Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи стъпки за излизане от 5 - годишна сага:

Дават под наем на Общината сградата на бившия АГ -комплекс в Стара Загора

Местната власт определя решението като добър вариант

Сградата на бившия Акушеро-гинекологичен комплекс да бъде отдадена за срок от 10 години под наем на община Стара Загора, е едно от решенията на Общото събрание на акционерите на Университетската многопрофилна болница в Стара Загора

Така за апетитната, но запусната и вече рушаща се постройка в централната градска част се появи надежда, че времето на безвремие за нея вече свършва. 

Предложението бе последна точка в дневния ред на  Общото събрание на УМБАЛ "Проф. Киркович" ,но е събра подкрепата на всички представители на акционерите, включително и на представителя на държавата, съобщи Емил Христов, водач на групата общински съветници от ГЕРБ в местния парламент. 

Христов бе упълномощеното лице от Общинския съвет на Стара Загора  да представлява интересите на Общината като един от акционерите в здравното заведение. 

"Искам да направя едно уточнение - това решение не означава, че Общината взема АГ-комплекса  още от утре. Тепърва предстоят преговори, уточнения и разговори, това е труден процес", подчерта Емил Христов. 

За председателя на Постоянната комисия по здравеопазване към Общинския съвет Тунджай Йозтурк решението на Общото събрание на Университетската болница в Стара Загора, е добър вариант. Може би не най-добрият, но на този етап единствено възможен. 

Съгласно решението, стойността на наема  за сградата на бившия АГ- комплекс ще бъде определена на базата на стойността на имота. А колко струва той ще трябва да оцени  независим оценител. Отдаването под наем ще се случи при запазване на предназначението на сградата.  А тя ще трябва да бъде  реновирана от наемателя. Определената за заплащане наемна цена ще се прихваща от изпълнените ремонтни дейности и подобрения, доказани със счетоводни документи, пише още в решението.

Като наемател,  Общината ще има право да преотстъпва помещения, но това ще става само след изрично съгласуване със собственика, в лицето на Държавата

Сградата на бившето Родилно на улица" Столетов" 117 е неизползваема от 2019 година. 

На два пъти община Стара Загора поиска да я закупи от държавата, но собственикът "отказа" местната власт с непосилна цена. 

А междувременно, през февруари, тази година за пореден път парчета от фасадата се стовариха на метри от семейство с бебе в количка.  Инцидентът се размина без жертви. 

На консултативен съвет за съдбата на бившия АГ - комплекс през февруари, интерес към нея прояви и Тракийският университет. 

През годините интерес към имота е проявяван и от частни лица. 

Ясно ли е вече как точно ще се използва бившия АГ- комплекс - отговорът на този въпрос ще намерите в репортажа  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Сливен

48 деца се натровиха в детска градина в Сливен

48 деца от детска градина „Елица" в Сливен са установени с хранително отравяне. Едно от децата е в Инфекциозно отделение, на вливки, но в стабилно състояние , съобщи директорът на детската градина Надя Стоянова. Информaцията е на коресподента ни Стоян..

публикувано на 10.05.24 в 19:07

Унищожиха стара граната в старозагорското село Памукчии

Стара ръчна граната е обезвредена в старозагорското село Памукчии, съобщават от пресцентъра на Министерство на отбраната. Специализиран екип от батальона за защита на силите, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора е..

публикувано на 10.05.24 в 16:35
ГПЧЕ

Национално състезание по френски език с първо издание в Стара Загора

Първото национално състезание по френски език – Франсиада , ще се проведе на 11-и май в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора. За участие са се записали 25 ученици от пет града , разпределени в три възрастови категории.  Самият изпит е в две части –..

публикувано на 10.05.24 в 16:19

"Крушата Рагаца" на Станислав Стратиев

Малките актьори в една от най – младите школи по актьорско майсторство в Стара Загора, DoT Theatre,  имат своите не една, а две премиери – на 12-и май от 17 и от 19 часа в Кукления театър . Постановката се нарича „Крушата Рагаца“, по повестта на..

публикувано на 10.05.24 в 16:10
Трудова борса срещна за втори път работодатели с енергетици в Стара Загора

Заплати между 2500 - 3500 лв. очакват съкратените енергетици от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3"

Заплащане между 2500 лв и 3500 лв. месечно очакват да получават първите съкратени енергетици от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3". Подобни нагласи засегнатите от енергийния преход са изразили в допитване, проведено от синдикалните организации. Това..

публикувано на 10.05.24 в 16:07

Защо има недостиг на кадри в туризма?

Необходими са законодателни промени и повече усилия от страна на туристическия бранш у нас, за да се задържат кадрите и да работят по специалността си. Това мнение изрази в ефира на Радио Стара Загора Антони Илиев, директор на Професионална гимназия..

публикувано на 10.05.24 в 16:00

Отборът на СУ "Железник" спечели общинския кръг на състезанието "Млад огнеборец"

Отборът на СУ „Железник“ стана победител в общинския кръг на традиционното състезание на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ – Стара Загора. Надпреварата, която се проведе на лекоатлетическата писта над стадион „Берое“ беше белязана от..

публикувано на 10.05.24 в 15:02
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

В училища с имена на старозагорски поети и писатели отбелязват 11 май

Ученици от пет старозагорски училище ще се включат в своеобразен поход по случай 11-и май - денят, в който православната църква почита Св. Св. Кирил и Методий. Учебните заведения носят имената на поети и писатели, родени в града. Изявени възпитаници..

публикувано на 10.05.24 в 15:01

Четиридневна работна седмица: експеримент или тренд

Все повече западният свят възприема модела на четиридневна работна седмица. Смята се, че подобна промяна води до по-добър баланс между заетостта в офиса и личния живот. На този фон обаче се чуват и противоречиви мнения, доколкото експерименталната мярка..

обновено на 10.05.24 в 13:44

Жена е с опасност за живота след катастрофа край село Могила

54-годишна жена е с опасност за живота след вчерашната катастрофа край старозагорското село Могила.  По първоначална информация инцидентът е възникнал между 2 леки автомобила около 15:15 часа на 9 май, управлявани от 55-годишен мъж и 32-годишен мъж...

публикувано на 10.05.24 в 13:36