Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържанието на новите учебници по история за 10-ти клас ще бъде преразгледано

Решението е взето от просветния министър Красимир Вълчев след поредица от разговори в медиите и публикации в интернет, в които работата на екипите от петте издателства, подготвили учебниците бе критикувана, заради твърде странния поглед към събитията у нас в периода 1944-та - 1989-та година. 

В учебниците не се споменава за трите икономически катастрофи на страната ни през този период, за многото политически убийства след преврата през 1944-та година, както и за управлението на Тодор Живков, както и за индустриализацията на страната ни. Много от въпросите остават без отговор. В същото време в интернет историци оспориха начина, по който се взема това решение и намесата на просветния министър. 

Има Петиция в защита на академичната общност и българското образование срещу опитите за политическа цензура. Радио Благоевград даде възможност да се чуят мненията на историците проф.Евелина Келбечева и журналиста Христо Христов, които настояват съдържанието на учебниците да бъде преразгледано, както и на още един историк – проф.Илияна Марчева, която не е съгласна с начина, по който се ревизира работата на историците.

В звуковите файлове можете да чуете разговорите на Иван Лазов с тримата събеседници - > 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Засилен интерес към обученията за дигитални умения в област Благоевград

Засилен интерес към безплатното обучение за придобиване на дигитални умения по ключова компетентност 4 „Цифрова компетентност“ отчитат от  К НСБ и Дирекция „Бюро по труда“ в Благоевград. Учебната програма е утвърдена от Министерството на труда и социалната политика и се финансира чрез Плана за възстановяване и устойчивост. Всеки обучаващ се има..

публикувано на 09.10.24 в 12:43

Доц. д-р Радин Цонев: Вирусните хепатити са „тихите убийци“ в обществото

Д-р Радин Цонев завършва медицина през 1988 г, 2 години отбива военна служба като авиолекар. Има 2 специалности-Вътрешни болести и Гастроентерология. 5 години стаж в МБАЛ-гр. Лом-Вътрешно отделение. 13 години стаж в Пета Градска болница, Клиника по Гастроентерелогия под ръководството на проф. Григор Мечков. От 2007г е член на екипа на МБАЛ-Токуда,..

публикувано на 08.10.24 в 13:46

Интересни събития по повод Духовния празник на Брезник

С богата програма тази година ще бъде отбелязан Духовният празник на град Брезник, който се отбелязва на 14 октомври-Петковден. Денят е обявен за такъв с решение на Общинския съвет през 2009 г. По този повод се организират редица съпътстващи събития, които започват от 8 октомври. „От незапомнени времена, Света Петка е закрилница на нашия..

публикувано на 07.10.24 в 14:42

Да опознаем съставните метеорологични събития, за да се научим да управляваме ефективно риска от бедствия

През последните десетилетия честотата на едновременните засушавания и горещи вълни се е увеличила с над 25% в големи части от Европа, САЩ и Индия. Опасностите, свързани с времето и климата, стават все по-комплексни, нарастват и зачестяват. Учените вече изследват  взаимовръзката между отделните съставни събития, тяхното познаване е ключово за..

публикувано на 07.10.24 в 09:37

Съвременният зоопарк е спасителен център за животните, природата и климата

Съвременният зоопаркът не е просто менажерия. На него все повече  се гледа като на важно място за съхранение на видовото разнообразие на животните. Зоопаркът е и информационен център за екологичните проблеми, засягащи животните, той е територия за науката. „ Вече целта не е само зоопарковете да привличат посетители, а да работят с научни..

публикувано на 07.10.24 в 09:31

Димитрина Проданова и нейната "Книга антидепресант"

Димитрина Проданова племенница на алпиниста Христо Проданов, родена е в Карлово на 16 март 1973 година. Напуска родния си град в седми клас,за да учи в София, където и днес живее със семейството си. Споделя, че карловец никога не казва,че не е карловец, защото е израснала в сърцето на Стара планина, където според нея, духът се формира по по-различен..

публикувано на 04.10.24 в 16:10

Четвърта краеведска конференция подготвят в Благоевград

Четвърта краеведска конференция организират в Благоевград. Тя ще учи подрастващите на старите занаяти. Краеведи, етнографи, историци, изкуствоведи и библиотекари ще споделят опит и добри практики в областта на художествените занаяти, характерни както в миналото ни, така и в съвремието. „Целта ни е всички тези занаяти да обединим в сборник, който ще..

публикувано на 04.10.24 в 14:26