Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С топлото време, когато игрите се пренасят навън:

Община Стара Загора започна ремонт на детските площадки

Първият обновен детски кът е в малкия Железник, площадката е снабдена вече и с видеонаблюдение

 С топлото време, когато игрите се пренасят навън, община Стара Загора започна ремонт и обновяване на детските площадки. Техният брой на територията на града е 185. А в старозагорските групи периодично се появяват фотосигнали за лошо състояние на противоударните настилки на кътовете за игра, на повредени съоръжения и огради.  

Един от постовете  бе свързан със единствената детска площадка в малкия Железник. Ремонтът там вече е стартирал и е на приключване, съобщиха от община Стара Загора.

Улица "Иван Пашинов", Nо 22, малкия Железник.  На това място се намира единствената детска площадка в квартала.  Кипи усилен труд – работници от групата за поддържане на детски и спортни площадки  към Звено "Организация на движението и аварийна поддръжка ", довършват последните щрихи по обновения  кът за детски игри

17 000 лева струва само новата ударопоглъщаща настилка, съобщи Методи Губеров, главен експерт Звено "Организация на движението и аварийна поддръжка" към Община Стара Загора. Освен настилката, обезопасени и обновени са и уредите за забава на малчуганите.

 Напълно сменени са всички лагерни тела на въртележките,  подовите настилки на катерушките,  сменени са седалките на клатушките, а синджирите на люлките ще бъдат подменени с такива от неръждаем материал.

Детският кът за игра в малкия Железник е изграден от десетина години. И преди ремонта, макар и единствен не е бил предпочитано място за забава на децата, защото е криел рискове за здравето, споделят родители.  




Сега обаче татковци и майки не крият радостта и задоволството си – площадката изглежда чудесно и със сигурност ще е любимо място и за малки, и за големи през топлите месеци.

Обновеното място за забавление и игри е една от осемте детски площадки на територията на града, която има и видеонаблюдение. Амбицията на местната власт е броят на камерите да бъде увеличен, за да се избегнат вандалски прояви. 

Още три детски площадки в града съвсем скоро ще получат нов облик. 

"Става въпрос за големи площи и затова, специално за консумативите – ударопоглъщатата настилка например, понякога се налага да се обяви обществена поръчка. Което пък забавя стартът на ремонтите", уточни Методи Губеров. 

26 от селата на територията на общината също вече имат изградени детски кътове. Борово, Ловец и Бенковски са поредните три населени места, които съвсем скоро също ще получат детски площадки.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Музикална школа при НЧ "Родина 1860" ще отбележи 70 години с юбилеен концерт

Музикална школа при НЧ "Родина 1860 " ще отбележи 70 години от създаването си с юбилеен концерт на 20 май, понеделник, 17.00 часа в Градска художествена галерия. В концерта ще участват изявени джаз музиканти, които ще свирят заедно с възпитаниците на..

публикувано на 19.05.24 в 15:24
Снимка: Стоян Радев

Епископите Арсений и Герасим са кандидатите за Сливенски митрополит

Знеполския епископ Арсений и Мелнишкия епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели за надпреварата за митрополит на Сливенска епархия. За Арсений са гласували 26 души, а за Герасим 25, обяви наместника на сливенския митрополит и председател..

публикувано на 19.05.24 в 14:52
Снимка: БПЦ

Сливенска епархия с втори опит за избор на митрополит

В Сливенска епархия днес предстоят отново избори за митрополит, след касирането им през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест достоизбираеми епископи. Между тях не е кандидатурата на спорния епископ Иеротей.  Изборният..

публикувано на 19.05.24 в 09:38

700 ученици от страната спортуваха с Радев в Ямбол

Близо 700 ученици от цялата страна се включиха  в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития взе участие държавният глава Румен Радев. Турнирът по утринна гимнастика..

публикувано на 18.05.24 в 16:32

Временно не работи светофарна уредба

Светофарната уредба на кръстовището на улиците „Димчо Стаев“ и „Христо Ботев“ в Стара Загора не работи от днес по технически причини – скъсани са кабели. Отстраняването на повредата ще отнеме известно време, поради което от Община Стара Загора..

публикувано на 18.05.24 в 14:59

На Античния форум в Стара Загора бе открит фестивала на Античността и Средновековието „От Августа Траяна до Боруй“

“Това е първият подобен фестивал, който ще стане традиция за Стара Загора. Днес и утре ще бъдем свидетели на това как в древността хората са живели, хранили са се, какво са обличали . Убедена съм, че на старозагорците и гостите на града това ще им..

публикувано на 18.05.24 в 14:36

Румен Радев в Ямбол: Неприемливо е продължаването на войната между Русия и Украйна

Неприемливо е продължаването на войната между  Русия и Украйна и е крайно опасно страстите на войната да се разпалват и в Европа. Това  заяви президентът Румен Радев в Ямбол , коментирайки покушението срещу словашкия премиер.  Държавният глава за пореден..

публикувано на 18.05.24 в 14:13

"Младежки център за развитие-Взаимопомощ” взе участие в младежки обмен, финансиран по програма „Еразъм+“

Поредният младежки обмен, финансиран по програма „Еразъм+“ на Европейската комисия, в която казанлъшката организация “Младежки център за развитие-Взаимопомощ”  взе участие, се проведе между 08.05. и 15.05.2024 г. в Кавос, Гърция. Проектът “Мисли извън..

публикувано на 18.05.24 в 12:17

Четвърти турнир „Грифон“ по традиционна стрелба с лък през уикенда на „Туида“ край Сливен

Четвърти турнир „Грифон“ по традиционна стрелба с лък ще се проведе днес и утре в късноантичната и средновековна крепост „Туида“ край Сливен. Над 50 стрелци от цялата страна ще покажат умения в индивидуална и групова стрелба. Началото ще бъде дадено в..

публикувано на 18.05.24 в 11:23

Над 500 вземат участие на традиционния танцов събор "Мараш пее"

В Стралджа днес ще бъде открит традиционният събор на народното танцово творчество "Мараш пее". Във фолклорния празник се очаква да се включат над 500 танцьори от цялата страна. Днес и утре в Стралджа за поредна година ще гостуват стотици любители и..

публикувано на 18.05.24 в 10:35