Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Изграждането на газова връзка между България и Турция ще е голяма стъпка напред

Снимка: БТА
Развитие на газопреносната инфраструктура, която да обхваща повече държави на Балканите и в Европа, ще гарантира по-голяма енергийна сигурност на континента.
Около това са се обединили на срещата си в Истанбул премиерът Бойко Борисов и турският му колега Бинали Йълдъръм.

Във Фейсбук Борисов отбелязва, че голяма стъпка напред би било изграждането на междусистемна газова връзка между България и Турция.

Водещо за нашето бъдеще е изграждането на газов хъб "Балкан", който ще даде възможност за диверсификация в преноса и търговията с газ в целия регион, подчертава премиерът.

България разчита, че транзитът на газ от проекта "Турски поток" през нейна територия ще възлиза на 10 милиарда кубически метра.
Това е заявил пред журналисти в Истанбул премиерът Борисов, цитиран от ТАСС.

Подписали сме пътна карта преди няколко седмици. Това са 15,7 милиарда кубика. И утре ще подпишем аналогично споразумение със Сърбия, ще получим поток от 10 милиарда кубика от България за Сърбия, е казал Борисов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Бойко Борисов: Балканите ще бъдат енергиен газов хъб за Европа

В бъдеще Балканите ще бъдат енергиен газов хъб за Европа - каза премиерът Бойко Борисов на Световния петролен конгрес в Истанбул. Най-големите енергийни компании извършват сондажи в Черно море. Ще имаме шанса от тук да изпращаме газ към Европа , заяви..

публикувано на 10.07.17 в 14:51