Радио Варна - другата сцена!

МЕЖДУ ПОЕЗИЯТА И МУЗИКАТА - камерен концерт

| обновено на 15.03.22 в 11:39

16 март, сряда, Концертно студио на Радио Варна, 19:00 часа

"Между поезията и музиката" - камерен концерт
С участието на:
Биляна Стоева - актьор
Калоян Лулчев - актьор
Соси Чифчиян - пиано
Иво Йорданов - баритон
В програмата:
Модест Мусоргски - Песенен цикъл “Песни и танци на Смъртта”
Сергей Рахманинов - Избрани песни
Поезия и проза от големите руски класици - Голенищев-Кутузов, Пушкин, Чехов, Мережковски, Тютчев, Толстой и др...
МОДЕСТ МУСОРГСКИ е гениален руски композитор, най-значимият представител на руската музикална класика. Неговото оригинално, самобитно и с огромна въздействена сила творчество представлява върхово постижение в музикалната култура от втората половина на миналия век. Произведенията на Мусоргски имат не само огромен принос в руското изкуство, но сочат нови пътища в развитието на цялата европейска музика. Той е един от най-големите новатори в музикалното творчество на своето време. Композиторът търси нови форми и изразни средства, за да разкрие по-ярко вътрешното съдържание на произведенията си, стреми се да обрисува ярко и реалистично живота на своя народ, предимно неговото героично минало. Музикалният език на
композитора е наситен дълбоко с интонациите на народното звуково творчество. Мелодиката му, свързана неразривно с руската народна песен, е преосмислена и доближена до интонацията на художествената реч.
„Като работех над човешкия говор — пише Мусоргски, — аз се добрах до мелодията, която се създава именно в речта.“
Kомпозиторът, пианист и диригент Сергей Рахманинов е един от най-великите представители на руската музикална култура от края на ХІХ и началото на ХХ век. ”Най-руският композитор”, както често го определят, съчетава в творчеството си принципите на Петербургската („Могучая кучка”) и на Московската (П. И. Чайковски) композиторска школа, вплитайки в тях най-добрите традиции на западноевропейската музика.
Създател на нов, уникален руски национален стил, Рахманинов оказва решително влияние не само върху руското, но и върху световното музикално творчество през целия ХХ век.
Билети на касите на ТМПЦ - ВАРНА, Фестивален и конгресен център и онлайн на: https://fccvarna.bg/  www.operavarna.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!