Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Да омесиш традиция и вяра в обредна погача

От векове народът ни омесва по мистичен и магичен начин нишките на традицията и на вярата в хляба. За всеки празник обичаят повелява на масата да има обредна погача. 

От пет години в Казанлъшкото село Бузовград около Пековден, когато е празникът на селото, организират състезание за най-красива, но и вкусна пита.  Всеки дом пази ревниво рецептата за нея,  но за слушателите на Радио Радио Стара Загора една  от майсторките повдига мъничко завесата около приготвянето й

По образование тя е инженер - химик, а работата й е свързана с безопасните условия на труд. Сред любимите занимания в извънработно време е приготвянето на хляб. Специално внимание всяка година отделя за обредната пита за Петковден. Запознайте се с Виолета  Станева от Бузовград.


" Всяка година приготвям такава обредна пита за семейството си", казва Виолета. А тайната на хубавия хляб  е в няколко неща. 

"Първо, значи, изборът на продукти. Брашното трябва да е българско, с високо съдържание на белтъци, яйцата да са домашни, маслото, млякото. Помещението също е от значение, там, където ще се меси, трябва да е топло", издава някои от тънкостите в приготвянето на обредната пита Виолета Станева. 

В семейството й хляб е месила нейната майка.  И майката на нейната майка. Майсторството Виолета казва, че е попила от тях. И помни как някога майка й омесила погача за големия актьор Петър Слабаков.  А след това получила поздравителна картичка от него с надпис: "Благодаря Ви за хляба, това не беше хляб".

Каква е магията, за да стане пухкава като облак и да се топи в устата обредната погача -освен хубавите продукти и подходящо помещение, се иска търпение и любов, когато месиш. 

"Тестото трябва да оживее в ръцете ти", повдига още малко завесата около майсторенето на обредната пита Веселина. Дали и каква ще е украсата - преценя всеки за себе си, при Виолета  тя е смес от математика и фантазия. А казват ли се вълшебни думи, докато се меси - "някои обичат да пеят, аз лично не го правя", споделя майсторката. 


На колко години  Виолета Станева е омесила за първи път хляб в живота си - майсторката казва, че не може да се сети кога точно се е случило това. Споделя, че сега предава знанията и моженето си на двете снахи, в тънкостите на майсторенето на погачите ще посвети и трите си внучки. 

Към девойките и младите дами,  на които тепърва им предстои да омесва първата си питка, Виолета има съвет - да се подготвят грижливо и да не забравят, че нищо бе се получава ако в него не се вложат търпение и любов

По публикацията работи: Дарина Колева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Втора употреба или втори шанс?

Отношението ни към дрехите и стоките втора употреба обикновено зависи поне от два фактора: финансов и философията ни за устойчив начин на живот. През последните години темата за ежедневие, в което се заобикаляме от вещи втора ръка не се дискутира,..

публикувано на 20.07.25 в 17:06

Лятно доброволчество в Спасителния център на Зелени Балкани

През годините Спасителният център за диви животни на Зелени Балкани е бил средище на много и разнообразна доброволческа активност.  И това лято той се  радва на подкрепата на хората.  Младежи и ученици се включват в помощ на пострадалите диви..

публикувано на 16.07.25 в 15:20

Екофестивалът Узана поляна фест ще се проведе от 18 до 20 юли

Десетото, юбилейно, издание на Узана поляна фест ще събере отново в Габровския Балкан любители на екологията и изкуствата от 18 до 20 юли, разказа за Радио Стара Загора Мария Радойчева от Община Габрово. Тя припомни, че като организатори всяка..

публикувано на 14.07.25 в 15:57

Образът на съвременния лекар

Лекарите отдавна не са това, която бяха. Днес те са млади, красиви, мускулести, с прически и винаги усмихнати. Най-важното качество, което  проявяват, е емпатия . От нея най-често има нужда пациентът в труден момент. Освен това много от ангелите в бели..

публикувано на 14.07.25 в 12:17
Стефан Вангелов

Доброволчеството като начин на живот

Всяка събота, когато не е на работа, Стефан се качва на влака от Пловдив и пристига в Стара Загора, за да помага при грижите за животните в зоопарка.  А задачите са да почиства клетки на част от животните и всяка друга работа, която не изисква..

публикувано на 12.07.25 в 10:00

11 юли - Световен ден на човечеството

За 38 път на 11 юли ще отбележим Световния ден на човечеството.  Датата е избрана от Организацията на обединените нации, защото на 11 юли през 1987 година се ражда 5-милиардният жител на Планетата.  Две години по-късно - през 1989 година,  ООН..

публикувано на 11.07.25 в 06:20

Над 120 души пресъздават последната битка на Хаджи Димитър и неговата чета в подножието на връх Бузлуджа

За 11 пореден път на 19 юли в подножието на връх Бузлуджа ще бъде пресъздадена последната битка на Хаджи Димитър и неговата чета с турския башибузук и черкезите от 1868 година. Това съобщи Николай Байнов от Националното дружество "Традиция" в..

публикувано на 09.07.25 в 14:19

Отбелязваме годишнина от гибелта на Хаджи Димитър

Казанлък е сред първите градове , които поставят традиция по отбелязването на годишнината от подвига на Хаджи Димитър и неговите четници. През 1868 година по Пътя към безсмъртието тръгват близо 30 българи, част от 130-те четници,  имали за цел да събудят..

публикувано на 03.07.25 в 15:46

Иван Раев - българският лечител, открил лек за мистериозна болест, покосила цяла Европа

Днес православната църква почита паметта на братята лечители Свети безсребърници Козма и Дамян. Светците са покровители на знахари, баячки и билкари и имената им се споменават в баяния против болести и уроки. Малко хора знаят за Иван Раев – билкарят,..

публикувано на 01.07.25 в 14:54
Проф.д-р Николай Цанков и Вахиде Йълмаз

Образование с корени и криле: Синергия между природа, технологии и изкуство

В последните дни на юни, 27, 28 и 29, Стара Загора се превърна в сцена на образователна трансформация. С идеи свързващи , традицията с бъдещето и знанието с въображението.  В рамките на проект „Digital technologies and artificial intelligence..

публикувано на 29.06.25 в 14:29