Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъдат ли прекратени правомощията на кметовете на старозагорските села Лясково и Хрищени?

Очакват се решенията на съда за още 4 населени места

Административният съд в Стара Загора връща за преразглеждане решенията на ОИК, с които се отхвърлят предложенията за прекратяване на правомощията на кметовете на селата Лясково и Хрищени заради несъвместимост за заемане на длъжността и потвърждава решението на ОИК относно кмета на с. Калитиново. 

Очаква се съдът да се произнесе и по сходните казуси с кметовете на още 4 села - Калояновец, Петрово, Бъдеще и Оряховица.    

Делата в Административен съд - Стара Загора бяха образувани по жалби на ПП „Възраждане“, с които се оспорват т.нар. отхвърлителни решения на ОИК Стара Загора на предложения за предсрочно прекратяване пълномощията на кметовете на селата Хрищени, Калитиново, Калояновец, Петрово, Бъдеще, Лясково и Оряховица.

До решенията на Общинската избирателна комисия се стигна след като Комисията за конфликт на интереси към Общинския съвет в Стара Загора сигнализира, че за седем селски кметове има наличие на несъвместимост за заемане на длъжността. Съгласно закона, след избирането им всички кметове са длъжни да прекратят участието си в търговски дружества и кооперации, което, според справките в Търговския регистър, към датата на встъпването им в длъжност те не са направили.

Административен съд – Стара Загора намира, че процесния случай е налице първоначална несъвместимост на избраният за Кмет на с. Лясково, тъй като към момента на обявяване на изборните резултати  и към датата на полагане на клетва , той е извършвал търговска дейност по смисъла на Търговския закон. Действително е налице формално съществуване на регистрацията му като търговец, но това е достатъчно да се приеме, че същият има качеството на търговец. Съгласно разпоредбата на чл.41, ал.1 ЗМСМА кметовете на общини, на райони и на кметства, кметските наместници, заместник-кметовете на общини и на райони и секретарите на общини не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон.

Съдебният състав приема, че в процесния случай избраният за кмет на кметство с. Лясково не е изпълнил в указания му от закона срок задължението си по чл.41, ал.3 от ЗМСМА.

По  изложените съображения съдът отменя Решението на Общинска избирателна комисия - Стара Загора за отхвърляне на предсрочно прекратяване на пълномощията на Николай Жеков като Кмет на кметство с. Лясково и връща преписката на Общинска избирателна комисия – Стара Загора за ново произнасяне, съобразно дадените указания по тълкуването и прилагането на материалния закон.

Административният съд връща преписката на ОИК Стара Загора за ново произнасяне и по отношение на кмета на с. Хрищени Радка Желева

Данните по преписката сочат, че Желева  не е предприела действия по прекратяване на дейността й като ЕТ по надлежния ред, нито е уведомила писмено за това председателя на Общинвски съвет Стара Загора и ОИК, т.е. налице е неизпълнение от нейна страна на всички условности по чл.41, ал.3 от ЗМСМА, което тя е съзнавала много ясно. Фактът на съзнаване на обстоятелството на „несъвместимост“ от Желева е налице, както към датата на приемане на решението от ИК Стара Загора за избора й за кмет, така и към датата на подписване от нея на декларацията на л.23, доколкото самата тя изрично призна пред съда, че регистрирането й като осъществяваща дейност като ЕТ е налице и в предходните й мандати като кмет на кметство , а в противоречие със закона и неговата цел, такова е отказано от ответника, поради което неговият отказ е незаконосъобразен и следва да се отмени. След отмяната следва преписката да се върне за ново произнасяне от ОИК Стара Загора при спазване на задължителните указания на съда, дадени в това решение и при стриктно спазване на нормите на ЗМСМА и в срока по чл.42, ал.3 от него.

Относно жалбата на ПП "Възраждане" срещу отказа на Общинската избирателна комисия да прекрати правомощията на кмета на с. Калитиново - Иван Костадинов, съдът намира, че е неоснователна.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Въведеният през нощта воден режим в старозагорски села остава

Водният режим, въведен във вечерните часове в селата Лозен, Михайлово и Ракитница в община Стара Загора, ще се запази. Това обяви на среща със заинтересованите страни в сградата на общинска администрация управителят на ВиК-дружеството инж. Радостин..

обновено на 26.06.24 в 16:05

4,4% ниво на безработица в област Стара Загора през май, Георги Гьоков отново оглави ОД "Бюро по труда"

По равнище на безработица област Стара Загора се нарежда на шесто място от 28-те области  в страната след София град, Варна, Бургас, Габрово и Перник. Това съобщи днес Георги Гьоков,  директор на Бюрото по труда в Стара Загора. С най-ниски..

публикувано на 26.06.24 в 16:04

Обвиниха директор на общинско предприятие в Димитровград

Директорът на общинско предприятие „Благоустрояване“ в Димитровград е отстранен от работа със заповед на кмета след полицейска акция. От прокуратурата съобщиха, че 45-годишният мъж е уличен за присвояване и че става дума за 10 000 лв. Разследващите..

публикувано на 26.06.24 в 15:21

Стопани в Старозагорско негодуват от спиране на водата за напояване

Водоподаването за напоителна дейност в Старозагорска област е спряно в началото на седмицата. За това сигнализират Тракийския съюз на зърнопроизводителите засегнати от действията на държавата земеделски стопани. Появата на проблема съвпада с..

публикувано на 26.06.24 в 15:16
Хасково

Свикват първо заседание на новоизбрания общински съвет в Хасково

На 5.07 в Хасково ще бъде проведено първо заседание на новоизбрания общински съвет. Окончателните резултати от проведените частични избори на 23 юни за състава на местния парламент бях обявени в началото на седмицата.  Съгласно ЗМСМА първото заседание на..

публикувано на 26.06.24 в 14:05

Искам тази агония да приключи, заяви в съда Дебора

С думите „ Измина една година от случилото се, вече искам тази агония да приключи”,  Дебора Михайлова от Стара Загора коментира старта на четвъртото заседание по делото срещу обвинения за обезобразяването на момичето Георги Георгиев, което се гледа в..

публикувано на 26.06.24 в 13:40

Над 170 положиха изпит по обща езикова култура в Тракийския университет

Изпит по обща езикова култура в рамките на редовната кандидатстудентска сесия се проведе днес в Тракийския университет. Заявилите участие кандидат-студенти бяха 171,  а самият изпит се проведе едновременно в ректората на университета в Стара Загора и..

публикувано на 26.06.24 в 13:32

Център за високи постижения в професионалното образование се изгражда във Ветеринарната гимназия в Стара Загора

До 2026 г. Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов” в Стара Загора ще бъде изграден Център за високи постижения в професионалното образование се изгражда. Това обяви на пресконференция директорът на училището д-р...

публикувано на 26.06.24 в 12:14
Паметникът на Свободата на вр. Шипка

Над 22 млн. туристи за 60 години са посетили Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа"

Националният парк-музей "Шипка-Бузлуджа" отбелязва 60-годишен юбилей. За този период над 22млн. души са посетили паметника на Шипка, монумента с чинията, както и храм-паметника „Рождество Христово“. Това разкри за Радио Стара Загора Мая Миланова –..

публикувано на 26.06.24 в 09:59

Употребата на наркотици води до тежки шизофренно подобни вторични психози

Огромен е броят на хората, които развиват тежки шизофренно подобни вторични психози в резултат на употребата на синтетични наркотици. За това предупреди навръх Международния ден за борба с употребата и разпространението на дрога д-р Иван..

публикувано на 26.06.24 в 09:30