Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стара Загора обсъждаха закона за защита на лицата, оповестяващи информация за нарушения

Снимка: Община Стара Загора

Община Стара Загора със съдействието на Комисия за защита на личните данни, Международен Републикански институт /ААМР/, Национално бюро за правна помощ  и Базелски институт по управление/Конфедерация на Швейцария беше домакин на обучение за представители на държавни и местни органи на управление по Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения.

Във форума взеха участие Атанаска Георгиева директор на дирекция „Канал за външно подаване на сигнали“ към Комисия защита на личните данни. Рене Трайкова, която е ръководител за България на Базелския институт за управление. Михаил Бояджиев – експерт от същия институт и Лилия Георгиева, заместник-председател на Националното бюро за правна помощ към Министерството на правосъдието.

Секретарят на община Стара Загора Делян Иванов отправи встъпителни думи към всички присъстващи. „Идеята за провеждане на това обучение е, че обществото става все по-критично и чувствително на тема корупция и подаване на сигнали за нарушение. Ние сме хората в тази зала, които следва да направим организация, за да прилагаме тази нормативна уредба“.

Ръководителят за България към Базелският институт за добро управление Рене Трайкова, благодари за отправената покана и сподели: „Това е първото ни посещение във вашата община и сме изключително доволни, че сте сред първите общини в България, които провеждат реално такова обучение по този нов закон!“

 „Това е началото, тепърва предстоят много срещи и разговори. Законът е приет в началото на миналата година, законодателят реши комисията за защита на личните данни да бъде определена за централен орган за външно подаване на сигнали по силата на този закон.

Най-важното е, че всичко, което се прави е да се изгради и да се създаде доверие. Доверие в това, че сигнализиращото лице или  лицето публично оповестило информация за нарушение ще знае, че неговата самоличност ще бъде защитена. Доверие в това ,че след като бъде подаден сигнала, това лице ще знае, че ще бъде направено това, което е необходимо, за да бъде съответното нарушение проследено, да се работи по него и да има краен резултат.“ – отбеляза г-жа Георгиева, директор на дирекция „Канал за външно подаване на сигнали“ към комисия Защита на личните данни.

От името на Национално бюро за правна помощ благодари на организаторите и домакините заместник-председателят Лилия Георгиева. Тя подчерта, че „важността на темата, а именно приложимостта на този нов и важен за правната ни уредба закон е именно знакът от страна на държавата и ангажиментът, чрез своя държавен орган да гарантира и предостави достъп до правосъдие“.

В обучението се разгледаха предизвикателствата пред местните власти по прилагане на Закона за защитата на лица, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. Представителят на Комисия за защита на личните данни /КЗЛД/ представи особеностите на канала за вътрешно подаване на сигнали и на канала за външно подаване на сигнали за нарушения на местно ниво. Модел на системата за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения на местно ниво, както и предизвикателствата в защита на правата на сигнализиращите лица.

По публикацията работи: Иван Славов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обезопасиха пешеходна пътека в Стара Загора

Със сигнализираща маркировка и допълнително осветяване обезопасиха пешеходна пътека в кв. „Кольо Ганчев“ в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Община Стара Загора ще поиска от сектор „Пътна полиция“ и МВР поставяне на..

публикувано на 18.09.24 в 18:27

Ново кръгово кръстовище ще има в Ямбол

В Ямбол започна изграждането на ново кръстовище с кръгово движение на пресечката между булевард „Димитър Благоев“ и улица „Жорж Папазов“. Проектът ще подобри безопасността на движение в натоварения район. Крайната дата за завършване на..

публикувано на 18.09.24 в 18:22

Местен референдум ще реши съдбата на паметника "Бузлуджа"

Местен референдум ще реши съдбата на паметника "Бузлуджа" и дали Община Казанлък да поеме управлението над него. Инициативен комитет, излъчен от Гражданския консултативен съвет към кмета  на Община Казанлък е внесъл предложение до кмета Галина..

публикувано на 18.09.24 в 17:28

Пожар на локомотив спря влака София - Варна до Чирпан, няма пострадали

Пожар е възникнал този следобед на гарата в Чирпан - в локомотива на влакова композиция, пътуваща по линията София - Варна. Сигналът е получен в 14:14 ч. Няма пострадали, има материални щети по локомотива, каза кметът Ивайло Крачолов, който е отишъл на..

публикувано на 18.09.24 в 15:37

С нови пазари и артикули компенсират свиването на поръчките с до 50% в старозагорска машиностроителна компания

Свиване на обема на поръчките с 30 до 50 процента отчитат в едно от най-големите машиностроителни предприятие у нас, съобщи мениджърът на компанията Славин Янакиев. По думите му причините са комплексни – от една традиционните партньори на..

публикувано на 18.09.24 в 14:05

ВиК Стара Загора взе заем за борба с безводието

   Старозагорското дружество В и К ЕООД  е договорило 24 млн. лв. от Българския В и К холдинг  с 5-годишен гратисен период за инвестиционната си програма. Тя ще се изпълнява в следващите 20 години и е насочена предимно към селата с гравитачно..

публикувано на 18.09.24 в 13:25

За хората и кучетата

Отдел „Закрила на детето“ в Стара Загора се самосезира след сигнал за мъчително отношение на деца към кучета . Таня Атанасова става свидетел на агресията в края на миналата седмица в района на незаконните постройки покрай река Бедечка. Вижда..

публикувано на 18.09.24 в 08:53

Как недостигът на медицински сестри не успя да затвори две отделения в казанлъшката болница

15 медицински сестри от детските ясли, градини и училища в Казанлък са давали това лято дежурства в МБАЛ "Христо Стамболски" в Града на розите.   По този начин от временно затваряне заради недостиг на персонал са били спасени две от отделенията..

публикувано на 18.09.24 в 08:05

Отново ще бъде облачно с превалявания

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца. През деня слабо ще се повиши. Днес облачността ще бъде разкъсана, но от югозапад ще продължи да се увеличава и след обяд над по-голямата част от страната вече ще бъде значителна. Валежи от..

публикувано на 18.09.24 в 07:33

Съветници се обявиха за забрана на строителството в центъра на Стара Загора

Общинските съветници от групата на "Алтернативата на гражданите-ВМРО" се обявиха за забрана на строителството в централната градска част на Стара Загора. Повод за реакцията на Ивета Лазарова, Красимир Червилов и адв. Димо Димитров станаха две предложения за..

публикувано на 17.09.24 в 17:20