Диана Филипова от хасковското село Малево е производител на козунаци и курабии от 20 години. Тя ни запознава с тайните за направата на вкусен козунак, в разговор с кореспондента ни от Хасково Христо Христов.
Производителката споделя, че приготвянето на козунаци е трудна задача. За целта трябва да разполагаме с добра тестомесачка и брашното да е качествено.
„Моето брашно се прави в конуш специално за козунаци. Изкарва се на масата, първо се правят топки, после се правят фитили. Пак се оставя да втасва, чак тогава започва да се плете, слага се във формите и от формите се вкарва втасало, в големи колички.“, обяснява Диана Филипова.
За направата на козунаци, производителката обяснява, че помещението трябва да е топло около 25-30 градуса. Тя съветва да не се използва голямо количество захар при приготвянето на козунаците.
„Има заместител. Аз специално ползвам цикламат и захар, защото когато е много захарта, маята не може да повлияе и не може да стане толкова висок самият козунак и не става на конци, когато е с много захар.“ , казва производителката.
Освен с производството на вкусни козунаци, Диана Филипова е известна с приготвянето на курабии по бабина рецепта.
А Румен Василев, работи във фирма, която снабдява Южна България с козунаци. Той разкри пред ефира на Радио Стара Загора рецепта за приготвяне на козунак в домашни условия.
„Много е важно да си осигурим добри и качествени продукти като брашно, мазнини, масло. Първата стъпка е да затоплим млякото съвсем леко. Към него си натрошаваме купче мая и се добавя чаена лъжица захар. Оставяме за 10-15 до 20 минути на топло, покрито с кърпа или стреч фолио, за да шупне самата мая. През това време в купа си разбиваме яйцата заедно с останалата захар. Добавяме настъргана лимонова кора.. Сместа трябва да е хомогенна. Третата стъпка, която трябва да направим, е да си пресеем брашното в купа. Разбъркваме добре и започваме да си оформяме тесто и да месим. Така образуваното тесто го прехвърляме на плот и месим. На етапи добавяме и останалата мазнина. Накрая трябва да получим меко и нелепкаво тесто. Така готовото тесто го оставяме покрито с кърпа или стреч да почива между 40 и 60 минути. След това си правим фитили. Според козунаците, които искаме да си изплетем, тези фитили също почиват. Намазваме ги леко с мазнина. Покриваме ги с кърпа, найлон, стреч и ги оставяме да почиват 30-40 минути. Колкото повече починат, толкова по-добре ще се сплете козунакът. Така сплетения козунак си го слагаме във формички или го сплитаме в тава и покриваме отново с кърпа. Оставяме на стайна температура да втаса.“, обяснява Румен Василев.
Подробности, чуйте в прикачения звуков файл.
България ще стане 21-ият член на еврозоната. Европейската комисия одобри въвеждането на еврото в страната от началото на 2026 година. Дотогава предстоят месеци, в които търговци, бизнес, купувачи и клиенти ще превалутират левовете в евро. В бита на..
В Казанлък се канят да приготвят най-дългата вита баница с рози в България. Оригиналното събитие ще се състои в събота от 12:00 часа в Археокомплекс „Долината на тракийските царе“ край Шипка. То е част и Празниците на розата. Организаторите се..
В община Стара Загора има приет правилник, който дава възможност на родителите на новородени деца, да получат едноркатни средства . Те нямат подоходен критерий. Има значение дали родителите са с минимум средно образование . Задължително поне един тях..
В Международния ден на детето 1 юни даваме микрофон на децата – на техните таланти, мечти и послания. На празника на детето се опитваме да предизвикаме усмивките ви чрез срещи с деца. Най-малкият ни участник е 2-годишният Ники от Стара..
Старозагорка посвети изложба на шестата година от визитата на папа Франциск в Раковски. Фотосите са обединени под надслов „Сърце, преливащо от мир“ и бяха изложени в град Пловдив. „Изложбата ще бъде представена и в Стара Загора, а вече имам..
Двойка черни щъркели са били забелязани да летят и ловуват между селата Пъдарево, Мокрен и Аврамово в котелския балкан. Птиците, които са включени в Червената книга и в Закона за биоразнообразието у нас, идват по тези места не за първи път, каза за РСЗ..
Днес в „60 минути повече лайфстайл“ ви срещнахме с момиче, което съчетава със стил интелигентност, грация и вдъхновение. Едва в 11-ти клас, Хрисиана Христова вече е лице на България на международната сцена. Тя е ученичка в 11-ти „Д“ клас на..
На 29-ти май 1876 г / нов стил/ поетът-революционер Христо Ботев начело на 200 български юнаци тръгва да се бие за свободата на поробеното ни Отечество. Четниците, облечени като градинари и селяни, се качили на австрийския параход „Радецки“ от..
Знаете ли кога и къде за първи път е произнесена фразата "Стара Загора – град на липите"?. Отговорът е през 1939 година, в ефира на Радио Стара Загора, научаваме от пост в социалната мрежа на краеведа Снежана Маринова. А кой е авторът на тази фраза..
Дванадесетокласничка от Казанлък се отказа от букети за бала и със събраните средства дари храна за бездомните животни в общинския приют в Казанлък. За жестта на момичето се разбра от публикация във Фейсбук на приюта. Мариела Дамянова до преди дни..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net