Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как се прави хубав козунак

Диана Филипова от хасковското село Малево е производител на козунаци и курабии от 20 години. Тя ни запознава с тайните за направата на вкусен козунак, в разговор с кореспондента ни от Хасково Христо Христов.

Производителката споделя, че приготвянето на козунаци е трудна задача. За целта трябва да разполагаме с добра тестомесачка и брашното да е качествено.

„Моето брашно се прави в конуш специално за козунаци. Изкарва се на масата, първо се правят топки, после се правят фитили. Пак се оставя да втасва, чак тогава започва да се плете, слага се във формите и от формите се вкарва втасало, в големи колички.“, обяснява Диана Филипова.

За направата на козунаци, производителката обяснява, че помещението трябва да е топло около 25-30 градуса. Тя съветва да не се използва голямо количество захар при приготвянето на козунаците.

„Има заместител. Аз специално ползвам цикламат и захар, защото когато е много захарта, маята не може да повлияе и не може да стане толкова висок самият козунак и не става на конци, когато е с много захар.“ , казва производителката.

Освен с производството на вкусни козунаци, Диана Филипова е известна с приготвянето на курабии по бабина рецепта.

А Румен Василев, работи във фирма, която снабдява Южна България с козунаци. Той разкри пред ефира на Радио Стара Загора рецепта за приготвяне на козунак в домашни условия.

„Много е важно да си осигурим добри и качествени продукти като брашно, мазнини, масло. Първата стъпка е да затоплим млякото съвсем леко. Към него си натрошаваме купче мая и се добавя чаена лъжица захар. Оставяме за 10-15 до 20 минути на топло, покрито с кърпа или стреч фолио, за да шупне самата мая. През това време в купа си разбиваме яйцата заедно с останалата захар. Добавяме настъргана лимонова кора.. Сместа трябва да е хомогенна. Третата стъпка, която трябва да направим, е да си пресеем брашното в купа. Разбъркваме добре и започваме да си оформяме тесто и да месим. Така образуваното тесто  го прехвърляме на плот и месим. На етапи добавяме и останалата мазнина. Накрая трябва да получим меко и нелепкаво тесто. Така готовото тесто го оставяме покрито с кърпа или стреч да почива между 40 и 60 минути. След това си правим фитили. Според козунаците, които искаме да си изплетем, тези фитили също почиват. Намазваме ги леко с мазнина. Покриваме ги с кърпа, найлон, стреч и ги оставяме да почиват 30-40 минути. Колкото повече починат, толкова по-добре ще се сплете козунакът. Така сплетения  козунак си го слагаме във формички или  го сплитаме  в тава и покриваме отново с кърпа. Оставяме на стайна температура да втаса.“, обяснява Румен Василев.

Подробности, чуйте в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Ивелина Катанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Втора употреба или втори шанс?

Отношението ни към дрехите и стоките втора употреба обикновено зависи поне от два фактора: финансов и философията ни за устойчив начин на живот. През последните години темата за ежедневие, в което се заобикаляме от вещи втора ръка не се дискутира,..

публикувано на 20.07.25 в 17:06

Лятно доброволчество в Спасителния център на Зелени Балкани

През годините Спасителният център за диви животни на Зелени Балкани е бил средище на много и разнообразна доброволческа активност.  И това лято той се  радва на подкрепата на хората.  Младежи и ученици се включват в помощ на пострадалите диви..

публикувано на 16.07.25 в 15:20

Екофестивалът Узана поляна фест ще се проведе от 18 до 20 юли

Десетото, юбилейно, издание на Узана поляна фест ще събере отново в Габровския Балкан любители на екологията и изкуствата от 18 до 20 юли, разказа за Радио Стара Загора Мария Радойчева от Община Габрово. Тя припомни, че като организатори всяка..

публикувано на 14.07.25 в 15:57

Образът на съвременния лекар

Лекарите отдавна не са това, която бяха. Днес те са млади, красиви, мускулести, с прически и винаги усмихнати. Най-важното качество, което  проявяват, е емпатия . От нея най-често има нужда пациентът в труден момент. Освен това много от ангелите в бели..

публикувано на 14.07.25 в 12:17
Стефан Вангелов

Доброволчеството като начин на живот

Всяка събота, когато не е на работа, Стефан се качва на влака от Пловдив и пристига в Стара Загора, за да помага при грижите за животните в зоопарка.  А задачите са да почиства клетки на част от животните и всяка друга работа, която не изисква..

публикувано на 12.07.25 в 10:00

11 юли - Световен ден на човечеството

За 38 път на 11 юли ще отбележим Световния ден на човечеството.  Датата е избрана от Организацията на обединените нации, защото на 11 юли през 1987 година се ражда 5-милиардният жител на Планетата.  Две години по-късно - през 1989 година,  ООН..

публикувано на 11.07.25 в 06:20

Над 120 души пресъздават последната битка на Хаджи Димитър и неговата чета в подножието на връх Бузлуджа

За 11 пореден път на 19 юли в подножието на връх Бузлуджа ще бъде пресъздадена последната битка на Хаджи Димитър и неговата чета с турския башибузук и черкезите от 1868 година. Това съобщи Николай Байнов от Националното дружество "Традиция" в..

публикувано на 09.07.25 в 14:19

Отбелязваме годишнина от гибелта на Хаджи Димитър

Казанлък е сред първите градове , които поставят традиция по отбелязването на годишнината от подвига на Хаджи Димитър и неговите четници. През 1868 година по Пътя към безсмъртието тръгват близо 30 българи, част от 130-те четници,  имали за цел да събудят..

публикувано на 03.07.25 в 15:46

Иван Раев - българският лечител, открил лек за мистериозна болест, покосила цяла Европа

Днес православната църква почита паметта на братята лечители Свети безсребърници Козма и Дамян. Светците са покровители на знахари, баячки и билкари и имената им се споменават в баяния против болести и уроки. Малко хора знаят за Иван Раев – билкарят,..

публикувано на 01.07.25 в 14:54
Проф.д-р Николай Цанков и Вахиде Йълмаз

Образование с корени и криле: Синергия между природа, технологии и изкуство

В последните дни на юни, 27, 28 и 29, Стара Загора се превърна в сцена на образователна трансформация. С идеи свързващи , традицията с бъдещето и знанието с въображението.  В рамките на проект „Digital technologies and artificial intelligence..

публикувано на 29.06.25 в 14:29