Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректорът на Тракийския университет предложи проф. Николай Михайлов за „Почетен гражданин на Стара Загора"

Снимка: Тракийски университет

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков, подкрепен от ректорското ръководство, предложи проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Стара Загора". Мотивите за предложението са свързани с приноса на проф. Николай Михайлов като учен, мениджър на голяма международна компания, дарител и общественик към университета и града:

„Повече от 30 години проф. Михайлов, независимо в коя точка на Балканите и Европа развива компанията си, той остава свързан със Стара Загора. Неговата научна, творческа и професионална кариера започва именно в Стара Загора. Развитието на устойчива, просперираща и желана Стара Загора, той превръща в своя кауза. Неговата воля, устрем и лидерски качества, както и подкрепата му на различни инициативи, каузи, институции – културни, спортни, духовни носят не само добавена стойност за Стара Загора, но се превръщат в много ценен актив за развитието на обществеността в града.

Професионалната и творческа  биография на проф. Михайлов е доказателство за Път, който събира в едно корпоративна адаптивност и зрялост, научни търсения, солидарност и  съпричастност към обществото, култура на дарителството.

Паралелно с развитието на  професионалната си и научна кариера, проф. Михайлов членува и  е  учредител на организации, които със своята експертиза и инициативи активно участват в обществения живот на страната. Той е председател на Българския форум за транспортна инфраструктура (БФТИ), организацията представлява България в  Световната пътна асоциация (PIARC). Три поредни мандата професорът е ръководител на Катедра „Пътища и транспортни съоръжения" в УАСГ, през годините е бил в управителните съвети  на КСБ,  на ББА „Пътища". Съпредседател е на Комитета по "Инвестиционни проекти и инфраструктура" към Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Проф. Михайлов е  председател на УС на фондация „Трейс за хората", член на УС на фондация „Буров".

Той е носител на множество награди, сред които Приз "Буров" за индустриално управление за 2010 г. на Сдружението на пътните инженери и консултанти –  "Инженер на годината 2012".

През октомври 2020 г. проф. Михайлов бе удостоен със званието Доктор Хонорис Кауза на Тракийски университет, Стара Загора.

Надяваме се заслугите на един уважаван и деен общественик, какъвто е проф. Николай Михайлов, да бъдат оценени и той да бъде удостоен с високото отличие „Почетен гражданин на Стара Загора". Вярваме, че предложението на Ректорското ръководство ще бъде уважено от членовете на Общинския съвет и тяхното решение ще бъде проф. Михайлов да получи заслуженото отличие."

 До момента подкрепящи писма към предложението на ректора входираха : ПГАСГ „Лубор Байер", Областно представителство на Камара на строителите в България, Търговско-промишлената палата в Стара Загора, Граждански клуб „Липа", Лайънс клуб „Тракия", ПФК „Берое", , СНЦ „Верея", Баскетболен клуб „Берое", Спортен клуб по стрелба и Спортен клуб по борба „Берое".


По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Майстори от Исперих редят старозагорските павета

Майстори от Исперих редят старозагорските павета по централната улица „Княз Борис I“между парк „5-ти октомври“ и ул. „Хаджи Димитър Асенов“. Не за първи път бригадата е в града на липите, защото преди време те са редили каменните блокчета и на..

публикувано на 04.10.24 в 12:47
Община Свиленград

Започва ремонт на пътища в Свиленградско, които ще отворят Сакар за туризъм

Община Свиленград реализира редица инфраструктурни проекта, най-важните от които са за ремонт на пътища, водопроводи, както и на образователната инфраструктура, съобщи за Радио Стара Загора кметът на общината арх. Анастас Карчев в навечерието на..

публикувано на 04.10.24 в 12:42
Милен Алагенски

40 майстори на четката ще представят своите произведения в Есенен салон 2024

32-ро издание на изложбата „Есенен салон“ организират местното представителство на Съюза на българските художници и Община Стара Загора. Ежегодната среща на творците с публиката ще бъде открита по традиция навръх празника на Стара Загора 5 октомври,..

публикувано на 04.10.24 в 12:35

Средновековен събор откриват в крепостта „Туида" в Сливен

Осмият тридневен средновековен събор „Помни славата" започва днес в крепостта „Туида" в Сливен. Фестивалните дни ще бъдат наситени с много демонстрации на средновековни битки, конна езда, оръжие, бит и храни.  В първият фестивален ден основно..

публикувано на 04.10.24 в 11:46

Зам.-кметът Надежда Чакърова: Книгата „Кметовете на Млада Загора” е завладяващ пример и вдъхновение за младите в Стара Загора

„В Община Стара Загора се радваме, че в навечерието на празника на града ни се сбъдна една мечта - реализацията на книгата „Кметовете на Млада Загора“. Идеята, чрез осъществяването на подобни инициативи, е младите хора да натрупат ценния капитал, който..

публикувано на 04.10.24 в 09:40

Поредна вандалска проява в гробищата в Ямбол

Сигнал за поредна вандалска проява в ямболските гробища е подаден в полицията. От общината предвиждат поставянето на видеонаблюдение, за да бъде ограничено влизането в нощните часове на територията на гробищния парк. Само преди дни мраморна..

публикувано на 04.10.24 в 09:33

Образованието е знание, а знанието те прави можещ

Професор д. ик. н. инж. Николай Михайлов , учен, мениджър на голяма международна компания, дарител и общественик  и Любомир Любенов , преподавател по математика, човекът, благодарение на когото всяка година м атематици от Стара Загора покоряват..

публикувано на 04.10.24 в 09:20
Мартин Кръстев, победител от миналогодишното издание на конкурса Веселин Ханчев, с премиера на първата му стихосбирка

92 млади поети събира под Липите националният конкурс "Веселин Ханчев"

92 млади дарования очакват преценката на журито кой сред тях е най-талантливият участник в Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ 2024.   Емблемата на Есенните литературни дни в Стара Загора ще отбележи 41-ото си поредно издание...

публикувано на 04.10.24 в 08:40
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

Навършват се 121 години от рождението на Джон Атанасов, днес е кулминацията на честванията

Кулминацията на събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов ще бъде днес  в Ямбол и село Бояджик, откъдето са родовите корени на Бащата на компютъра.  Днес  се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чийто..

публикувано на 04.10.24 в 07:21

Слънчево с летни температури на изток, облачно - на запад

Днес над източната половина от страната ще бъде предимно слънчево, а над западната облачността ще е предимно значителна, гласи прогнозата на НИМХ.  След обяд и през нощта на места в Западна България ще има валежи от дъжд.  Ще духа умерен, близо до..

публикувано на 04.10.24 в 06:46