Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Vox populi, vox Dei

Гласът на младите: Вярваме повече на политиците в Брюксел

Инфлуенсъри са новите лидери на мнение

На снимката от ляво надясно: Илиана Искърова, Валентин Глушков - Млад омбудсман на Стара Загора, и Яна Янева

В навечерието на избори "две в едно" се обърнахме към активни млади хора от Стара Загора. Те ще гласуват за първи път. Ентусиазирани са, че могат да упражнят избирателни права и следят отблизо обществено-политическия живот у нас и в страните от ЕС. Признават, че не се информират от традиционните новинарски емисии, а формират мнение от социалните медии, четат различни източници, дискутират в неформална среда, следват инфлуенсъри. Според тях политическите формации в страната не предлагат решения на актуалните проблеми, а това води до слабо младежко участие в изборния процес.

И добавят:

"Политическите партии нямат допир до поколение Z. Младите възприемат всякакъв вид информация чрез социалните мрежи".

"Много от българските младежи на 18 години не са подготвени да гласуват". 

Те настояват качеството на образованието у нас да се подобри, призовават за борба с дискриминацията спрямо младите от Източна Европа, които кандидатстват в западни университети и за преосмисляне на Зелената сделка.

Цифровата генерация вярва повече на политиците в Брюксел, отколкото в София. 

Разговаряме с Валентин Глушков, Млад омбудсман на Стара Загора,  Яна Янева и Илиана Искърова. Тримата са единадесетокласници в Математическата гимназия. 

Като представители на поколението Z, те израстват в дигитален свят, който формира нови умения и променя общоприетите стандарти за общуване и ценности. 

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стара Загора събра елита на куизърите в България

В събота Стара Загора беше домакин на "Фестивала на знанието". Най-добрите отбори по куиз в страната си дадоха среща на третото поредно издание, организирано от варненеца Димитър Георгиев. 156 участници, разпределени в 21 отбора, отговаряха на 80..

публикувано на 25.06.24 в 18:30

Конкурс за късометражно кино събра ученици от цялата страна в Стара Загора

Третото издание на Национален конкурс за късометражно кино „Ученически кинофест Стара Загора“се проведе в РБ „Захарий Княжески“. Организатори са Международен младежки център и Център за подкрепа за личностно развитие, съвместно Община Стара Загора...

публикувано на 25.06.24 в 16:41

Инициативата "Светилник" предостави химн на училище в Сливен

Сливенското основно училище „Христо Ботев"  получи училищен химн като дарение от организацията на музикалните автори и издатели „Музикаутор".  Сертификатът за притежание бе връчен от Генералния директор на БНР Милен Митев на тържествена церемония в..

публикувано на 25.06.24 в 16:11

Потопената църква в яз. Жребчево пазела мощи на св. Иван Рилски

   Случайна среща с младата фотографка Антония Генчева от с. Енина ми припомни историята на Потопената църква в яз. Жребчево, започнала през 1959 г. с решението за построяването му.  Със своите 25 000 декара, водното съоръжение  е сред  най-големите язовири..

публикувано на 25.06.24 в 14:56

На рядък занаят обучават децата в Старозагорските минерални бани

Напоследък почти всеки празник на селище или фестивал на народното творчество, който да не покаже майсторството на различни занаяти. Един рядък занаят е чекането или чеканка, който създава релеф върху ламарина. „Името му идва вероятно от народната дума..

публикувано на 25.06.24 в 13:29

Графа избра Стара Загора за началото на националното си турне

„Най-щастливото турне“ на Влади Ампов-Графа стартира в Стара Загора на 28 юни.  В специалното събитие ще чуем най-доброто от творчеството на певеца - от любими летни хитове до докосващи сърцето романтични балади. Вечер на споделена радост очаква..

обновено на 24.06.24 в 15:38

Жълт код: как да предпазим детската кожа през летния сезон

Въпреки горещите дни, едно от най-любимите летни занимания на децата си остава играта на слънце. Дали с плажна архитектура на пясъчни замъци, в морето или басейна, карайки колело под палещите лъчи, или друго - децата обичат точно тези забавления на..

публикувано на 23.06.24 в 11:50

Палеокастро – скалното светилище на Слънцето

Тополовградското скално светилище Палеокастро принадлежи на древна мегалитна цивилизация, живяла по нашите земи, разказа  Веселин Кълвачев, директор на Историческия музей в града. За пета поредна година група ентусиасти ще се изкачат до мистичния..

публикувано на 20.06.24 в 11:29

Заплененият от Словото Стоян Кокенов и неговата "рожба" - списание "Хризантеми"

В поредния епизод на "Истории под Липите"   ще ви върнем сто лета назад във времето, малко преди да избухне Първата Световна война.  През май, 1916 година в Стара Загора се появява ново печатно издание за лирическа поезия, художествена критика и..

публикувано на 19.06.24 в 14:54

Футбол, деца и успешната връзка между тях

Всички знаем, че спортът е полезен и приятен начин да подобрим физическото здраве на децата . Би могъл да бъде толкова добър и при формиране на детската психика. Колективните спортове са идеалния вариант за това - приучават децата на споделена..

публикувано на 16.06.24 в 11:50