Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градушката нанесе щети над земеделски площи и в село Баня

Снимка: Георги Манев

Силна градушка удари новозагорското село Баня вчера следобед. Късовете са с големината на яйца. Нанесени са изключително тежки поражения. Напълно унищожена е реколтата от пшеница, картофи и рози. 

Земеделецът Генчо Колев сподели, че загубите от 30-минутната градушка са големи. "Всичко стана в лед. 10-15 сантиметра покритие по ниви и трайни насаждения. Абсолютно всичко е унищожено", разкри той.

Мариан Колев пък смята, че противоградните ракети са били задействани, но не са помогнали и сега продукцията им е унищожена. В петък семейството ще започне да описва щетите, но това което виждат, е че препитанието им за годината е безвъзвратно загубено от градушката. 

Силни бури удариха централните и южни части на страната  вчера следобед. Градушки, съпроводени с пороен дъжд, паднаха над села в Чирпанско, Старозагорско и община Твърдица. Те затрудниха движението на автомобили по "Тракия" в района на Стара Загора и Пловдив. 

За 4 часа, от 13:19 часа, са изстреляни над 600 ракети от структурите на Изпълнителна агенция "Борба с градушките", във връзка с развилите се мощни купесто-дъждовни облаци, придружени с градушка, в областите Пловдив, Хасково, Стара Загора и Сливен. Обработени са над 20 градоопасни клетки от Регионалните дирекции по градушките в Тъжа, Стара Загора, Поповица, Хасково и Сливен.

МОСВ издаде предупреждения за повишения и на някои от речните нива. Става дума за водосборите на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, във водосборите на реките северно от р. Камчия включително, в горните части от водосбора на р. Тунджа и горните и средните части от водосбора на р. Марица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хасково празнува 6 май - Гергьовден и Ден на храбростта и Българската армия

Община Хасково и Военните формирования в Хасково и Корен организираха тържествено честване на 6 май- Ден на храбростта и празник на Българската армия.  Венци и цветя на признателност пред паметника на Незнайния войн на площад „Свобода“ поднесоха..

публикувано на 06.05.24 в 13:34

Стотици отпразнуваха заедно Великден в село Роза

Стотици жители и гости на село Роза отпразнуваха един от най-големите християнски празници – Великден, в парка на населеното място. Множество игри, конкурс за най-вкусен домашен козунак, кратка програма и други празнични елементи забавляваха..

публикувано на 06.05.24 в 11:56
войнишкият паметник в Тулово

Родолюбци от Крън - с идея на изграждане на войнишки паметник

Паметник на загиналите във войните офицери и войници от град Крън планира да изгради Инициативен комитет от жители на селото, съобщи Чавдар Ангелов, директор на Национален парк музей "Шипка - Бузлуджа".  "Около 80 офицери и войници, родом от Крън, са..

публикувано на 06.05.24 в 10:00
Византийска православна икона на св. Георги, ХІV в., Константинопол

Над 6 800 старозагорци празнуват името си на Гергьовден

На 6 май - Гергьовден в Стара Загора празнуват над 6 800 именници. С името Георги са най-много - 3 311, след това са дамите на име Галина - 757. За имен ден ще черпят и 690 старозагорки на име Гергана. 348 са дамите с името Галя и точно толкова са и с..

публикувано на 06.05.24 в 09:50

Село Долно Изворово - там, където Бог има много имена, но за всички значи "любов"

В днешните напрегнати и трудни времена, когато вярата често е повод за разединение, в едно казанлъшко село мюсюлмани и християни са заедно на всички празници. В село Долно Изворово, Казанлъшко,  мюсюлмани и християни заедно са вдигнали минаре. И по същото..

публикувано на 06.05.24 в 09:05

С литийно шествие отбелязват Гергьовден в Ямбол

Литийно шествие с икона на Свети Георги Победоносец с частица от мощите на светеца ще премине по централни улици на Ямбол, информира кореспондентът на БНР  Даниела Костова. Празникът ще започне в църквата „Св. вмчк. Георги Победоносец" с..

публикувано на 06.05.24 в 08:11
снимката е илюстративна

Слънчев и топъл 6 май в Старозагорско

Слънчево и топло ще е в Старозагорско на днешния 6 май.  Максималните температури днес се очаква да достигнат до 23 градуса, а утрото в областния град посрещаме с температура на въздуха от 7-9 градуса.  Днес ще е и денят на голямото прибиране. Очаква се..

публикувано на 06.05.24 в 07:31
Византийска православна икона на св. Георги, ХІV в., Константинопол

Гергьовден е

Днес е 6 май – вторият ден от Великден, който съвпада с още един от най-големите пролетни празници на българите – Гергьовден .  Празникът е тачен в традициите и на християни, и на мюсюлмани по нашите земи.  Сред мюсюлманите в България празникът е..

публикувано на 06.05.24 в 07:00

Ще градят храм в сливенското село Панаретовци

След 200 годни от основаването си село Панаретовци, Сливенско,  инициативен комитет от местни млади хора започна да търси средства за изграждането на църква. За поредна година селото посреща Великденските празници без камбанен звън и празнична литургия...

публикувано на 05.05.24 в 10:50

Вярващи възобновяват параклис в сливенско

 Вярата  в Бог обедини християните от Сливен за спасяването на параклисчето „Света Богородица“ и облагородяването на пространството около него в местността Кишешлика. „Ремонтът на малката света обител започнал още през 2001 г. Бай Данчо. И  от тогава..

публикувано на 05.05.24 в 10:10