Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории под Липите:

Стоян Омарчевски - човекът, на който Стара Загора дължи създаването на Търговската гимназия

Знаете ли кой е Стоян Омарчевски?  Повечето хора свързват името му с честването на Деня на народните будители, но реално му дължим много повече. 

Стоян Омарчевски е родом от Нова Загора, завършва мъжката гимназия " Иван Вазов" в Стара Загора през 1908 година. 

Министър е на просвещението в правителството на Александър Стамболийски. И като такъв подпомага изграждането и откриването на над 1000 училища в много малки населени места, провежда реформа, с която основното образование в България става задължително, освобождава от данъци детската литература. Открива Медицински, Ветеринарен, Богословски, Агрономически факултети в Софийския университет. И не забравя Стара Загора, с която го свързват ученическите му години.

Омарчевски често гостува в града и обсъжда  проблемите на образованието с директорите на Мъжката и на Девическата гимназии в Стара Загора, разказва Райна Антонова, главен уредник отдел "Нова история" в Регионалния исторически музей. 

Така се ражда идеята тук да се проведе шестмесечен кооператовно - търговски вечерен курс за подготовка на  специалисти счетоводители най-вече за селските кооперации, защото такива кадри липсвали. 

Курсът преминава при огромен интерес, завършват го 100 човека, предимно учители, които получават диплом за счетоводители. "А напливът от желаещи да се запишат да учат е причината на следващата година да се вземе решение за откриването на професионално търговско училище", разказва Райна Антонова.   

Школото е частно, но помага и държавата. Изучавали се специални и  общообразователни предмети, наблягало се на изучаването на френски и немски езици.  

А 100 години назад във времето предците ни използват толкова модерния метод на така нареченото „дуално обучение“  - към училището действала и фирма, в която учениците да трупат практически опит. 

През септември, 1923 година, училището вече е смесена Търговска гимназия. По-късно започва да приема и момичета и вече 100 години продължава да подготвя кадри за българската икономика. 

Създаването на Търговската гимназия не е единственият принос на Стоян Омарчевски към просветата и културата в Стара Загора.  Той е в основата на това археологическото наследство на града ни да бъде съхранено, разказва Райна Антонова.  

Омарчевски  успява да осигури ежемесечна заплата на Атанас  Кожухаров, уредник и директор на Музея на Археологическото дружество „Августа Траяна“. 

Със създаването на дружеството през 1907 година и откриването на музея, Кожухаров изпълнява тази длъжност напълно безплатно, паралелно със задълженията си като директор на Девическата гимназия, а по-късно – на учител  в Мъжката гимназия. Член на същото археологическо дружество е и Добри Спилков, който, когато Омарчевски е ученик в Стара Загора, е негов настойник. Спилков  дава идеята на Министъра на просвещението да осигури финансиране за Кожухаров, за да може той да се посвети на дейността си в Археологическото дружество.  На освободеното от учителско място Кожухаров място в мъжката гимназия веднага е назначен младият преподавател  по история и география Стефан Минков, който също е привлечен за работа към Дружеството дружество. Няколко години по-късно на работа е назначен още един учител по история, който също подпомага Кожухаров – Георги Райков. На практика Райков става наследник на Кожухаров като директор на музея. 

Поредният епизод на "Истории под Липите", в който  разказваме за Стоян Омарчевски можете да чуете в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Дарина Колева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Светът е нашата песен“ обедини музиканти в проект с кауза

„Светът е нашата песен“ е музикален проект с кауза за опазване на околната среда. В него се обединяват музиканти, като група "Strykers“, невероятният глас Гергана Стоянова, позната ни от музикален формат и най – малкият участник, но голям по душа Леон..

публикувано на 28.06.24 в 17:25

Свиленградската професионална гимназия изпраща много успешна учебна година

Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика "Христо Ботев" в Свиленград изпраща една изключително успешна учебна година. Десетки са отличията и наградите, спечелени от възпитаниците на гимназията в различни конкурси и състезания...

публикувано на 28.06.24 в 16:05

Историческият музей в Свиленград привлича малки и големи с интересни инициативи през лятото

Историческият музей в Свиленград със съдействието на Общината и Арт галерията организират и тази година ваканционна програма за работа с деца „Лято в музея”. Предвидени са поредица от събития и атрактивни занимания като часове по моделиране с глина,..

публикувано на 28.06.24 в 11:52

„Най-щастливото турне“ на Графа стартира с грандиозен концерт в Летния театър в Стара Загора

Този петък (28 юни), голямото лятно шоу на Графа ще разтърси Летния театър в Стара Загора. От екипа му гарантират, че всички очаквания на публиката ще бъдат надминати. В основата на програмата е концепцията на впечатляващия концерт на Влади Ампов на НС..

публикувано на 28.06.24 в 11:10

Д-р Уес Уинджит представи "Позитивната образователна среда: Адлериански подход" в Тракийски университет

Д-р Уес Уинджит гостува на Тракийски университет и изнесе своя лекция за първи път на живо в зала на университета. Срещата е по покана на Департамента за информация и повишаване на квалификацията на учители  при Тракийски университет - Стара Загора..

публикувано на 27.06.24 в 13:00

Стара Загора събра елита на куизърите в България

В събота Стара Загора беше домакин на "Фестивала на знанието". Най-добрите отбори по куиз в страната си дадоха среща на третото поредно издание, организирано от варненеца Димитър Георгиев. 156 участници, разпределени в 21 отбора, отговаряха на 80..

публикувано на 25.06.24 в 18:30

Конкурс за късометражно кино събра ученици от цялата страна в Стара Загора

Третото издание на Национален конкурс за късометражно кино „Ученически кинофест Стара Загора“се проведе в РБ „Захарий Княжески“. Организатори са Международен младежки център и Център за подкрепа за личностно развитие, съвместно Община Стара Загора...

публикувано на 25.06.24 в 16:41

Инициативата "Светилник" предостави химн на училище в Сливен

Сливенското основно училище „Христо Ботев"  получи училищен химн като дарение от организацията на музикалните автори и издатели „Музикаутор".  Сертификатът за притежание бе връчен от Генералния директор на БНР Милен Митев на тържествена церемония в..

публикувано на 25.06.24 в 16:11

Потопената църква в яз. Жребчево пазела мощи на св. Иван Рилски

   Случайна среща с младата фотографка Антония Генчева от с. Енина ми припомни историята на Потопената църква в яз. Жребчево, започнала през 1959 г. с решението за построяването му.  Със своите 25 000 декара, водното съоръжение  е сред  най-големите язовири..

публикувано на 25.06.24 в 14:56

На рядък занаят обучават децата в Старозагорските минерални бани

Напоследък почти всеки празник на селище или фестивал на народното творчество, който да не покаже майсторството на различни занаяти. Един рядък занаят е чекането или чеканка, който създава релеф върху ламарина. „Името му идва вероятно от народната дума..

публикувано на 25.06.24 в 13:29