Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петковден е!

Снимка: БГНЕС-архив

На 14 октомври Светата Православна църква почита паметта на Света Параскева - Петка, , наречена още Българска. Имен ден днес празнуват близо 2000 старозагорци. А най-разпространено име в общината е Пенка, което се носи от 1161 дами. 

Покровителката на дома и семейството Света Параскева - Петка е родена в град Епиват на Мраморно море през 11 век. Води благочестив живот, а след смъртта й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация. Цар Иван Асен IІ ги пренася в Търново, където се пазят до превземането му от турците. След дълги странствания мощите намират покой в румънския град Яш, където се съхраняват и до днес. . 

 Света Петка се смята за закрилница на дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните. 

Петковден бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. Дотогава всичката земеделска дейност трябва да е приключила, затова и народът казва „ На Петковден ралото да ти е под стрехата“. 

Денят празнуват и овчарите – на Петковден те пускат кочовете при овцете, след което на овчаря се носи дар - баница. 

Според вярванията, от Петковден до Димитровден -26 октомври, до когато продължава оплождането на добитъка, жените не бивало да работят с вълна, да плетат, а ножиците се връзвали с червен конец, за да не се отваря устата на вълка. 

 Счита се, че дреха, ушита по това време, ще е “болна”. И ако бъде облечена от човек, той може да загуби разсъдъка си, или да се разболее. А след смъртта си ще се превърне във вампир. 

 След като животните бъдат заплодени, по традиция, жените изпичат пресни питки и ги раздават, за да се роди здрав добитък. 

Дните от Петковден до Димитровден имат митичен смисъл съответстващ на мръсните "погани" дни. Тези дванадесет дни, наричани още „вълче или вампирско погано“. представляват сакрална граница между старата и новата година. И подобно на мръсните дни, времето от Петковден до Димитровден е време за бродене по човешките земи на чудати и отвъдни същества. 

 На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големият, наречен „Света Петка“, се слага на трапезата върху мъжка риза, паничка сол и чаша вино. Къщата се ръси със светена вода, обредният хляб се прекадява и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастната жена вдига хляба високо и благославя с него всички и раздава парченца. 

На масата ни на Петковден е хубаво да присъства: гювеч с овнешко, курбан чорба, сармички с лозови листа, шкембе, ястия с праз, обредни хлябове. 

На 14 октомври имен ден празнуват:  Петко, Петка, Петкан, Петкана, Петя, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Параскева, Кева. Да са здрави и светли имената Ви ! И да ги чувате с Добро



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Нова Загора

Петковден е празник на Нова Загора

По традиция Нова Загора отбелязва своя празник на 14 октомври - Петковден. Богата културна програма очаква жителите и гостите на града в празничния ден. Празникът на Нова Загора започва със света литургия в храм "Св. Петка Търновска" от 9:00..

публикувано на 14.10.24 в 09:02
Град Твърдица

На Петковден Твърдица чества празник на града

На Петковден Твърдица чества празник на града, съобщиха от Общината. Празничният ден ще започне с литургия в храм "Св. Петка", на централния площад "Свобода" сутринта ще отвори врати базар на изкуствата, а в следобедните часове на площада ще има ритуал,..

публикувано на 14.10.24 в 08:59

Повече слънце днес, със слаб до умерен вятър

Днес ще преобладава слънчево време. От запад на изток ще има временни увеличения на облачността - средна и висока. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина умерен вятър от запад-северозапад. Такава е прогнозата на НИМХ при БАН. В..

публикувано на 14.10.24 в 07:36

Събраха над 226 хил. лева за пострадалите при пожарите в селата Воден и Крайново

Над 226 хил. лева са събраните от дарения средства за пострадалите при пожарите в селата Воден и Крайново. Комисия  ще определи каква сума да получат отделните домакинства. Все още се очакват средствата, които ще бъдат отпуснати от Междуведомствената..

публикувано на 13.10.24 в 12:55

Потрошиха линейка на спешния център в Казанлък

Потрошиха линейка на спешния център в Казанлък, която се е отзовала на адрес за жена в тежко състояние в село Хаджи Димитрово, Казанлъшко, съобщи БГНЕС. Отивайки на адреса спешните медици влизат в дома на болната жена и установяват, че трябва да я..

публикувано на 12.10.24 в 15:12

Откриха фестивала "Здравей, здраве" в Стара Загора

С топла питка и със сол, но не с каква да е сол, а със старозагорска самардала посрещнаха тази сутрин гостите на седмото издание на Фестивала „Здравей, Здраве“ в Стара Загора. „За пореден път се опитахме да съберем в рамките на два дни на едно голямо..

публикувано на 12.10.24 в 12:48

Умъртвяват заразени с шарка овце във ферма в радневското село Свободен

Огнище на шарка по дребните преживни животни е установено в животновъден обект в радневското село Свободен. Предстои умъртвяване на заразените овце във фермата. Заболяването е установено при проверка на  Българската агенция по безопасност на..

публикувано на 12.10.24 в 10:14

Жителите на три хасковски села излизат на протест заради безводие

Хората от хасковското село Александрово, симеоновградското Константиново и харманлийското Поляново настояват проблемът с липсата на вода, който е повече от 20 години, да намери решение, като се изгради нов водопровод, съобщава БНТ. Тръбите,..

публикувано на 12.10.24 в 09:50

Близо 90 млади фолклорни таланти участват в конкурса "Славейче" на Радио Стара Загора

Таланти от цяла България ще се надпяват в събота и неделя в 25-тото издание на национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни "Славейче", организиран от Радио Стара Загора.  В емблематичния радиоконкурс са заявили участие..

публикувано на 12.10.24 в 09:37

Почина легендата Кирил Маричков

Певец, музикант и композитор Кирил Маричков загина при инцидент малко преди да навърши 80 години. Трагедията се е случила в село Селановци.  Той е трябвало да изнесе концерт с "Фондацията", но при качване на сцената е паднал. С тежка черепно-мозъчна..

публикувано на 11.10.24 в 21:10