Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Василев, икономист:

Можем да сме част от еврозоната от 1 януари догодина, въпросът е дали сме готови за това

"Първи януари, 2025 година е възможна дата за влизането на България в еврозоната. Друг е въпросът дали страната ни е готова за това".  Това каза в интервю за Радио Стара Загора икономистът Даниел Василев.  Според експерта, ако има политическа воля в Евросъюза и у нас, не е изключено дори да бъдат направени промени в правилата, в случай че България не покрива някое от изискванията. 

Ако страната ни стане част от еврозоната  от началото на следващата година, за известно време редовно разплащателно средство ще са и двете валути. А  превалутирането от "лева" в "евро" ще се извършва по курс, обявен от Българската народна банка, обясни икономистът.  

 С преминаването на страната ни към единната европейска валута изчезва паричната единица, която е обвързана с еврото. Което означава, че валутният борд у нас ще престане да действа. Проблемът, според  Василев  е, че и след приемането на единната европейска валута ще продължим да губим покупателна способност.  Защото и лева, и еврото са  "фиатни пари" – те са разплащателно средство само по закон. И тъй като не са  обезпечени с твърд актив като например злато, стойността на фиатните пари следва само само една посока - на обезценяване. 

За плюсовете и минусите, от въвеждането на еврото -  чуйте повече в прикачения звуков файл 



По публикацията работи: Дарина Колева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седем задържани за наркотици в Стара Загора

7 са задържани за притежание и разпространение на наркотици след проведена акция на полицията.  Служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" са провели специализирана полицейска операция по линия пресичане и разкриване на престъпления,..

публикувано на 02.05.24 в 12:39

Пожар в апартамен след отправена заплаха

На 01.05.2024г., в ОДЧ на Второ РУ-Стара Загора е получен сигнал от жена за възникнал пожар в коридора на апартамент в Стара Загора. На място е установено, че е опушена входната врата на жилището. След проведен разговор с подателката на сигнала, тя..

публикувано на 02.05.24 в 12:35

Производител на дини алармира за проблеми на старта на сезона

Янко Янев е от най-крупните земеделски стопани в района на Любимец. От години той обработва над 100 дка площи, засети със сортовете „Соренто“ и „Романза“.  По думите му Държавен фонд „Земеделие“ бави началото на схемата за подпомагане „Помощ за..

обновено на 02.05.24 в 12:27

Май ще бъде месец на екологията в Община Стара Загора

Няколко значими екоинициативи са планирани за последния пролетен месец май в Община Стара Загора. Това оповестиха от екипа на Радостин Танев, зам.-кмет на Стара Загора с ресор „Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“, съобщават от пресцентъра на..

публикувано на 02.05.24 в 12:18
Хасково

В Хасково тържествено ще отбележат 6 май

Община Хасково и Военните формирования в Хасково и Корен организират тържествено честване на 6 май- Ден на храбростта и празник на Българската армия. На Гергьовден, 6 май 2024г., от 10 часа на площад „Свобода“ ще се проведе тържествената..

публикувано на 02.05.24 в 11:14

Ученици от Търговската гимназия в Стара Загора се запознаха с „Професия съдебен служител“

Съдебният администратор на Окръжна прокуратура – Стара Загора Анна Костадинова изнесе открит урок на тема „Професия съдебен служител“ пред ученици от 11 клас от Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ в гр. Стара Загора във вторник. Срещата с..

публикувано на 02.05.24 в 11:11
Ямбол

Центърът за лица, търсещи международна закрила в Ямбол продължава работа

В Ямбол продължава дейността си центърът  за лица, търсещи международна закрила. В момента в него живеят 11 украински граждани. До края на април  дейностите в центъра се финансираха изцяло по Норвежкия механизъм, но от началото на месец май..

публикувано на 02.05.24 в 11:06

С опасност за живота е детето, пострадало от взрив на газова бутилка

Експертиза ще покаже точната причина за гръмнала газова бутирка в Хасково, която рани 7-годишно дете и неговата 86-годишна баба. Инцидентът стана на 1 май докато възрастната жена готвела. От полицията днес съобщиха, че детето е в пловдивска болница..

публикувано на 02.05.24 в 10:48
Центърът на Харманли

Харманли празнува

С празнична литургия за успехи и благополучие започна Денят на Харманли. Програмата продължава с тържествена сесия на Общинския съвет. На нея ще бъде връчено званието "Почетен гражданин" на д-р Златка Чанкова, която бе удостоена с него на последната..

публикувано на 02.05.24 в 09:48

Първата анимирана интерактивна Библия е тук

На 5-ти май, на Великден, в България ще имаме достъп до първите 42 анимирани епизода на книгата Битие , с която започва Свещеното писание. Това е първата цялостна, напълно анимирана, интерактивна, дублирана и със субтитри Библия за деца и..

публикувано на 02.05.24 в 07:45