Радио Варна - другата сцена!

Клавирен рецитал, посветен на 150 години от рождението на Сергей Рахманинов

| обновено на 18.05.23 в 20:31

 20 май, събота, Концертно студио на Радио Варна, 11.30 часа

Клавирен рецитал, посветен на 150 години от рождението на Сергей Рахманинов (1873 – 1943). Пиесите от Сергей Рахманинов изпълнява Велислава Георгиева.

Проф. д-р Велислава Георгиева се дипломира в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ - София като студентка по пиано на професорите Джулия и Константин Ганеви и по камерна музика при проф. Ема Божинова. Завършва и майсторски класове при същите професори. Участва в различни музикални форуми, на които получава награди и отличия: медал от Международния младежки фестивал на камерната музика (Байройт); награда на Съюза на българските композитори за най-добро изпълнение на камерно произведение от български автор; сребърен медал от международния клавирен конкурс в Атина; първа награда и златен медал на VII Общобългарско състезание за певци и инструменталисти в категорията „Камерна музика“.

Специализирала е в курсовете по пиано на проф. Вера Горностева във Ваймар (Германия), при Роберто Сидон (Швейцария) и в Московската консерватория, а камерна музика при Конрад Рихтер и квартет „Брандис“ (Германия). Завършва редовна аспирантура към катедра „Камерна музика“ и след защита на дисертация на тема „Творчеството на българските композитори за клавирно дуо“ получава научната степен „доктор“. Педагогическата й дейност датира от времето на нейната редовна аспирантура към катедра „Камерна музика“ и работата й като асистентка на проф. Ема Божинова, след което е назначена за редовен преподавател по камерна музика. Развива активна концертна дейност като солист и камерен изпълнител в страната и чужбина. Неколкократно сътрудничи на международния фестивал „Тибор Варга“ в Швейцария. В периода 2002-2004 г. работи като доцент във Висшия институт за музика (ISM в Sousse, Тунис), където насочва усилията си към популяризиране на българската музикална култура и европейските музикални традиции.

В творческата й дейност се вписват много премиери, записи за БНР и БНТ, няколко CD, сред които “Фантазии за дуо пиано” - руска, френска и българска музика за две пиана, и рецитал-портрет. Автор е на справочника „Камерни ансамбли от български композитори“.

Професор по камерна музика в НМА „Проф. П. Владигеров“ - София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия