Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Лазаровден пъстър празник в “Аязмото” събра малки и големи

На Лазаровден стотици старозагорци и гости на града се насладиха на празнична програма, съчетала спорт, култура и изкуство. Дейностите започнаха още в 9.00 часа със спортни активности, включващи йога и за големи, и за малки, както и открити тренировки по бадминтон, волейбол и обща физическа подготовка. От Спортен клуб “Здраве и активно дълголетие” се постараха с тонизираща тренировка за “златна възраст”. Малко по-късно, музикалната програма огласи най-големия старозагорски парк и танцови и фолклорни формации, заедно с читалища, зададоха ритъм и настроение.

Детски творчески ателиета и работилници приканваха децата с разнообразни занимания - рисунка на асфалт, маски на животни, ателие по възларство, глинена работилница, “Забавна астрономия”, “Нарисувай ми...” и “Приказен цветен килим” с приказки и легенди в картините на български художници. На място бе и любимият на всички талисман на града - “Катерицата Кипи”.

Опашка от желаещи се зави пред обичаната от смелите малчугани “Въжена градина”,  предлагаща игри, демонстрации и състезание по ориентиране. От Туристически информационен център, традиционно за топлите дни,  организираха Безплатен тур “Парковете разказват своите истории”.

В Зоопарк Стара Загора желаещите имаха възможност да засадят цвете в градинката пред емблематичната статуя на двете мечета. Гостите на зооградината се запознаха и с мишелова Хари от Спасителен център за диви животни - Зелени Балкани на техния информационен щанд. От Прабългарска школа за оцеляване „БагаТур“ подариха безплатна снимка с кон на постилите ги деца.

За ожаднелите, специално на място бяха “В гората - хапване и пийване”, които предлагаха изнесен бар с разхладителни напитки.

Организатори на забавленията са Община Стара Загора, Център за подкрепа на личностно развитие – Стара Загора, Туристическо дружество „Сърнена гора“, Народно читалище „Родина 1860, Народно читалище „Настроение 2017“, Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“, Народно читалище „Христо Танев 2020“.

По публикацията работи: Деян Денев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В два кабинета в Стара Загора се поставят ваксини срещу коклюш на бременни

От днес  до 17 май всички бременни между 27-а и 36-а гестационна седмица включително могат да се ваксинират срещу коклюш в разкритите имунизационни кабинети в Стара Загора. Това каза за Радио Стара Загора д-р Светлана Петрова, началник на отдел..

публикувано на 09.05.24 в 13:54
Община Стара Загора

Община Стара Загора свързва работодатели с работници от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток“ 3 с предизвестия за съкращения

Община Стара Загора организира среща с участието на работодатели от областта ни и работници от ТЕЦ „Контур Глобал Марица изток“ 3, които са с връчени предизвестия за съкращения. Инициатори на събитието са още Министерството на труда и социалната..

публикувано на 09.05.24 в 12:43

МВР открива денонощна линия за нарушения за изборите

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.bg - за сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния..

публикувано на 09.05.24 в 10:02

Двама мъже са осъдени за кражба на кабели от парк „Митрополит Методи Кусев“ в Стара Загора

Районен съд – Стара Загора наложи на 26-годишния М. М. наказание лишаване от свобода за срок от пет години, което да изтърпи при строг режим, тъй като е извършил престъплението в условията на опасен рецидив. За другия подсъдим по делото Д. А., на 24..

публикувано на 09.05.24 в 09:49

Четири къщи са наводнени след обилните дъждове в павелбанското село Скобелево

Нормализира се ситуацията след снощните обилните дъждове в павелбанското село Скобелево. Четири къщи са наводнени след преливане на реките в селото. Няма бедстващи хора и населени места в общината без електричество, каза за Радио Стара Загора кметът на..

публикувано на 09.05.24 в 09:24

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна,..

публикувано на 09.05.24 в 07:28

Облачно и дъждовно време ни очаква днес

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца - през деня слабо ще се повиши. Днес ще бъде предимно облачно. В много райони в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, на места ще са значителни по количество. В Югозападна България ще..

публикувано на 09.05.24 в 05:53

Ямбол ще отбележи Деня на Европа с военен ритуал и молебен

С военен ритуал и благодарствен молебен в Ямбол ще бъдат отбелязани 9 май - Денят на Европа и Денят на победата над хитлерофашизма. В празничната програма за поредна година е включен и ученическият фестивал „С песните на Европа“. По традицията..

публикувано на 09.05.24 в 05:47

ОИК не взе решение по казуса Янко Янков

Общинската избирателна комисия на Стара Загора не успя да вземе решение по казуса с прекратяване пълномощията на общинския съветник Янко Янков. Стигна се до  решение по отхвърляне заради липса на необходимите 2/3 от гласовете. В началото..

публикувано на 08.05.24 в 18:39

Започват безплатни имунизации срещу коклюш на бременни жени

От 9 май 2024 г . започва извършването на препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени с документиран период на бременността между 27-а и 36-а гестационна седмица включително. Имунизацията е еднократна и ще се извършва с..

публикувано на 08.05.24 в 17:23