Диана Филипова от хасковското село Малево е производител на козунаци и курабии от 20 години. Тя ни запознава с тайните за направата на вкусен козунак, в разговор с кореспондента ни от Хасково Христо Христов.
Производителката споделя, че приготвянето на козунаци е трудна задача. За целта трябва да разполагаме с добра тестомесачка и брашното да е качествено.
„Моето брашно се прави в конуш специално за козунаци. Изкарва се на масата, първо се правят топки, после се правят фитили. Пак се оставя да втасва, чак тогава започва да се плете, слага се във формите и от формите се вкарва втасало, в големи колички.“, обяснява Диана Филипова.
За направата на козунаци, производителката обяснява, че помещението трябва да е топло около 25-30 градуса. Тя съветва да не се използва голямо количество захар при приготвянето на козунаците.
„Има заместител. Аз специално ползвам цикламат и захар, защото когато е много захарта, маята не може да повлияе и не може да стане толкова висок самият козунак и не става на конци, когато е с много захар.“ , казва производителката.
Освен с производството на вкусни козунаци, Диана Филипова е известна с приготвянето на курабии по бабина рецепта.
А Румен Василев, работи във фирма, която снабдява Южна България с козунаци. Той разкри пред ефира на Радио Стара Загора рецепта за приготвяне на козунак в домашни условия.
„Много е важно да си осигурим добри и качествени продукти като брашно, мазнини, масло. Първата стъпка е да затоплим млякото съвсем леко. Към него си натрошаваме купче мая и се добавя чаена лъжица захар. Оставяме за 10-15 до 20 минути на топло, покрито с кърпа или стреч фолио, за да шупне самата мая. През това време в купа си разбиваме яйцата заедно с останалата захар. Добавяме настъргана лимонова кора.. Сместа трябва да е хомогенна. Третата стъпка, която трябва да направим, е да си пресеем брашното в купа. Разбъркваме добре и започваме да си оформяме тесто и да месим. Така образуваното тесто го прехвърляме на плот и месим. На етапи добавяме и останалата мазнина. Накрая трябва да получим меко и нелепкаво тесто. Така готовото тесто го оставяме покрито с кърпа или стреч да почива между 40 и 60 минути. След това си правим фитили. Според козунаците, които искаме да си изплетем, тези фитили също почиват. Намазваме ги леко с мазнина. Покриваме ги с кърпа, найлон, стреч и ги оставяме да почиват 30-40 минути. Колкото повече починат, толкова по-добре ще се сплете козунакът. Така сплетения козунак си го слагаме във формички или го сплитаме в тава и покриваме отново с кърпа. Оставяме на стайна температура да втаса.“, обяснява Румен Василев.
Подробности, чуйте в прикачения звуков файл.
14-то издание на Международния куклено-театрален фестивал ПИЕРО е в разгара си, а част от него е и сценичният фотограф Александър Богдан Томпсън. Артистът е снимал в няколко постановки на Куклен театър Стара Загора, последната - "Невидимо дете"я която е в..
П.О.Р.Н.О. - Публична организация за разтуха на обществото“ ще усмихва и замисля старозагорци и гости на града. Датата е 17 октомври, петък от 19:30 часа на сцената на Държавен куклен театър Стара Загора. Режисьор: Веселин Петров, текст: По..
От 2022 година Стара Загора е новият дом на Анастасия Скоринина – футболистка на „Локомотив“ и масажист. Тя пристига в България заради войната, но спортът ѝ помага бързо да се впише в живота тук. Натрупаният опит като състезател я насочва към масажа, а..
На интересна и рядка находка попаднаха археолозите при проучванията на светилището до новозагорското село Караново. Обектът е бил проучван още през 80-те години на миналия век. Новооткритият постамент с надпис, от 10 реда на старогръцки, е посветен на..
Фентъзи трилърът с Мики Рурк, Гари Стреч и Деси Тенекеджиева посреща и зрители в неравностойно положение в серия от благотворителни прожекции, като завладя и зрителите в Стара Загора. Благотворителното кино турне на “Дяволски игри“ е със социална..
След близо 20 години тишина, камбаната на Пощата в Стара Загора ще оглася града и застиналите във времето стрелки. Четирите циферблата, разположение на четирите страни на кулата, вече са осветени с лед прожектори и занапред старозагорци да сверяват не..
Днес, 4.10, и утре, 5.10, десетки страни в Европа ще отбележат Европейските дни на птиците . Инициативата на международната организация "Бърд лайф Интернешънъл" е посветена на зрелищната есенна миграция на милиони птици, които напускат континента и поемат..
Петима от потребителите на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания "Св. Св. Козма и Дамян" в Стара Загора са шампиони по тенис. Тянка Георгиева и синът й Стоян Георгиев, Мирослав Петров, Николай Пеев и Иван Нанев взеха участие във второто Държавно..
Един от най-българските инструменти - гайдата обединява в гайдарска школа ученици на различна възраст в Твърдица, Николаево и Нова Загора. Школата на Стоян Христанов съществува вече седма година. Най-възрастният й ученик е 60-годишен, по професия той..
Симеон Воев е брат на Димитър Воев и двамата свирят заедно в последните месеци на „Нова генерация“, а Мони и до ден днешен изпълнява с любов емблематичните парчета, написани от брат му. Основател, вокалист и басист на групата „Нова генерация“,..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net