Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Тракия е единственото у нас с това име

2
Снимка: Кристина Русева

Единственото село с името Тракия се намира на главен път I-5 между Стара Загора и Димитровград. За хората от околността то е известно с минералния си извор, появил се според местните след  силното земетресение в Чирпан от 1928 г. и на мястото е изградена чешма.

 Някога селото е било до близкия язовир със същото име. Възникнало е от семействата на българите ратаи, които работели за местния бей, който разделил земите си между своите 5-има синове. Селото, в което живял бея с най-малкия си син е преименувано след Освобождението от Бабата на с. Бащино. Другите от Големия Хасан и от Малкия Хасан – на Голямо Асеново и Малко Асеново, четвъртото село е Радиево. „Нашето село било селото на дългия Хасан / Узун Хасан на турски/, вероятно е било преименувано още след Руско-турската освободителна война, на Тракия. Още през 1904 г. се споменава с това име, пазят в родовата си памет потомците на някогашни преселници от Одринска Тракия. Навремето местните хора са били много будни. Учителят Иван Голев - бащата на поета Владимир Голев, Христо Кемането, полковник Тончо Аладжов и други младежи са основали местното читалище и театрална трупа.“, разказва някогашният кмет Ради Желязков.

   Гордост за селото са поетите Владимир Голев и Жеко Христов, народните изпълнители ГанкаЗапрянова, Вълчо Иванов и футболистът от шампионския отбор на "Берое" Танко Танев.

   Днес жителите на село Тракия са 284-ма души. „Няма кооперация в селото, само няколко арендатора, при които заради механизираното обработване на земята, работят по трима-четирима души. Има 7- 8-млади семейства, но работят в Стара Загора, Димитровград и Хасково, защото в село няма работа. Децата им ходят на детска градина в с. Бял извор, а на училище в общинския център Опан. Някогашното училище на два етажа, вече не съществува“, споделя  с горчивина настоящият кмет Румен Динев.

 Програмата „Топъл обяд“  на община Опан осигурява храна на 20 от възрастните жители на селото, които са социално слаби. Личният лекар идва веднъж седмично, а два пъти, във вторник и четвъртък идва и стоматолог, които обслужват и жителите на близките села.

 “При здравословен проблем се налага да карам някого с личния си автомобил, купувам  лекарства. Нямам работно време или приемен ден, защото кметът е „всьо и вся“, търсят ме по всяко време за всичко хората“, допълва след края на интервюто ни в свободен разговор Румен Динев. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Подменят водопроводите в николаевското село Едрево

Два проекта на стойност над 3 млн. и 77 хил. лв. ще се реализират в едно от селата на община Николаево - Едрево, по Инвестиционната програма, одобрена със Закона за държавния бюджет. Проектите са за реконструкция на външен водопровод и на вътрешна..

публикувано на 30.04.24 в 09:29

Изграждат асансьор за хора с увреждания в сградата на Община Павел баня

Асансьор за хора с увреждания ще бъде изграден към сградата на Общинска администрация – Павел баня. Това съобщи кметът Иса Бесоолу. Съоръжението ще се реализира по проект „Красива България”, по който Общината кандидатства преди време. Ще бъдат..

публикувано на 30.04.24 в 09:25

Старозагорче е първо в поетичен конкурс на българското училище в Париж

12-годишната Мария-Роза Мирчева от VI „д“ клас на Шесто основно училище „Свети Никола“ спечели първо място в Международния литературен конкурс "Вълшебното перо" за 2024 г. на българското училище "Иван Вазов" в Париж.  Стиховете на Мария-Роза са..

публикувано на 30.04.24 в 06:47

Безплатна "Зелена зона" в Стара Загора за празниците

Паркирането в границите на „Зелена зона“ в Стара Загора ще бъде без заплащане от 1 май /сряда/ до 6 май /понеделник/ включително. От 7 май (вторник) работното време на зоната ще бъде обичайното – от 8.00 до 18.00 часа .

публикувано на 30.04.24 в 05:50
Искра Михайлова

Искра Михайлова води листата на "Възраждане" в Стара Загора

ПП "Възраждане" регистрира листа с 22 кандидати за народни представители в 27 МИР-Стара Загора. В одач на листата е Искра Михайлова. Тя е народен представител в 47, 48, и 49-ото Народно събрание. На втората позиция е настоящият народен представител на..

публикувано на 29.04.24 в 20:11
Община Стара Загора

Довършват ремонтите в "Три чучура-юг" и "Самара" в Стара Загора

Четири старозагорски квартала – „Три чучура-юг“, „Самара 1“, „Градински“ и „Зора“, са част от инвестиционната програма на Община Стара Загора през тази година. Подобрения са предвиждат и за парковете „Алана“ и „Пети октомври“, където предстои да се..

публикувано на 29.04.24 в 17:01
проф.Георги Рачев

Очаква ни динамично майско време

Времето в началото на май ще е типично за това време на годината. Това прогнозира в ефира на Радио Стара Загора климатологът проф. Георги Раче в. Той отбеляза, че над по-голямата част от страната именно през този месец падат най-много валежи от..

публикувано на 29.04.24 в 17:00

Ще ремонтират Спортното училище в Стара Загора

Цялостен ремонт на основната сграда на Спортно училище „Тодор Каблешков“ подготвят община Стара Загора. Работата се очаква да стартира през следващата година. Това стана ясно на пресконференцията на кмета на общината Живко Тодоров и заместниците му...

публикувано на 29.04.24 в 16:45
Снимка: Христо Христов

В Хасково направиха първа копка на Център високи постижения

Първа копка на Център за високи постижения бе направена днес в Професионалната гимназия по дървообработване "Цар Иван Асен II"в Хасково. Това е първият подобен такъм център в Хасковска област. В него ще се обучават и ученици от Кърджали, Стара Загора и..

публикувано на 29.04.24 в 16:26

Засилени проверки на Агенцията по храните за празниците

Служители на Агенцията по безопасност на храните извършват засилени проверки във връзка с предстоящите празници. Фокусът е върху традиционните за трапезата храни – агнешко месо, козунаци, яйца, бои за яйца.  Инспектират се обектите за производство и..

публикувано на 29.04.24 в 16:19