Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Стара Загора се включва в програмата на Европейската нощ на музеите

Радио Стара Загора се включва в програмата на Европейската нощ на музеите с прожекция на филма за Мара Шопова в музей „Литературна Стара Загора“.

Кратката документална лента ще бъде показана от 18 часа на 18 май в сградата на музея, след което е предвидена и среща със създателите на филма. 

Една от първите актриси на театралната сцена в Стара Загора, първата режисьорка на оперно представление в България, първият глас на Радио Стара Загора – зад всичко това стоят името, трудът и сърцето на Мара Шопова. Жената, без която градският живот и култура между 20-те и 70-те години на миналия век, не би бил същият. За нея самата се знае и много, и малко.

С нелеката задача да съберат известното и не толкова познатото за Мара Шопова в кратък документален филм се нагърби екипът Анна Турлакова и Емил Енчев от Радио Стара Загора.

"В лентата на фона на архивни снимки може да чуете и автентичния глас на Мара Шопова. Ще видите какво пише в дневниците й и какво разказват за нея наследници и изследователи на историята на културния живот на Стара Загора", споделят авторите.

Продуценти на филма са БНР – Радио Стара Загора и община Стара Загора.

Премиерата на лентата „Сцената - същността на един живот“ се състоя преди година в Радио Стара Загора.

По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Трябва да се осигури някаква начална военна подготовка за младото поколение. Това заяви президентът Румен Радев в Стара Загора, където участва в Четвъртия национален събор на запасното войнство.  Той добави, че съюзниците ни в НАТО вече връщат..

публикувано на 14.06.24 в 12:28

Движението по пътя Казанлък - Стара Загора временно е в едната лента

Временно е ограничено движението в изпреварващата лента по пътя Казанлък - Стара Загора в района на Стара Загора. Трафикът се осъществява в активната лента заради пътен инцидент. С повишено внимание трябва да се движат и шофьорите по пътя Габрово -..

публикувано на 14.06.24 в 11:48

Промяна в разписанието на вътрешноградските автобусни и тролейбусни линии

Община Стара Загора уведомява жителите и гостите на град Стара Загора, че считано от 17.06.2024 г. /понеделник/, вътрешноградските автобусни и тролейбусни линии ще се изпълняват съгласно утвърдените маршрутни разписания за работни, неучебни дни. За..

публикувано на 14.06.24 в 11:12

В Шипка се нуждаят от още доброволци за разчистването на града

Частично бедствено положение е обявено в град Шипка. Тази сутрин започна разчистването с помощта на доброволци. Няма пострадали и бедстващи хора. Буреносни облаци обаче отново приближават града в този час.   Пораженията са материални. Все още не..

публикувано на 14.06.24 в 11:02

След изборите: Сгрешени протоколи, липса на организация и проблеми с машините отчита РИК - Стара Загора

Много сгрешени протоколи, липса на организация и проблеми с машините отчете председателят на Районната избирателна комисия в Стара Загора Теодора Крумова. След всяко провеждане на избори все повече стават членовете на секционни избирателни комисии,..

публикувано на 14.06.24 в 09:48

Катастрофа на пътя Стара Загора - Казанлък

Катастрофа по пътя Стара Загора - Казанлък в посока Стара Загора малко преди отбивката за околовръстния път, видя репортер на Радио Стара Загора.   Автомобилърт вероятно е самокатастрофирал, защото не се вижда друга кола в близост. Инцидентът е станал..

публикувано на 14.06.24 в 08:58

Бедствено положение обявяват в Нова Загора

Обявяват бедствено положение в Нова Загора след бурята снощи. Счупени прозорци на сгради и смачкани автомобили е равносметката о снощи. Започва почистването на улиците в града от паднали клони и листа. Днешният ден ще бъде неучебен в Нова Загора,..

публикувано на 14.06.24 в 08:29

Частично бедствено положение обявяват в Казанлъшко

В Казанлъшко обявяват частично бедствено положение заради снощната буря и градушка.  Най-много щети са нанесени в  Шипка и Казанлък  Няма пострадали и бедстващи хора. Тепърва ще се описват щетите.  Множество са подадените сигнали за паднали дървета...

публикувано на 14.06.24 в 07:50

Акция за безвъзмездно кръводаряване организират в Ямбол

Акция за безвъзмездно кръводаряване организират днес в Ямбол областната структура  на Българския Червен кръст и Кръвния център в областната болница. Инициативата е по повод Световния ден на безвъзмездния кръводарител , който се отбелязва на 14 юни...

публикувано на 14.06.24 в 05:27

Избраха Царица роза и Цар на минералната вода в Павел баня

За 20-и път Павел баня избра Цар на минералната вода и Царица Роза Галена Назърова е новата Царица Роза, а Александър Динев бе избран за Цар на минералната вода - Павел баня – 2024. Изборът бе направен след онлайн гласуване в интернет страницата..

публикувано на 13.06.24 в 23:26