Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите масово не участват в програми за повишаване на квалификацията

Зорница Славова
Снимка: БГНЕС

България е на дъното в Европейския съюз по показател учене през целия живот. Едва 1.4% от хората в активна възраст 25-64 години са участвали в някаква форма на обучение и образование през 2023 г., като за ЕС този процент е 13. 

В ефира на Радио Стара Загора Зорница Славова от Института за пазарна икономика коментира, че това е не само проблем на пазара на труда, но и липса на държавна политика. Държавата отделя огромни средства за създаване на временна заетост, вместо да инвестира в повишаване квалификацията на хората в трудова възраст. 

Славова посочи, че в едва 8% от професионалните паралелки в средното образование се осъществява дуално обучение, което е пряката връзка с пазара на труда. 

Зорница Славова даде неусвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост като пример за неефективността на държавните институции.

Цялото интервю на Нели Ангелова със Зорница Славова може да чуете в прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Десислав Тенев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Входът на Свиленград има ново художествено оформено пространство

Свиленград посреща влизащите откъм автомагистрала „Марица” с нова визия. Кръговото кръстовище на входа на града, обособено при пресичането на ул. „Сан Стефано” и ул. ”Д-р Страшимир Дочков”, е с благоустроена зелена площ и художествено оформено..

публикувано на 11.10.24 в 13:15

229 абсолвенти изпрати тържествено Педагогически факултет към Тракийски университет - Стара Загора

Сред специалните гости на тържественото събитие бяха представители на община Стара Загора, както и директори на училища и детски градини.  Декани и заместник-декани на основни структурни звена в Тракийски университет – Стара Загора също бяха част..

публикувано на 11.10.24 в 13:11

В Болярово започнаха празничните събития по повод 50 години от обявяването му за град

  Жителите на Болярово отбелязват 50 години от обявяването му за град.  Актът става с Указ № 1942 на Държавния съвет на НРБ от 04.09.1974 г., а от 1978 г. общината е и в състав от сегашните 20 населени места в югоизточната част на област Ямбол. С площта..

публикувано на 11.10.24 в 12:19

Към момента няма нарушения на изборното законодателство по време на днешната полицейска акция в старозагорско

Специализирана полицейска операция по линия престъпления, свързани с нарушения на изборното законодателство, както и противодействие на битовата престъпност се провежда на територията на ОДМВР-Стара Загора днес. Проверките се извършват в..

публикувано на 11.10.24 в 10:59

Водач на каруца загина при катастрофа на пътя между две сливенски села

Мъж на 64 години е загинал тази сутрин при тежко пътно произшествие между сливенските села Малко Чочовени и Гавраилово.   Автобус на градския транспорт е ударил каруца, следствие на което управляващият каруца е загинал. Загинал е и конят. Вторият..

публикувано на 11.10.24 в 09:21
Владимир Иванов

Основните стоки поскъпват традиционно през есента

Ще наблюдаваме една естествена тенденция на повишаване на цените на олиото , световните и европейския пазар вече дават индикации за това, но пазарът ще се балансира при достигане на 10-13% поскъпване на продукта. Това каза за Радио Стара Загора..

публикувано на 11.10.24 в 09:03

Специализирана полицейска акция се провежда в област Стара Загора

Специализирана полицейска операция по линия престъпления, свързани с нарушения на изборното законодателство, както и противодействие на битовата престъпност се провежда на територията на ОДМВР-Стара Загора днес. Това съобщават от пресцентъра на полицията...

публикувано на 11.10.24 в 08:40

Предимно облачно ще бъде времето в последния работен ден от седмицата

Днес облачността ще е значителна и след обяд в Западна България, през нощта срещу събота и в останалата част от страната ще има валежи от дъжд , на места ще прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър, в западната половина от северозапад, а в източната от..

публикувано на 11.10.24 в 05:02

Запален автомобил затвори важен булевард в Стара Загора

Лек автомобил горя в късния следобед в Стара Загора. Инцидентът се е случил по бул. "България" в близост до малкия "Железник".  Към момента екип на пожарната вече е изгасил автомобила. Движението е спряно, пътят по булеварда е затворен в продължение на..

публикувано на 10.10.24 в 18:51

Приключват ремонтните дейности на няколко обекта в Болярово

Приключиха дейностите по осветяването на моста в един от входовете на град Болярово. Мостовото съоръжение над река „Поповска“ бе основно ремонтирано преди години, а сега на него са поставени пилони и осветителни тела. С нов покрив е сградата на младежки..

публикувано на 10.10.24 в 17:17