на услуги в Стара Загора

Снимка: Ани Петрова

Нови цени на местните такси и услуги предлагат от общинска администрация в Стара Загора.

„Установи се, че са налице нови услуги, за които не е определена цена или такса, както и са установени цени на услуги и такси, които не покриват увеличените материално-технически и административни разходи за предоставянето им“, е записано в мотивите към Изменение и допълнение на Наредбата.

В нея се предвижда въвеждане на такса от 100 лева месечно за ползване на новоизграденото общежитие към Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“. Със средствата ще се осигури издръжката на персонала, режийните разходи, както и тези за поддържане на материалната база. Очакваните приходи от таксата годишно ще възлизат на 60 000 лева при пълен капацитет на общежитието.

Предлага се въвеждане на цена за услуга при посещение на образователна лекция в Планетариума към Центъра за подкрепа за личностно развитие-Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“. Цените от 6 лева за възрастни и 2.40 лева за учители и ученици са минимални и не покриват разходите по провеждане на образователните лекции, но ще подпомогнат Обсерваторията при осъществяване на дейността й, мотивират се вносителите.

С шест лева да се повиши таксата за един ден престой на ученик в почивната станция на Каваците и да стане 22 лева, предлагат от администрацията.

С проекта на Наредбата се предлага увеличение на цените за паркиране в „Зелена зона“, като половинчасов престой да струва 1 лев, а 2 лева за 60 минути, е записано в изменението и допълнението на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стара Загора.

Текстът на Наредбата може да видите на https://www.starazagora.bg/uploads/posts/tochka41.pdf

Тя ще бъде разгледана на предстоящата сесия на Общинския съвет в Стара Загора, която ще се проведе на 28 март.

На февруарското заседание на местния парламент кметът Живко Тодоров оттегли предложението за изменение на Наредба за определянето на местните такси и цени на услугите в общината за месец заради изискуеми административни срокове. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предстои обработване на площи против комари в Стара Загора

Община Стара Загора ще извърши ларвицидна обработка на биотопите на комарни ларви, както и третиране на открити площи срещу възрастни комари с препарат „Цитрол“ 10/4 УЛВ, топъл аерозол на 1 и 2 юли. Началният час на дейностите е 21:30 часа, ще работят..

публикувано на 27.06.24 в 16:26

Продажбата на общинска собственост в Стара Загора предизвика дебати

Няколко предложения за продажба на общински терени гласуваха съветниците на Стара Загора днес. Това стана повод за дискусия в залата. Боян Кулев от "Бъдеще за родината" попита как се разходват средствата от продажбата на общински жилища и призова..

обновено на 27.06.24 в 15:59

Старозагорска компания ще произвежда електронни платки за автомобили

Старозагорска компания разширява продуктовата си гама с производство на електронни платки за автомобилостроенето. Инвестицията е унгарска, за почти 9 милиона евро. Част от оборудването за завода е закупено през унгарската програма за..

публикувано на 27.06.24 в 15:21

150 са тежките пътни произшествия в областта от началото на годината

От началото на годината до днес в областта са регистрирани 150 тежки произшествия с пострадали лица. Общият брой на загиналите при ПТП е десет души, от които шестима водачи, двама пътници и двама пешеходци. Тежко ранените лица в катастрофи през 2024..

публикувано на 27.06.24 в 15:06

Ремонтират ул.„Св. Княз Борис" и ДГ "Слънце" в Стара Загора

Започва ремонтът на ул. „Св. Княз Борис" – една от основните транспортни и пешеходни артерии в централната градска част на Стара Загора. Днес беше дадено началото на строително-монтажните дейности в участъка от ул. „Св. Отец Паисий" до бул. „Митрополит..

публикувано на 27.06.24 в 14:56

Безплатна техническа академия помага на младежи да развият успешни бизнес практики

Асоциацията на иновациите, бизнес услугите и технологиите (AIBEST), съвместно с Infragistics и Scalefocus, организира безплатна лятна техническа академия в Стара Загора. Образователната инициатива е насочена към ученици от 10 и 11 клас и ще се проведе..

публикувано на 27.06.24 в 12:34

В село Елхово предстои ремонт на водопровод и реконструкция на улици

Кметовете на община Николаево Константин Костов и на село Елхово - Красимир Малов обсъдиха предстоящия ремонт на две улици и рехабилитация на водопровод в селото. „Тече процедура за избор на изпълнител на строително ремонтните дейности по изграждането на..

публикувано на 27.06.24 в 12:27

120 кандидат-студенти се явиха на тестове по четири дисциплини в Тракийския университет

Редовни кандидатстудентски изпити – тестове по биология, география, математика и общотехническа подготовка, се проведоха днес в Тракийски университет. Общо 120 души избраха да проверят своите знания в днешния ден по горепосочените дисциплини и да се..

публикувано на 27.06.24 в 12:10
Река замърсяване

РИОСВ - Стара Загора извърши проверки след сигнали за замърсяване на река Сазлийка

След  постъпили на 24.06.2024 г. сигнали, че е наблюдавана пяна в реката на старозагорското село  Лясково, , същия ден е извършена незабавна проверка на място от експерти на РИОСВ - Стара Загора и Регионална лаборатория (РЛ) - Стара Загора към ИАОС...

публикувано на 27.06.24 в 11:58
Дончо Радев

От "Възраждане" са против продажбата на общинска земя за частно онкоотделение в Стара Загора

На провеждащата се днес редовна сесия на Общински съвет Стара Загора, съветниците трябва да вземат окончателно решение по казуса с придобиването на общински терен от „Металик“ АД. Частното дружество, собственик на Болница „Тракия“, възнамерява да..

публикувано на 27.06.24 в 11:13