Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стара Загора създават услугата "заместваща грижа“ и специализирани дневни центрове

Снимка: Радио Стара Загора

Създаването на специализирани дневни центрове за пълнолетни лица с аутизъм и развитие на други социални услуги за семействата и близките на хора с увреждания са сред плановете на ръководството на община Стара Загора, коментира ресорният зам.-кмет Павлина Делчева. Тя добави, че се работи по развиването на услугата „заместваща грижа“.

„Имаме идеи за развитие на т.нар. заместваща грижа. Тя ще е за семейства, които имат деца или пълнолетни хора с проблеми и нямат къде да ги оставят в почивни дни както и за нощувка. Това  безкрайно ограничава възможностите на родителите или близките за социални контакти4, коментира Павлина Делчева.

Тя добави, че в община Стара Загора ще се работи за предоставянето на по-качествени социални услуги. Продължава да се търсят и кадри тази сфера.

„Имаме проблем и с това, че някои услуги са препълнени, други обратно капацитета още не е запълнен, което за мен е водеща задача. Ние трябва да уплътним услугите с дейност, не е въпрос само да съществуват“, коментира Делчева.

Тя  добави, че днес е провела срещи с родители на деца с аутизъм по повод на сигнал постъпил от медия за лошо отношение към служители и потребители на услугата в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца с проблеми в аутистичния спектър в Стара Загора. От разговорите с ръководството на услугата и с родителите е станало ясно, че проблеми не е имало и по-скоро става въпрос за междуличностни отношения. Сигнал за проблеми не е подаван и до общината.

По публикацията работи: Иван Славов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

НЧ „Христо Ботев 1874“ в чирпанското село Рупките ще отбележи 150 години от създаването си на 1 юни

Едно от най-старите читалища в България  - НЧ „Христо Ботев 1874“  в чирпанското село Рупките ще отбележи 150 години от създаването си на 1 юни. Празникът ще започне от 18ч. и ще включва различни прояви на Дамския и Детския клубове в читалището, както и..

публикувано на 29.05.24 в 09:30
Росица Матева

ЦИК: Гражданите да се информират за изборните си права

Важно е гражданите да се информират за своите избирателни права. За избор на евродепутати гласоподавателите трябва да имат уседналост поне 3 месеца назад, тоест към 9 март да имат настоящ адрес в страната или в държава членка на ЕС, но това трябва да бъде..

публикувано на 29.05.24 в 09:05

Днес ни очаква дъжд, на места са възможни и градушки

Атмосферното налягане е близко до средното за май - ще се понижава. Днес въздушната маса ще е неустойчива. Още преди обяд в Северна и Западна България, а след обяд и в Горнотракийската низина и по Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна..

публикувано на 29.05.24 в 06:20

Отделение за продължително лечение на нервни болести разкриха в Котел

Отделение за продължително лечение по нервни болести бе разкрито в Специализираната болница за рехабилитация  на деца в Котел. Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева присъства на откриването му. Министерство на здравеопазването отпусна..

публикувано на 29.05.24 в 05:49

ЮИДП-Сливен ще участва в кампанията „Горска класна стая“ на ИАГ

Изпълнителна агенция по горите стартира кампания „Горска класна стая“, която ще се проведе на територията на повече от 20 държавни горски стопанства в цялата страна. В нея участие ще вземат представители на шестте Държавни горски предприятия, държавни..

публикувано на 28.05.24 в 16:27

Отново празник за деца и кучета организират на 1 юни в Стара Загора

"Кучилище Стара Загора", с подкрепата на Община Стара Загора, кани всички деца и родители с любимите им четириноги лаещи приятели на осмото издание на Празник за деца и кучета. Той ще се проведе, по традиция,  на 1 юни от 17.00 ч. в парк "Зелен клин"...

публикувано на 28.05.24 в 16:22

Детски турнир под надслов ,,Футболните отбори срещу агресията“ организират в Стара Загора

Детски футболен турнир с призив - ,,Футболните отбори срещу агресията“, организират по повод Международния ден на детето в Стара Загора. Инициативата е на Местната комисия  за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към..

публикувано на 28.05.24 в 16:16

Наситена спортна програма за Деня на детето в Стара Загора

Предпразнично на 31 май от 9:00 часа, в Спортна зала УСШ ще се проведе турнир по борба за деца „Никола Илчев“. Участие в схватките ще вземат близо 70 деца от цялата страна родени 2013 - 2017 г. Организатори са СК по борба „Берое“ и Община Стара Загора...

публикувано на 28.05.24 в 16:12

Нови маркировки в близост до пешеходни пътеки призовават пешеходците за внимание

Полагане на допълнителна маркировка на тротоарите в близост до пешеходни пътеки, изобразяваща забранителни знаци за употреба на слушалки и мобилни телефони, започна на възлови кръстовища в Стара Загора. Автор на проекта за превенция и повишаване..

публикувано на 28.05.24 в 15:52
Снимката е илюстративна

Четвъртокласниците от област Стара Загора се явиха на изпита по математика за националното външно оценяване

2458 четвъртокласници днес се явиха на изпита по математика за националното външно оценяване в Област Стара Загора. Малките матури се проведоха спокойно и с отлична организация във всяко едно от 92-те училища в областта, съобщи за Радио Стара..

публикувано на 28.05.24 в 15:41