Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Университетите у нас няма да отворят врати в понеделник

Снимка: БГНЕС

Съветът на ректорите на висшите училища у нас отправи отворено писмо до президента, до служебния премиер, до министри, до българския еврокомисар, до омбудсмана, до председатели на парламентарни комисии и до председателите на парламентарни групи "по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона за висше образование (ЗВО)". На 20 май всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят врати, като изключение ще се направи единствено за дейности със спешен и неотложен характер", се съобщава в писмото.

Призоваваме за разбиране и подкрепа от цялото българско общество и най-вече от студентите и докторантите. Нашите действия не са резултат на моментна емоция, а на дългогодишно потискано недоволство, превърнало се вече в оправдан гняв. Това се казва в протестното писмо, подписано от 44 ректори на български университети до държавните институции.

"В навечерието на най-светлия за академичната общност празник – 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, сме принудени да се обърнем към цялата общественост в пореден опит да бъдем чути и разбрани.

Преподавателите, учените и служителите в администрацията на висшите училища са гръбнакът, които формира т. нар. елит на нацията. Необходимо е грижата за българската наука и образование да е изведена като основен национален приоритет в политиките на държавата", подчертават от Съвета на ректорите.

И още: "През последните три години средствата от брутния вътрешен продукт, предвидени за финансиране на българските университети, драстично намаляват. Трудовите възнаграждения на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни спрямо тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкова висок образователен и интелектуален ценз (и несъпоставими с възнагражденията на колегите от Европейските образователни институции).

С огромни усилия през м. март тази година, с изменение на Закона за висшето образование, по настояване на цялата система, са приети правила, обвързващи предвидените средства от държавния бюджет за образование и наука с определен минимален процент. Трудовите възнаграждения на академичния състав на държавните висши училища са фиксирани спрямо средната брутна работна заплата за страната.

Отдавна най-талантливите млади хора на България не избират кариера в науката. Наблюдава се и текучество на хабилитирани лица към педагогически професии и ангажименти в системата на средното образование, и други, които не са свързани с образованието. В същото време системата претърпява положителни вътрешни трансформации.

Според официални данни на независимите рейтингови класации публикационната активност и цитируемост на българските учени в престижни международни реферирани и индексирани издания през последните 5 години се повишава не в проценти, а в пъти", се казва в писмото.

Съветът на ректорите определя 20 май за начална дата за стъпаловидни по продължителност протестни действия на всички висши училища до края на семестъра (протестите ще се изразяват в стъпаловидно нарастване на дните, в които висшите училища няма да работят). В тези действия може да бъде включено и реално блокиране на ключови артерии в страната.

По публикацията работи: Таня Балабанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Паралелно преброяване на "Галъп" при 65% извадка: „Величие“ събира 4,4%

При 65% от паралелното преброяване на "Галъп" в българския парламент ще влязат седем партии: ГЕРБ-СДС 24,5% ДПС  15,8% ПП-ДБ 15,0% ВЪЗРАЖДАНЕ 14,3% БСП ЗА БЪЛГАРИЯ 7,8% ИМА ТАКЪВ НАРОД 5,9% ВЕЛИЧИЕ 4,4% Под..

публикувано на 09.06.24 в 23:15

В секция в кв. "Надежда" в Сливен има едва 15 гласували

Липсата на изборна кампания е една от причините за рекордно ниската активност на изборите две в едно в област Сливен, коментира кореспондентът на БНР Стоян Радев в изборното студио на Радио Стара Загора. По думите му тази не активност не се..

публикувано на 09.06.24 в 23:08

Около 33,9 процента е избирателната активност в област Стара Загора

Около 33,9 процента е избирателната активност в област Стара Загора според екзитпола към 20 часа на „Галъп“, съобщи Яница Петкова, социолог в агенцията. По думите й именно твърдите ядра на партиите са отишли да гласуват и са решили изборите...

публикувано на 09.06.24 в 22:37

Изборният ден в Сливенска област завърши с 20 минути по-късно

Изборният ден в Сливенска област завърши в 20.20 мин. Причината за закъснението е желанието на група избиратели в село Тополчане да гласува в последния момент.  Пред трите секции в Тополчане около 19.45 са се появили избирателите, които са поискали да..

публикувано на 09.06.24 в 21:49

Три социологически агенции: ГЕРБ-СДС – победител на вота

ГЕРБ-СДС е победител на вота днес. Това сочат данните на социологическите агенции "Тренд", "Алфа Рисърч" и "Маркет линкс". Според екзитпол на "Тренд" за ГЕРБ-СДС  са гласували 25,8% от упражнилите правото си на вот, за ПП-ДБ - 15,5%, за ДПС - 14,7%, за..

публикувано на 09.06.24 в 20:34

Приключи изборният ден в Ямболско

Без нарушения приключи изборният ден в Ямболска област.  По последни данни на този вот  избирателната активност остава рекордно ниска и отбелязва спад със 7,4 % от предходните парламентарни избори през април 2023 г., когато  е била близо 27 процента...

публикувано на 09.06.24 в 20:30

Екзитпол на "Галъп" към 20 часа: ГЕРБ 26,7%, ДПС 15,5%, ПП-ДБ 15,1%, „Възраждане“ 14,7%

ГЕРБ-СДС печелят изборите за български парламент и евровота с малко над 10% пред следващите с малки разлики ДПС, ПП-ДБ и „Възраждане“, това сочат данните към 20 часа от екзит пола на „Галъп“. Според социологическата агенция към същия час активността..

публикувано на 09.06.24 в 20:26

"Галъп": ГЕРБ печелят и двата вота убедително

ГЕРБ-СДС печелят изборите за български парламент и евровота с малко над 10% пред следващите с малки разлики ДПС, ПП-ДБ и „Възраждане“, това сочат данните към 19 часа от екзитпол на "Галъп интернешънъл болкан", социологическата агенция, с която БНР..

публикувано на 09.06.24 в 20:00

15.14 % е избирателната активност за Народно събрание в Сливен към 16.00 ч.

Избирателната активност в Сливенска област за Народно събрание достигна 15,14%  към 16.00, съобщиха от РИК. За национален парламент са гласували 25 741 души. За Европейски парламент са гласували 14,94% от имащите право на глас или 24 270 избиратели. В..

публикувано на 09.06.24 в 18:33