Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класическата музика отразява човешката душевност

6
Младен Станев
Снимка: Рад Димитров

Младен Станев е хормайстор в Държавна опера Стара Загора. От 2000 година е част от творческия състав на първата извънстолична опера. Завършил е Държавната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров"- София. Негови преподаватели са сред титаните на музикалното образование в България. Всеки от тях е оставил следа в съзнанието му. "Първият ми спомен беше от Бенцион Елиезер, след това Пенчо Стоянов, Георги Костов, Нева Кръстева, която продължава да свири и да музицира, с отношение към полифонията. В Академията всеки имаше преподавател по дирижиране, моят беше Вирджиния Атанасова, но се учихме от всички. Забележителният Георги Робев с яркото си присъствие покоряваше. Такива бяха и класовете на асистентите му Крум Максимов и Мирослав Попсавов. Специално отношение имам към преподавателя ни по оркестрово дирижиране Иван Маринов. Той беше себичен и дори груб, но от него съм научил много в този занаят."

Младен Станев е роден през 1974 година в Котел, град на будители и просветители възвисили книжовното и образователното дело, живописното място скътало едни от най-добрите образци на възрожденската архитектура. Израснал е в многодетно семейство. "Като трето дете бях най-глезеното, ако не броим кучето. Имахме расов пекинез, на име Джема. "Четвъртото" дете беше най-обичано. Всички се фокусирахме върху него. Имаше характер, само си налагаше наказанията", си спомня с усмивка хормайсторът на старозагорската опера, който в ранно детство е опитвал да импровизира по-сложни мелодии на...триола. Забавният детски духов инструмент с шарени клавиши, наподобяващ звук на блок флейта и малък акордеон, предопределя бъдещите му занимания.

Хормайсторът на старозагорската опера е автор на композиции и аранжименти за различни музикални и инструментални ансамбли, има красноречиво перо, пише и публикува статии в специализирани музикални издания, участва и журира национални и международни хорови конкурси. Преди повече от месец се завърна с награда за най-добър диригент от IV-тия Международен музикален фестивал "Микеланджело Буонароти"- Флоренция, Италия, а ръководеният от него Смесен хор "Петко Стайнов"- Казанлък завоюва първи места в категориите "Смесени хорове" и "Сакрална музика", сребърна диплома за изпълнение на "Популярна, джаз и фолклорна музика" и за изпълнение на произведение от италиански автор.

Свободното си време маестро Станев посвещава на семейството, риболова, работа в градината и фотографията. Рисунките със светлина го държат в плен от детските години. Първите си снимки прави със семейния "Zenit". "В шести клас се записах на кръжок по фотография. Къщата ни се превърна във фото-лаборатория. Купиха се ванички, химикали, проявители, фиксажи, хартия за копиране. Спомням си, че един ден всички в къщи искаха да ме бият, защото превърнах ваната в каскада от фонтани, в които да проявявам снимките и банята беше със специален режим на ползване." Днес порасналият фотолюбител снима с телефон и улавя в кадър всичко привлякло вниманието му. Страстта към композиране личи във фотосите му. Участва в различни онлайн конкурси за любители. И печели награди. Негова снимка на Държавна опера Стара Загора е отличена с първа награда на фотоконкурс. "Бях попаднал на хубаво време, с много рефлексии от стъклата и странно небе."

Младен Станев е щастлив с това, което има. Ежедневието му минава по нотното писмо на класическата музика. За него тя е отражение на човешката душевност, градеж на цивилизацията. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Посветената на празника на Ямбол изложба "Светлината" представя творби на Николай Димитров

Изложба „Светлината“ се провежда за деветнадесета поредна година. Тя стартира за първи път през 2006 г. и има за цел да представи творчеството на художниците от Ямбол и региона. Традиционно се провежда на празника на града – Свети Дух. Специален гост..

публикувано на 24.06.24 в 14:16

DOWNTOWN с нов албум – „Рок свят“

Рок група DOWNTOWN представи в ефира на Радио Стара Загора три нови песни - „Рок свят“, „Ти си моят живот“ и „Пътуване“, които  са част от втория им албум „Рок свят“ 2024 г. Албумът вече е готов, общо песните в тавата са осем. Всички са записани в..

публикувано на 23.06.24 в 14:32

Балетът „Кармен“ оживява на Летен театър Стара Загора

Балетната постановка по музиката на едноименната опера на Жорж Бизе, допълнена и обогатена с още фрагменти от други творби на композитора, създадени в чувствените години на Романтизма, дава уникалната възможност на балетната трупа на Русенската опера..

публикувано на 19.06.24 в 12:35

Метамодернизмът влиза в Художествена галерия – Стара Загора

На 19 юни (сряда) от 18:00 ч. в Художествена галерия – Стара Загора се открива изложбата „Метарезерви 2024“ с куратор Атанас Тотляков. Посетителят е поканен да се запознае с този поглед към изкуството и обществения живот, отразяващ измененията и..

публикувано на 19.06.24 в 09:25

„Турандот“ на старозагорска сцена „100 години след Пучини“

Операта с кукли „Турандот“ е поредното събитие, с което Старозагорската държавна опера отбелязва годишнината от смъртта на автора й Джакомо Пучини под мотото „100 години след Пучини“. След камерния концерт със заглавието „От любов към..

публикувано на 18.06.24 в 15:25
Огнян Драганов

Огнян Драганов: Изкуството се нуждае от подкрепата на публиката

Днес, 13 юни, от 19.00 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора е представянето на "Бохеми" , една от ранните  опери Джакомо Пучини. Спектакълът създаден през 2017 година повече от осем години се радва на интереса на публиката. "Музиката е..

публикувано на 13.06.24 в 13:05
giacomo_puccini

Камерен концерт с песните на Джакомо Пучини

През 2024 година оперният свят отбелязва 100-годишнината от раздялата си с Джакомо Пучини. И Държавна опера Стара Загора се присъединява към събитията посветени на безсмъртното творчество на великия композитор. Под мотото "100 години след Пучини", през..

публикувано на 10.06.24 в 18:55

"Едно общество създава средата и политиката си - трябва да комуникираме по важните теми мащабно"

Колективите "Poiema Collective", "На Улицата" и екипът на инициативата "ЗаВръщане в България" организират творчески конкурс на тема "Стара Загора през твоите очи". Няма ограничения във възрастта за желащите участници, които могат да..

публикувано на 10.06.24 в 15:19

Стара Загора с аромат на липи и усещане за свобода

От днес до края на седмицата Стара Загора е домакин на джаз фестивал.  За втора поредна година музикалното събитие е с името "Цветовете на джаза" .  Програмата е цветна, точно като името на форума, и акцентира върху участието на изявени български..

публикувано на 10.06.24 в 14:45